Αρχική Φορείς Η τρίτη εκπαιδευτική επίσκεψη του προγράμματος Grundtvig -I will survive πραγματοποιείται τις...

Η τρίτη εκπαιδευτική επίσκεψη του προγράμματος Grundtvig -I will survive πραγματοποιείται τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.

25 συμμετέχοντες από Γαλλία, Γερμανία, Λετονία και Πολωνία, θα επισκεφτούν τη Σαμοθράκη από τις 25 έως τις 28 Αυγούστου, και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης οι συμμετέχοντες θα έχουν ευκαιρία, να επισκεφτούν ενδεικτικά επαγγέλματα και ασχολίες στη Σαμοθράκη όπως: φάρμα με ζώα, να δουν καλλιέργεια αρωματικών φυτών, παραγωγή παραδοσιακού τυριού και παραδοσιακού ψωμιού, ελαιώνες, αμπελώνες, να γνωρίσουν υπηρεσίες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον εναλλακτικό τουρισμό, όπως canyoning αναβάσεις, καταδύσεις καθώς επίσης να γευτούν τοπικά προϊόντα, να έρθουν σε επαφή με χειροτέχνες και καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στο νησί, και γενικά να αποκομίσουν μια ιδέα για τον τρόπο ζωής και την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητα στην Σαμοθράκη.

Τι είναι το πρόγραμμα GRUNDTVIG I will survive – Στρατηγικές ενάντια στην έξοδο από την ύπαιθρο;
Είναι ένα πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης, το οποίο χρηματοδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο οποίο συμμετέχουν 5 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, η οποία εκπροσωπείται από το Δήμο Σαμοθράκης. Οι υπόλοιπες χώρες είναι Γαλλία, Πολωνία, Λετονία, Γερμανία.

Σκοπός του προγράμματος είναι απλοί άνθρωποι, πολίτες της κάθε χώρας που συμμετέχει, να ανταλλάξουν απόψεις και να δουν στην πράξη πως επιβιώνουν και με τι ασχολούνται επαγγελματικά άλλοι κάτοικοι της υπαίθρου.

Πως πρακτικά επιτυγχάνεται αυτό;

Αυτό επιτυγχάνεται με το να ταξιδεύουν οι άνθρωποι της κάθε χώρας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στις άλλες χώρες –εταίρους του προγράμματος,  και να επισκέπτονται δομές, επιχειρήσεις, ανθρώπους των χωρών αυτών.

Στην πραγματικότητα είναι ανταλλαγή μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών. Όλοι οι συμμετέχοντες οι οποίοι  είναι 20-25 άτομα στο σύνολο, κάθε φορά, μιας και από κάθε χώρα συμμετέχουν 3-7 πολίτες, πηγαίνουν Γαλλία, Πολωνία, Λετονία, Γερμανία και Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες στις εκπαιδευτικές δράσεις, είναι άνθρωποι που ζουν στην ύπαιθρο και προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτήν,  ενδεικτικά: αγρότες, καλλιτέχνες, πολιτικοί, εκπαιδευτικοί,  άτομα που ασχολούνται με τον τουρισμό,  άνεργοι κλπ.

Σε κάθε χώρα επίσκεψης, ο συντονιστής αναλαμβάνει να οργανώσει ένα πρόγραμμα υποδοχής και ξενάγησης. Γίνεται με τη συνεργασία ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην περιοχή, οι οποίοι παρουσιάζουν σε όλη την φιλοξενούμενη ομάδα, το επάγγελμα τους, την καθημερινότητα τους τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις ευκαιρίες στην ύπαιθρο.
 
Οι διακρατικές εκπαιδευτικές δράσεις έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
α)επισκέψεις σε δομές (αγροτικές τουριστικές κοκ) κατοίκων της περιοχής που επιχειρούν να ‘’επιβιώσουν’’ στην ύπαιθρο
β) αξιολόγηση και συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων αναφορικά με τις εμπειρίες που αποκόμισαν από τις επισκέψεις
γ) τουριστικές ξεναγήσεις στην περιοχή που πραγματοποιείται το πρόγραμμα

Ποιες επισκέψεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα;

Οι  εκπαιδευτικές επισκέψεις ξεκίνησαν τον Μάρτιο 2012 στο Livani της Λετονίας, και συνεχίστηκαν
τον Μάιο στο Die της Γαλλίας, ενώ μετά την εκπαιδευτική επίσκεψη στη Σαμοθράκη που  πραγματοποιείται αυτές τις μέρες, θα ακολουθήσουν επισκέψεις στο Neuruppin Γερμανία τον Νοέμβριο, Carbonne, Γαλλία Φεβρουάριο 2013, και τελευταία στη Kamiena Gora, της Πολωνία Απρίλιο του 2013

Μπορείτε να μας πείτε ένα παράδειγμα επιβίωσης σε χώρα που επισκεφθήκατε;;

Μπορώ να αναφερθώ σε δύο παραδείγματα που συναντήσαμε στην πεδιάδα του Die της Γαλλίας, και θέλω να επισημάνω ότι το χωριό αυτό έχει  4358 κατοίκους.

