Αρχική Μουσεία «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012, Παντέχνου πυρός σέλας Λαμπερές ιστορίες φωτιάς»

«Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012, Παντέχνου πυρός σέλας Λαμπερές ιστορίες φωτιάς»

Την άνοιξη του 2008 το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού εγκαινίασε μια επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός» και κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της χώρας.
[scribd id=106430867 key=key-2n5y80avtkprv3dd72wy mode=scroll]

Κατά την πρώτη διετία του εορτασμού (2008 και 2009) θεματικός άξονας των εκδηλώσεων υπήρξε «Το Δέντρο της Ζωής σε Τέσσερις Εποχές». Οι συμμετέχοντες φορείς φώτισαν τη σημασία και τους συμβολισμούς που συνδέθηκαν με το δέντρο από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Οι επισκέπτες αναζήτησαν τη μορφή του δέντρου στις προθήκες των μουσείων, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε κήπους και σε πλατείες. Συμμετείχαν σε δεντροφυτεύσεις και εκδρομές σε δάση, παρακολούθησαν μουσικές εκδηλώσεις, ταινίες, παραμύθια και θεατρικές παραστάσεις, ημερίδες, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και ΑμεΑ καθώς και άλλες δράσεις μοναδικές και πρωτότυπες.
Η θεματική του δέντρου θεωρήθηκε ιδανική ενότητα για την πρώτη εφαρμογή της εκστρατείας καθώς στη μορφή του συμπυκνώνονται με τρόπο συμβολικό τα βασικά στοιχεία της φύσης. Με τη δύναμη του νερού το δέντρο αναπτύσσεται και καρποφορεί, η γη το στηρίζει και το θρέφει, στον αέρα αναπνέει και ορθώνεται ενώ η φωτιά μπορεί να επηρεάσει ανεπανόρθωτα τον κύκλο της ζωής του. Έτσι, η διετία 2010-2011 αφιερώθηκε στη θεματική του πρώτου από τα τέσσερα στοιχεία, του νερού. Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία της επικράτειας άνοιξαν τις πύλες τους σε περισσότερους από 100.000 επισκέπτες, με ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες υπό τον τίτλο «Φωνές νερού μυριάδες». Ο τίτλος της δράσης αντλήθηκε από την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, συνοψίζοντας τις αναρίθμητες μορφές του νερού, του υδάτινου τοπίου και των ανθρώπινων έργων που προέκυψαν από αυτές.
Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς απευθύνει πρόσκληση για μια γιορτή ανοιχτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων από Πέμπτη 11 έως Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012. Ο τίτλος «Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» εμπνέεται από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Οι δράσεις αφορούν επομένως στις μεταμορφώσεις της φωτιάς, διαχρονικού συμβόλου δημιουργικής δύναμης, ενέργειας, φωτός και αισιοδοξίας.

Η είσοδος στα δημόσια μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012. Την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 οι συμμετέχοντες φορείς θα υποδέχονται σχολικές μονάδες με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους.
Στους επισκέπτες θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό.

Μέχρι την έναρξη των εκδηλώσεων ο κόμβος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού θα επικαιροποιείται συνεχώς με καταλόγους των χώρων της επικράτειας και το είδος των εκδηλώσεων που θα προγραμματιστούν κατά τη διάρκεια του τετραημέρου. Για πληροφορίες το κοινό μπορεί να απευθύνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση per-pol.dmeep@culture.gr.

O λογότυπος «Περιβάλλον και Πολιτισμός»:
Δεσμοί αιώνων που συνδέουν το περιβάλλον με τον πολιτισμό αποτυπώνονται στο λογότυπο της εκστρατείας: ο μίσχος που μόλις έχει βλαστήσει, σύμβολο του θαλερού περιβάλλοντος, γίνεται κύμα της θάλασσας και ιωνικό κιονόκρανο δηλώνοντας την πολιτιστική και περιβαλλοντική αειφορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.