Αρχική Πολιτισμός Β’ κύκλος των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Σφήττεια 2012» του Δήμου Κρωπίας

Β’ κύκλος των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Σφήττεια 2012» του Δήμου Κρωπίας

Η δεύτερη περίοδος των Σφηττείων αρχίζει την Κυριακή 26 Αυγούστου με το πανηγύρι του Αγίου Φανουρίου στον Καρελλά και τελειώνει την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου με το πανηγύρι στον Αγ. Δημήτριο Αλυκού Κορωπίου. Τα έθιμα του Σιν Μελέτη, της γιορτής της Μουσταλευριάς, της ποδηλατοδρομίας και της Εορτής του κρασιού ( Λήναια) μαζί με τις εκθέσεις παραδοσιακών κεντημάτων και τις μουσικές βραδιές δημιουργούν ένα δυνατό πολιτιστικό προϊόν.

Οι καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις των Κρητών Μεσογείων «ο Ψηλορείτης» και των Ηπειρωτών, Μεσογείων και Λαυρεωτικής, θα γίνουν το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου και Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα με τη στήριξη του Δήμου Κρωπίας και της Οργανωτικής Επιτροπής «Σφήττεια 2012».

«ΤαΣφήττεια 2012 έχουν ως κύριους στόχους, να κρατηθεί ψηλά το φρόνημα της κορωπιώτικης οικογένειας, να προβληθεί η τοπική αγορά, τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία του Κορωπίου και να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες για ψυχαγωγία, καλλιτεχνική παιδεία και εκπαίδευση, γνώση και συμμετοχή στο δημοτικό βίο», σημειώνει -μεταξύ άλλων- σε μήνυμά του ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης.

Το πρόγραμμα του 2ου κύκλου
των εκδηλώσεων «Σφήττεια 2012»

