Αρχική Οικονομία BBC Magazine: Το “fakelaki”, ή άλλως ειπείν Έλληνες στην αντεπίθεση κατά της...

BBC Magazine: Το “fakelaki”, ή άλλως ειπείν Έλληνες στην αντεπίθεση κατά της διαφθοράς

Celestyal Cruises

φακελάκι1Το BBC Magazine με άρθρο του στις αρχές του νέου έτους ασχολείται με τους Έλληνες και τη δωροδοκία – “fakelaki”, στο δημόσιο, καθώς και με το θυμό που φουντώνει.

«Οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι, είναι θυμωμένοι, αισθάνονται εξαπατημένοι. Αισθάνονται ότι έχουν απειληθεί από ένα σύστημα που τους έχει καταστήσει ανίσχυρους μπροστά του” Λέει η κα Χριστίνα Τρεμόντι σε συνέντευξη που έδωσε στον Andrew Bomford για το BBC.

Συγκεκριμένα το BBC εξηγεί με τον δικό του τρόπο τι σημαινει η λέξη “φακελάκι” καθώς και τι έκανε η κα Χριστίνα Τρεμόντι, μετά από μία τραυματική εμπειρία της σε ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο, όπου χρειάστηκε να πάει επειγόντως ο παππούς της.

Και συνεχίζει στο άρθρο του το BBC Magazine
“Η τραυματική της αυτή εμπειρία, την έκανε αν και σπούδαζε σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, να αποφασίσει να ανακαλύψει το πόσο διαδεδομένη ήταν η πρακτική αυτή στην Ελλάδα.

Εμπνευσμένη από παρόμοιες ιστοσελίδες στην Ινδία και την Κένυα, η Χριστίνα έφτιαξε την ιστοσελίδα edosafakelaki (που σημαίνει «Πλήρωσα μια δωροδοκία”), η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να αναφέρουν ανώνυμα περιπτώσεις δωροδοκίας, ή ακόμη και περιπτώσεις όπου δωροδοκίες απορρίφθηκαν.

“Στην αρχή, οι άνθρωποι εξεπλάγησαν με τις ιστορίες που γραφτηκαν στην ιστοσελίδα και τις είχαν ακούσει στο παρελθόν μόνο μεταξύ φίλων. Αλλά τώρα πραγματικά πιστεύω ότι όσο το χρέος αυξάνεται υπάρχει μια πανελλήνια τάση των πολιτών για ξεκαθάρισμα.»Λέει η κα Χριστίνα Τρεμόντι.

Σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, 1.000 διαφορετικές υποθέσεις δωροδοκίας εμφανίστηκαν στην ιστοσελίδα.

Υπό τη πίεση της σοβαρότατης οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων που είχε στις ζωές τους οι ανθρώποι ξεχειλίζουν από θυμό. Πάνω από το ένα τέταρτο των Ελλήνων είναι άνεργοι. Πολλοί δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά τις σχετικά μικρής κλίμακας δωροδοκίες που μέχρι πρότεινος θεωρείτο ως τρόπος ζωής.

Ιστορίες τρόμου αφθονούν στην ιστοσελίδα – το 60% των εγγραφών αφορά τη διαφθορά στο δημόσιο σύστημα υγείας, το 15% για δωροδοκίες καταβληθεί για την απόκτηση άδειας οδήγησης, και το 4% για την έκδοση των οικοδομικών αδειών.
Πολύ συχνά κατονομάζονται μεμονωμένα ιδρύματα, έτσι υπάρχουν πολλές ενδείξεις για τις αρχές, εφόσον το επιθυμούν, αναφέρει το BBC.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.