Αρχική Επικαιρότητα Οικολόγοι: Στο Ευρωκοινοβούλιο ο μειωμένος ΦΠΑ για νησιά Αιγαίου

Οικολόγοι: Στο Ευρωκοινοβούλιο ο μειωμένος ΦΠΑ για νησιά Αιγαίου

Celestyal Cruises

Το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος. Σε ερώτησή του, επισημαίνει τους κινδύνους από μια ενδεχόμενη κατάργηση όλων των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους νησιώτες.

Ως τώρα, ως ελάχιστο δείγμα στήριξης των νησιωτών, σε όλα τα νησιά των περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου καθώς και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, τη Σκύρο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο, εφαρμόζονται συντελεστές ΦΠΑ μειωμένοι κατά 30% σε σχέση με αυτούς της υπόλοιπης Ελλάδας.

Το υπουργείο Οικονομικών όμως προσανατολίζεται στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου καθώς και όλων των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους φορολογούμενους που διαμένουν μόνιμα σε μικρά ελληνικά νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους, «χωρίς να έχει γίνει καμιά συστηματική μελέτη που να σταθμίζει τις συνέπειες αυτών των μέτρων στην τοπική οικονομία, την απασχόληση, τον τουρισμό, την κοινωνική συνοχή», όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει ο Μ. Τρεμόπουλος και σημειώνει:

«Οι νησιώτες βρίσκονται αβοήθητοι στη δίνη του κυκλώνα, αντιμετωπίζοντας την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση ταυτόχρονα με τις ιδιαιτερότητες που απορρέουν από τη νησιωτικότητα, οι οποίες αναγνωρίζονται στο άρθρο 174 της συνθήκης της Λισσαβόνας».

«Οι συζητήσεις για ενδεχόμενη κατάργηση του ΦΠΑ και άλλων ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους νησιώτες αποτελούν ένα ακόμα δείγμα προχειρότητας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

»Η καταστροφική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων προώθησε ένα ξεπερασμένο οικονομικό μοντέλο που οδήγησε τη νησιωτική οικονομία στα βράχια. Αν εφαρμοστούν τα μέτρα που συζητιώνται τώρα, θα της δώσουν τη χαριστική βολή. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η οικονομία δεν μπορεί να πλέον να αντιμετωπίζεται με τη λογική του “βλέποντας και κάνοντας”.

»Ειδικά για τα νησιά, με τα μοναδικά συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, χρειάζεται επιτέλους ένα συνεκτικό σχέδιο που θα σέβεται τη νησιωτικότητα, θα στηρίξει την τοπική και εθνική οικονομία συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην κοινωνική συνοχή», επισημαίνει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.