Αρχική Ελλάδα Εδώ Πολυτεχνείο! 39η επέτειος – Νοέμβριος 2012

Εδώ Πολυτεχνείο! 39η επέτειος – Νοέμβριος 2012

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για την 39η επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973. Οι πύλες του Πολυτεχνείου άνοιξαν από τις 9 το πρωί για την κατάθεση στεφάνων και θα κλείσουν στις 9 το βράδυ, ενώ πραγματοποιήθηκε συναυλία – αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη από την ορχήστρα και την χορωδία του Ιδρύματος, στο προαύλιο του ΕΜΠ παρουσία και του ιδίου. Από το πρωί πλήθος κόσμου διαφόρων ηλικιών μαθητές, σωματεία εργαζομένων, απλοί πολίτες προσέρχονται και αφήνουν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως κάθε χρόνο, έχει αναλάβει την περιφρούρηση των εκδηλώσεων με συνεχή παρουσία φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα χθεσινά επεισόδια στα οποία τραυματίστηκαν ελαφρά δύο φοιτητές. Παράλληλα, η σύγκλητος βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση.

Το κλίμα που επικρατεί είναι ήρεμο με εξαίρεση το περιστατικό του ολιγόλεπτου αποκλεισμού του υφυπουργού Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου στο κτήριο της Πρυτανείας από ομάδα φοιτητών. Δέκα λεπτά αργότερα και μετά από συννενόηση με την Πρυτανεία ο αποκλεισμός έληξε. Την ώρα της αποχώρησης νεαροί του πέταξαν μπουκάλια με νερό και καφέδες. “Οι χυδαίες εκδηλώσεις απομονωμένων ομάδων, σίγουρα δεν χαρακτηρίζουν την Πολυτεχνική Κοινότητα, δεν αμαυρώνουν τη γιορτή του Πολυτεχνείου, δεν με αγγίζουν προσωπικά και τους επιστρέφονται, μαζί με την αποδοκιμασία για τέτοια γεγονότα που τελικά υπηρετούν και εξυπηρετούν τους αρνητές του Πολυτεχνείου και των συμβολισμών του” δήλωσε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Το πρωί, στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κ. Τσικρικάς, επικεφαλής αντιπροσωπείας, εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπως επίσης και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων καθηγητών και δασκάλων (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ).

Οι δηλώσεις όλων επικεντρώθηκαν στο ότι το κεντρικό σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», εξακολουθεί, μετά από 39 χρόνια, να είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ», με τίτλο «ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ», σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη, παραγωγής 1994.

 

Πηγή: www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.