Αρχική Μουσεία Σύσταση επιτροπής για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Σύσταση επιτροπής για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Celestyal Cruises

Στη σύσταση ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής, προχώρησε, ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας, κατόπιν λεπτομερούς ενημέρωσης από υπηρεσιακούς παράγοντες και προσωπικότητες της πολιτικής και του πολιτισμού σχετικά με το εθνικό αίτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Σκοπός της επιτροπής είναι ο συντονισμός κινήσεων και ο σχεδιασμός στρατηγικής για τη χάραξη σταθερής πολιτικής γραμμής που να ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα του εθνικού στόχου της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Στην Επιτροπή θα μετέχουν οι Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Νομικός, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Έλενα Κόρκα, Δρ. Αρχαιολόγος, Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών του ΥΠΑΙΘΠΑ , Ειρήνη Σταματούδη Νομικός, Διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Πάνος Καλογερόπουλος, Π.ΥΑ΄, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός αναφέρει : «Το ηθικό δικαίωμα της Ελλάδας είναι πάνω από κάθε αντίρρηση που βασίζεται σε επιχειρήματα που έχουν παρελκυστικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στο να παραμερίσουν τη βασική αρχή που ισχύει οικουμενικά και απαιτεί τα μνημεία του πολιτισμού να επαναπατρίζονται, δηλαδή να επιστρέφουν στον χώρο καταγωγής τους. Μένουμε σταθεροί στη διεκδίκηση ενός εθνικού στόχου που τέθηκε για πρώτη φορά από την Μελίνα Μερκούρη ως Υπουργό Πολιτισμού τον Ιούλιο του 1982 στο Μεξικό, στη Διεθνή Διάσκεψη Υπουργών Πολιτισμού της UNESCO και συστήνουμε αυτή την επιτροπή που θα έχει διαρκή χαρακτήρα, με πρόσωπα κύρους, τα οποία με την υψηλή τους κατάρτιση, την επάρκεια γνώσεων και την πολύχρονη εμπειρία τους στο ζήτημα επαναπατρισμού των μνημείων έχουν να προσφέρουν πολλά στο δύσκολο αγώνα της διεκδίκησης των Μαρμάρων. Στο μακρύ δρόμο που έχουμε διανύσει μέχρι σήμερα οφείλουμε να συνεχίσουμε να κινούμαστε προβάλλοντας μία ενιαία κεντρική θέση η οποία θα εκφράζει με σαφήνεια και πειστική τεκμηρίωση τα δίκαια αιτήματά μας. Αυτό επιβάλλει, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το εθνικό μας χρέος της επιστροφής των μαρμάρων και της ενοποίησης του μνημείου στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.