  • Κυριακή 26 Αυγούστου:
  • 19:00: Εγκαίνια Έκθεσης Παραδοσιακών Κεντημάτων στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού και του Δήμου Κρωπίας διοργανώνεται έκθεση αυθεντικών μεσογείτικων χειροποίητων κεντημάτων. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από την Δευτέρα 27 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου συμπεριλαμβανομένου και του Σαββάτου 1 και Κυριακής 2 Σεπτεμβρίου.( Ώρες Λειτουργίας : 10:00πμ έως 12η μεσημβρινή και 18:00-21:00). Τόπος εγκαινίων και έκθεσης: Δημοτική Βιβλιοθήκη, πεζόδρομος Ολυμπιονίκη «Γ.Σ Παπασιδέρη» 13.
  • 21:00: Πανηγύρι Αγ. Φανουρίου, Καρελλάς Κρωπίας. Συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής ΝΠΔΔ Σφηττός, στην λιτάνευση της εικόνας. Λαϊκή μουσική βραδιά. Συνδιοργάνωση με Εξωραϊστικό σύλλογο Καρελλά. Τόπος εκδηλώσεων: Ιερός Ναός Αγ. Φανουρίου, 21ο χλμ Λεωφ. Αθηνών-Λαυρίου επί της οδού Αγ. Φανουρίου.
  • Παρασκευή 31 Αυγούστου:
  • – 19:30: Ποδηλατοδρομία -Νέο έθιμο ( εκκίνηση από Πλ. Γυμνασίου -Κέντρο Κορωπίου)
  • 20:00: Σιν-Μελέτης ( αναβίωση του εθίμου της φωτιάς, παραμονή Οσίου Μελετίου) και Γιορτή Μουσταλευριάς (παραδοσιακός τρόπος παρασκευής μουσταλευριάς). Τόπος εκδηλώσεων: 1ο Γυμνάσιο Κορωπίου-Πλ. Γυμνασίου. Συμμετέχουν :Χορευτικό ομάδας Πνευματικού Κέντρου, ομάδα ΚΑΠΗ, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων-Κορωπίου, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Δημοτική Εθελοντική Ομάδα, Τοπικοί σύλλογοι Κορωπίου και Οικισμών.
  • Σαββατοκύριακο 1 – 2 Σεπτεμβρίου (Λήναια – Γιορτή του Τρύγου)
    – Σάββατο
    1 Σεπτεμβρίου
    19:00-21:00
    : Λήναια -Γιορτή Τρύγου, Αμπελουργικός Συνεταιρισμός και Έκθεση Ζωγραφικής -παρουσίαση Εικαστικών Τεχνών, Εικαστικό Εργαστήρι Αγγ. Τσεβά. Μετά τα εγκαίνια της πρωτότυπης αυτής Έκθεσης Ζωγραφικής θα ακολουθήσουν εισηγήσεις-ομιλίες, από τους οινολόγους Χ.Πέππα,Κ.Ανθή με θέμα «Από το αμπέλι στο ποτήρι. Μύθοι και πραγματικότητα» και του Προέδρου του ΔΣ του Συνεταιρισμού ΣταμάτηΓεωργάκη με θέμα τις «αρχαίες ελιές του Κορωπίου και της Αν. Αττικής». Θα ακολουθήσει στο ενδιάμεσο των ομιλιών θεατρικό δρώμενο από τη θεατρική ομάδα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κορωπίου και η βραδιά θα κλείσει με μουσικό γεγονός. Τόποςεκδηλώσεων : Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Κορωπίου (Λεωφ. Βασιλ. Κωνσταντίνου 31).
    Kυριακή 2 Σεπτεμβρίου
    Στις 10:30 το πρωί θα γίνει επίδειξη χειρισμού Τρακτέρ στην περιοχή «Πάτημα» Κορωπίου. Τόπος εκδήλωσης: περιοχή «Πάτημα» Κορωπίου ( Oδός Σπ. Δάβαρη μετά τον Σταθμό Προαστιακού-Μετρό Κορωπίου). Το απόγευμα στις 18:00, θα ακολουθήσει παιχνίδι με σχέδιο και χρώμα με την ονομασία «Τέχνης Δρώμενα», από το Εικαστικό Εργαστήρι Αγγ. Τσεβά. Τόπος εκδήλωσης: Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Κορωπίου (Λεωφ. Βασιλ. Κωνσταντίνου 31).
  • Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου:
    21:00
    : Μια συναυλία- σταθμός: «Από τα Μεσόγεια στην Μικρασία…». Ο Νίκος Σαραγούδας και η Γιασεμή Σαραγούδα σε μια συναυλία -σταθμό για το παραδοσιακό τραγούδι. Μαζί τους συμμετέχουν οι, Στρατής Ψαραδέλλης, πολίτικη λίρα, Νεκτάριος Αγγέλου, κρουστά και Σοφία Λαμπροπούλου, κανονάκι. Διοργάνωση Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού (ΕΚΤΠ). Τόπος εκδηλώσεων: Ανοιχτό Δημοτ. Θέατρο Πλ Δεξαμενής ( Στάση ΟΑΣΑ «Θάσου», Λεωφορειακή γραμμή 309)
  • Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012
    21:00:
    Πανηγύρι στον Αγ. Δημήτριο Αλυκού Κρωπίας. Συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό σύλλογο Αγ. Δημητρίου. Με αφορμή τον εορτασμό της γέννησης της Παναγίας, ο Δήμος Κρωπίας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ. Δημητρίου διοργανώνει λαϊκή μουσική βραδιά. Τόπος εκδηλώσεων : Στο κατάφυτο δασωμένο προαύλιο χώρο του Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Αλυκού και στο εκκλησάκι, που είναι αφιερωμένο στο Γενέσιον της Παναγίας στο Αγ. Δημήτριο Αλυκού Κρωπίας.
  • Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012
    21:00:
    Παραδοσιακή χορευτική παράσταση « Όλη η Ελλάδα χορεύει στο Κορωπί» από τη χορευτική ομάδα του ΝΠΔΔ Σφηττός ( Παιδική ομάδα : πανελλήνιοι χοροί, Εφηβική Ομάδα : Θράκη, Ομάδα Ενηλίκων: Εύβοια, Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρος, Νάξος, Χίος). Τόπος εκδήλωσης: Ανοιχτό Δημοτικό θέατρο Πλ. Δεξαμενής

Η είσοδος στις εκδηλώσεις «Σφήττεια 2012» είναι ελεύθερη για το κοινό

Οι ετήσιες εκδηλώσεις
των
Κρητών και των Ηπειρωτών

Οι καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις -γλέντια, των Κρητών («Ο Ψηλορείτης») και των Ηπειρωτών (Πανηπειρωτικός Σύλλογος Μεσογείων και Λαυρεωτικής ) στο Κορωπί θα γίνουν, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου και Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, με τη στήριξη του Δήμου Κρωπίας και της Οργανωτικής Επιτροπής «Σφήττεια 2012». Το Κρητικό γλέντι του Συλλόγου Κρητών Μεσογείων “Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ“, θα αρχίσει στις 8 το βράδυ του Σαββάτου της 8ης Σεπτεμβρίου, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κορωπίου. Στη Λύρα & το Τραγούδι θα είναι ο Γιώργος Στριλιγκάς με το συγκρότημά του. Όσοι επιθυμούν θα μπορούν απολαύσουν τσικουδιά & κρητική κουζίνα (γαμοπίλαφο, μεζέ τσικουδιάς, κοχλιούς, καλτσουνάκια, λυχναράκια, ξεροτήγανα).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.