Αρχική Γαστρονομία Το Αρχοντικό Παπαδοπούλου στον Κόρνο της Κύπρου

Το Αρχοντικό Παπαδοπούλου στον Κόρνο της Κύπρου

Η φιλοσοφία του Αρχοντικού Παπαδοπούλου είναι η προώθηση, η ανάδειξη, η διάδοση και η συνέχιση της κυπριακής οινογαστρονομίας. Σκοπός είναι να έρθει σε επαφή η σύγχρονη κοινωνία με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας όσον αφορά στην παράδοση, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα, τις γαστρονομικές και οινικές συνήθειες και να αναδειχτεί η τέχνη που σημείωσε τόσο μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή του Κόρνου, που δεν είναι άλλη από την αγγειοπλαστική.
 
Ο πολυχώρος στεγάζεται στο Αρχοντικό του Μιχάλη και της Περιστεράς Παπαδοπούλου στον Κόρνο. Είναι ένα ιστορικό διατηρητέο κτίριο με παραδοσιακή δομή ενός κυπριακού σπιτιού και αρχιτεκτονικά μορφολογικά στοιχεία νεοκλασικού χαρακτήρα. Είναι μία απ’ τις ελάχιστες οικίες του είδους και της εποχής της, που έχουν διασωθεί στην περιοχή, στο πέρασμα του χρόνου, και χρονολογείται από το 1897.
 
Η αναπαλαίωση και η μετατροπή του Αρχοντικού Παπαδοπούλου σε πολυχώρο, έγινε κατά τη διάρκεια Σεπτεμβρίου 2009 – Μαΐου 2011. Έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε όλα τα πατώματα, τα παράθυρα, οι πόρτες, τα χερούλια και οι ξύλινες στέγες από βολίτσια να συντηρηθούν και να αναπαλαιωθούν με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική.  Πρόκειται για μία τριώροφη οικία, με επιβλητικό νεοκλασικό χαρακτήρα και με έντονα σκαλίσματα στις πέτρινες κολόνες, η οποία είναι μια κατασκευή κυρίως πετρόκτιστη και αποτελείται από πλιθαρένιους χώρους. Είναι ένα κτιριακό σύμπλεγμα με διάφορους παλιούς, παραδοσιακούς χώρους και με χαρακτηριστική εσωτερική αυλή στο κέντρο της.
 
Μετά από χρόνια ενδελεχούς έρευνας για παλιές, παραδοσιακές, ξεχασμένες συνταγές, σήμερα το Αρχοντικό Παπαδοπούλου σας παρουσιάζει με περηφάνια μια  αναβαθμισμένη κυπριακή γαστρονομική κουζίνα. Ο διακεκριμένος σεφ (Κυριάκος Παναγιώτου) με την ομάδα του, διατηρώντας την αυθεντικότητα των παλιών, παραδοσιακών κυπριακών συνταγών, σας τις παρουσιάζουν σε μοντέρνα εκτέλεση υψηλής γαστρονομικής κουζίνας.
 
Το εστιατόριο του Αρχοντικού Παπαδοπούλου χρησιμοποιεί μόνο κυπριακά, παραδοσιακά και φρέσκα προϊόντα (το κοτόπουλο είναι ελευθέρας βοσκής και το κρέας εγχώριο), τα οποία μαγειρεύονται σε παρθένο ελαιόλαδο και με βότανα από την κυπριακή φύση.
 
Το κελάρι, φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία από οίνους (πέραν των 2000 φιαλών – 200 διαφορετικές ετικέτες) του κυπριακού αμπελώνα, μετά από πρόταση της επιτροπής γευσιγνωστών του Αρχοντικού Παπαδοπούλου. Ο πολυχώρος πλαισιώνεται από ανοικτό υπερσύχρονο εργαστήρι αγγειοπλαστικής (όπως επιβάλει η παραδοσιακή αγγειοπλαστική τέχνη του Κόρνου), αναγνωστήριο, πωλητήριο (το παλιό μπακάλικο), κουμανδαρία μπαρ (το μοναδικό στην Κύπρο), καφετερία και υπόγειο κελάρι κυπριακών οίνων.
 
Στο κελάρι του Αρχοντικού, βρίσκεται επίσης ηπαλαιότερη κουμανδαρία που βρέθηκε  στην Κύπρο, η οποία χρονολογείται πέραν των εκατό (100) χρόνων. Η κουμανδαρία βρέθηκε ξεχασμένη σε συμπυκνωμένη μορφή μέσα σε πιθάρι και θεωρείται μια από τις κορυφαίες οινικές ανακαλύψεις των τελευταίων αιώνων, τόσο από ιστορικής, όσο και από επιστημονικής άποψης. Μέρος του συμπυκνώματος έχει πρόσφατα ανασυσταθεί από τον  Κλάδο Αμπελουργίας-Οινολογίας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Η κουμανδαρία καθώς επίσης και το πιθάρι που ανευρέθηκε το συμπύκνωμα εκτίθεται στο υπόγειο κελάρι του Αρχοντικού Παπαδοπούλου.
 
Στον  πολυχώρο στεγάζονται διάφορες δραστηριότητες οι οποίες έχουν να κάνουν με την οινογαστρονομία και την αγγειοπλαστική τέχνη του Κόρνου. Συγκεκριμένα, ο πολυχώρος περιλαμβάνει εστιατόριο, καφενείο, εργαστήριο αγγειοπλαστικής, αναγνωστήριο, πωλητήριο, κελάρι και κουμανδαρία μπαρ (το μοναδικό στην Κύπρο) – στο οποίο βρίσκονται όλες οι κουμανδαρίες που υπάρχουν στην Κύπρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.