Αρχική Οικονομία Συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα

Συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έφθασαν σε συμφωνία έπειτα από δωδεκάωρες διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% του ελληνικού χρέους.

Το σχέδιο στήριξης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2020 στο 120,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή, δηλαδή σε επίπεδο που βρίσκεται κοντά στο 120% που απαιτούσαν ορισμένοι από τους δανειστές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα, με το ανακοινωθέν του Eurogroup, στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα συμμετάσχει τόσο ο ιδιωτικός, όσο και ο επίσημος τομέας, κάτι το οποίο θα οδηγήσει στη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στο επίπεδο του 120,5% του ΑΕΠ το 2020. Παράλληλα, εγκρίθηκε η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ.

 Όπως δήλωσε ο Ζ. Γιούνκερ, οι ιδιώτες αποδέχθηκαν μεγαλύτερη περικοπή των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους και συγκεκριμένα κατά 53,5%, έναντι 50% που όριζε η προηγούμενη συμφωνία. Ο Ζ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι το επιτόκιο για τα ομόλογα που θα ανταλλαγούν και λήγουν πριν το 2014 θα είναι 2%, για τα ομόλογα που λήγουν μεταξύ του 2015 ως το 2020, το επιτόκιο θα είναι 3% και για τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2020, το επιτόκιο θα είναι 4,3%.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τι περιλαμβάνει η συμφωνία του Eurogroup

    Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα στο Eurogroup ικανοποίησε τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και την ελληνική πλευρά.

    Ο κ.Σόιμπλε δήλωσε πως είναι ικανοποιημένος από την έκβαση της απόφασης, αλλά η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις αν θέλει να συνεχίζει να δέχεται τη βοήθεια.

    Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει:

    Χρηματοδότηση 130δισ. ευρώ
    Το χρέος να φτάσει στο 120,5% μέχρι το 2020
    “Κούρεμα” του χρέους μέχρι 53,5%
    Μόνιμη παρουσία της κομισιόν στην Αθήνα
    Να ψηφιστούν όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου
    Να μπει στο Σύνταγμα άρθρο που θα εξυπηρετείτε κατά προτεραιότητα το χρέος
    Συμμετοχή της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας στο πρόγραμμα
    Τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα για την παρακολούθηση των φορολογικών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.