Αρχική Φορείς Ο οινικός πολιτισμός αποτελεί περιεχόμενο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς,

Ο οινικός πολιτισμός αποτελεί περιεχόμενο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς,

Ο  Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΡΥΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας συναντήθηκε, τη Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε τα εξής : 
«Με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Καταλήξαμε σε χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μεθοδεύσουμε τις κινήσεις μας προκειμένου να έχουμε μία δημιουργική συνεργασία στην κατεύθυνση της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Θεσσαλονίκης. 

Συζητήσαμε ιδέες και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τον εορτασμό της συμπλήρωσης 1.100 χρόνων από την ιεραποστολική δράση του Κύριλλου και του Μεθόδιου και τη σημαντική διείσδυση του χριστιανικού πολιτισμού. 
Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήσαμε να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, με την ενίσχυση του Υπουργείου. Παράλληλα θα προετοιμαστούμε για το 2014 που είναι το έτος Ρωσίας-Ελλάδας και σε αυτούς τους εορτασμούς, η Θεσσαλονίκη έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Συζητήσαμε επίσης για πρωτοβουλίες περιβαλλοντικού πολιτισμού ξεκινώντας ένα διάλογο που στο μέλλον θα καταλήξει στη διαμόρφωση συγκεκριμένων δράσεων. Έγινε, επίσης, αναφορά στην πολιτιστική κληρονομιά που θεματοφύλακας της είναι το Άγιο όρος και στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διευκολύνουμε αυτή τη σχέση.
Τέλος αναφερθήκαμε στον πολιτισμό που προκύπτει από τους δρόμους του κρασιού και συμφωνήσαμε ότι ο οινικός πολιτισμός αποτελεί περιεχόμενο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, για την προβολή και αξιοποίηση της οποίας υπάρχει κοινό ενδιαφέρον».


Στη συνέχεια ο Υπουργός επισκέφθηκε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου συνομίλησε με τον Πρόεδρο κ. Α. Μπακατσέλο και μέλη του Δ.Σ. και ενημερώθηκε για τη δραστηριότητα του Μεγάρου. 
Η Περιοδεία του Υπουργού ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή του στο Κ.Θ.Β.Ε όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Δ.Σ κ. Θωμά Τρικούκη και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Σωτήρη Χατζάκη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε: 
« Συμφωνήσαμε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε για ένα καινούριο θεσμό ο οποίος επιβεβαιώνει και αναγνωρίζει τον ρόλο που έχει να παίξει η Θεσσαλονίκη στην ευρύτερη περιοχή.
Η πρώτη κίνηση που θα κάνουμε από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να συστήσουμε, κατόπιν πρωτοβουλίας του Κ.Θ.Β.Ε, το βαλκανικό φεστιβάλ θεάτρου το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του, τον Μάρτιο του 2013. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν θίασοι και Θεατρικοί Οργανισμοί από όλα τα Βαλκάνια για να ξεκινήσει μία ανταλλαγή και μία καλλιτεχνική παραγωγή που θα αξιοποιεί το πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης και του ελληνικού πολιτισμού που πρέπει να το αναγνωρίσουμε, ότι έχει πάρει πολλά στοιχεία από την ιστορία των Βαλκανίων. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ένας κρατικός οργανισμός επιχορηγούμενος, από το υπουργείο Πολιτισμού, παίρνει το βάρος αυτής της πρωτοβουλίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το θέατρο είναι ελληνική επινόηση. Και από εδώ, τη Θεσσαλονίκη, είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι ξεκινάμε ένα διαβαλκανικό πολιτιστικό θεσμό ο οποίος επικεντρώνεται στη θεατρική δημιουργία». 

Ο κ. Τζαβάρας συναντήθηκε τέλος, με εκπροσώπους των ηθοποιών του Κ.Θ.Β.Ε οι οποίοι του εξέθεσαν τα αιτήματα τους στα οποία ο Υπουργός υποσχέθηκε να εξετάσει άμεσα τρόπους επίλυσης τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.