Πολύ εντυπωσιακό ήταν το παράδειγμα του Γερμανού κτηνοτρόφου ο οποίος ως απόφοιτος Αγροτικής Σχολής πήγε να κάνει άσκηση σε μια φάρμα της Γαλλικής υπαίθρου. Μετά από σύντομο διάστημα αγόρασε τη φάρμα και σήμερα στα 45 του χρόνια, έχοντας ένα ζωικό κεφάλαιο 50 κατσίκια 2 γουρούνια και 7 αγελάδες, έχει εισόδημα 75.000€ εκ των οποίων τα 15.000 προέρχονται από επιδοτήσεις λόγω άσκησης βιολογικής κτηνοτροφίας σε ορεινή περιοχή, τα 50.000€ από την παραγωγή και διάθεση τυριών και τα 10.000€ από τη διάθεση κρέατος.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα ζώα του σιτίζονται αποκλειστικά με δικής του παραγωγής καρπούς, ο οποίος είναι βιολογικός, αρμέγει 2 φορές την ημέρα και παράγει τυρί 2 φορές την ημέρα και διαθέτει την παραγωγή του στη λαϊκή αγορά τοπικών προϊόντων της περιοχής του 2 φορές την εβδομάδα, ενώ εξυπηρετεί τροφοδοτεί δύο εστιατόρια της περιοχής και περίπου 10 ιδιώτες πελάτες.

Εξίσου εντυπωσιακό το παράδειγμα του Ολλανδού που εγκαταστάθηκε στην περιοχή υπαίθρου που επισκεφθήκαμε στο Die της Γαλλίας, που δημιούργησε ένα φυτώριο και εργοστάσιο αποξήρανσης αρωματικών φυτών. Η οικολογική ευαισθησία και η εν γένει κουλτούρα του, τον οδήγησε να κατέχει το 90% της γαλλικής  αγοράς των βιολογικών βοτάνων και τσαγιών. Ένα μέρος του εργοστασίου του, το έχει κατασκευάσει με 100% φυσικά υλικά, έχοντας επιτύχει έτσι να μην χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για την διατήρηση των αρωματικών σε ψυχρό χώρο,  ενώ προτρέπει τους εργαζόμενους της επιχείρησης με οικονομικά κίνητρα (100€ το μήνα) να πηγαίνουν στην επιχείρηση με τα πόδια ή με το ποδήλατο, κι αυτό για να μην καταναλώνουν ενέργεια.

Πως μπορεί κάποιος να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα «GRUNDTVIG I will survive» και τι αποκομίζει;

Σε κάθε εκπαιδευτική επίσκεψη συμμετέχουν 3 -4 κάτοικοι του Δήμου Σαμοθράκης, οι οποίοι αναδεικνύονται με κλήρωση, και  που έχουν ενδιαφέρον στο να δουν άλλες αγροτικές- τουριστικές περιοχές με σκοπό να ανοίξουν νέους ορίζοντες, και να βρουν καλές πρακτικές που μπορούν να υιοθετήσουν στον τόπο τους. Τα έξοδα μετακίνησης και διατροφής καθώς και τα έξοδα εκπαιδευτικών επισκέψεων καλύπτονται από τον πρόγραμμα.
Δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η γνώση της Αγγλικής γλώσσας γιατί πάντα υπάρχει μετάφραση.

Γενικά σε όλα τα εκπαιδευτικά ταξίδια θεωρώ ότι κάποιος μπορεί να αποκομίσει χρήσιμες εμπειρίες και να διευρύνει τους ορίζοντες του, να δει καλά παραδείγματα, να έρθει σε επαφή με άλλη κουλτούρα και άλλο τρόπο σκέψης να πάρει ιδέες για καινούριες εφαρμογές στη χώρα του, να αλλάξει άποψη για πράγματα που ως τώρα θεωρεί δεδομένα, να αποκτήσει νέους φίλους και πιθανούς συνεργάτες στο εξωτερικό, και να δει άλλους τόπους.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα : http://iwillsurviveeurope.wordpress.com/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.