Αρχική General 29ος Κλασικός Μαραθώνιος: Ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας στα πέρατα του κόσμου

29ος Κλασικός Μαραθώνιος: Ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας στα πέρατα του κόσμου

29ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθήνας: Ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας στα πέρατα του κόσμου.
Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί.

Την πεποίθησή τους ότι για μία ακόμη χρονιά ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας θα διεξαχθεί υπό απόλυτη οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία, εξέφρασαν στην καθιερωμένη συνέντευξη τόσο οι διοργανωτές όσο και οι υπόλοιποι ομιλητές που βρέθηκαν στο πάνελ των ομιλητών.

    Εκ μέρους του ΣΕΓΑΣ μίλησαν ο πρόεδρος Βασίλης Σεβαστής και ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Κώστας Παναγόπουλος, ενώ την Πολιτεία εκπροσώπησαν ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, ενώ από την Περιφέρεια Αττικής παραβρέθηκε η αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Μαρία Καρακλιούμη, το Δήμο Αθήνας η πρόεδρος του ΟΝΑ Παναγιώτα Ψαράκη και το Δήμο Μαραθώνα ο Δήμαρχος Ιορδάνης Λουίζος.
    Η συνέντευξη για τον 29ο ΚΜΑ πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη 10, Νοεμβρίου, στο Ζάππειο, όπου έγιναν παράλληλα το μεσημέρι και τα εγκαίνια της EXPO, της διεθνούς Έκθεσης του Μαραθωνίου την οποία υπολογίζεται ότι θα επισκεφθούν περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, ενώ στον ίδιο χώρο γίνονται και οι εγγραφές των αθλητών και αθλητριών και γίνεται η παράδοση του απαραίτητου υλικού που για τη συμμετοχή τους.
  Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος της AIMS Πάκο Μποράο, ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ ΑΕ, Μέγα χορηγού της διοργάνωσης, Γιάννης Σπανουδάκης, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Γιώργος Κολέτσας, η πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής της UNESCO, Κατερίνα Τζιτζικώστα, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Πνευμολογικής Εταιρείας, Χριστίνα Γκράτζιου.
Παραβρέθηκε επίσης ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στη χώρα μας, Χιρόσι Τότα, που δήλωσε ότι θα τρέξει στο Μαραθώνιο και μάλιστα με μπλουζάκι που αναγράφει στις δύο πλευρές του το σύνθημα «ευχαριστούμε Ελλάδα» και «κουράγιο Ιαπωνία», ως συμβολικό μήνυμα στους συμπατριώτες του για τα δεινά που έχουν υποστεί από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν τη χώρα του.
   Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος, που απεύθυνε τις ευχές του προκαθημένου της εκκλησίας μας για καλή επιτυχία. Τόνισε ότι η ζωή του ανθρώπου είναι ένας Μαραθώνιος, και επεσήμανε ότι πάντοτε η εκκλησία είναι κοντά στον αθλητισμό.
   Τους αθλητές εκπροσώπησαν ο Κενυάτης Ρέιμοντ Μπετ, περσινός νικητής του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, ο οποίος φέτος θα μετάσχει και πάλι με στόχο το ρεκόρ διαδρομής του Ιταλού Μπαλντίνι από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, η νικήτρια του Πανελληνίου πρωταθλήματος του 2010,  Τίνα Κεφαλά και του 2009 στους άνδρες Δημήτρης Θεοδωρακάκος, καθώς και ο Κώστας Πούλιος που θα πάρει μέρος στα 10 χλμ και πρόσφατα έπιασε το χαμηλό όριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012.  «Εκατοντάδες συνεργάτες κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια ώστε ο ΚΜΑ  να είναι η μεγάλη ευκαιρία για αισιοδοξία κι επιτυχία στις δύσκολες μέρες που περνάμε. Το μήνυμα φέτος είναι ξεκάθαρο: όταν έχουμε σχέδιο, πίστη και θέληση μπορούμε να ξεπερνάμε δυσκολίες και να φτάνουμε στους στόχους μας. Προσκαλώ  τους Αθηναίους  να έρθουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και να γίνουν κι αυτοί μέρος της μεγάλης γιορτή», είπε ο κ Παναγόπουλος.

   Ο κ Σεβαστής επεσήμανε από την πλευρά του: «Θα ήθελα πρώτα απ΄ όλα να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους του Τύπου για την πραγματικά εντυπωσιακή προβολή του γεγονότος. Ευχαριστώ και όλους όσους εργάζονται για τη διοργάνωση του Μαραθωνίου και προσφέρουν τόσα πολλά για να έχουμε μια επιτυχημένη διοργάνωση. Φυσικά και την Πολιτεία για όσα μας προσφέρει χωρίς τη βοήθεια της οποίας δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και βέβαια τους κκ Αηδόνη και Μπιτσαξή που παρίστανται στην εκδήλωση. Επίσης το Μέγα χορηγό ΟΠΑΠ ΑΕ και τον ΕΟΤ για τη συμβολή τους στο πρόσωπο των κκ Σπανουδάκη και Κολέτσου», δήλωσε ο κ Σεβαστής που επεσήμανε ότι πέρυσι συμμετείχαν αθλητές και αθλήτριες από 89 χώρες και φέτος αυξήθηκαν σε 109. «Οι ατομικές συμμετοχές σε σχέση με πέρυσι είναι ελαφρά μειωμένες, αλλά αυτό είναι και κάτι που οφείλεται στην εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Η διοργάνωση φέτος είναι ιστορική λόγω της συνεργασίας μας και με την UNESCO».

     Ακολούθησε ο κ Αηδόνης που τόνισε: «Το μήνυμα που στέλνει ο φετινός Μαραθώνιος από την πατρίδα μας, την κοιτίδα του Πολιτισμού συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο, Αθλητισμός-Πολιτισμός-Τουρισμός. Συγχαρητήρια στο ΣΕΓΑΣ για τη μεγάλη αυτή διοργάνωση  που είναι ένα πολιτιστικό, αθλητικό και ιστορικό γεγονός. Με τον αγώνα αυτό η χώρα μας στέλνει στο εξωτερικό ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας ότι ξέρει να παράγει και να μεταδίδει πολιτισμό. Στέλνει ένα μήνυμα χαράς στα πέρατα του κόσμου μέσω του Μαραθωνίου. Ο Μαραθώνιος είναι ένα άθλημα σωματικής και ψυχικής αντοχής και ιδιαίτερα φέτος εμείς συμμετέχουμε με την καμπάνια του υπουργείου Υγείας “Τρέχουμε για να κόψουμε το τσιγάρο“ στα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος στα δημόσια νοσοκομεία».

  Ο κ Μπιτσαξής είπε: «Ο Μαραθώνιος δεν είναι ένα οποιοδήποτε άθλημα, είναι το άθλημα των αθλημάτων. Η κορυφή του αθλητισμού και η κλασική διαδρομή είναι η μήτρα της διαχρονικότητας του αθλητισμού μας. Εμπεριέχει αξίες και συμβολισμούς από τα βάθη της ιστορίας. Η Πολιτεία στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τον ΣΕΓΑΣ και καλωσορίζουμε όλους τους ξένους επισκέπτες στη χώρα μας. Σταθερό παραμένει τα αίτημά μας προς την IAAF να αναγνωρίζει αποκλειστικά ως παγκόσμιο ρεκόρ μόνο αυτό που επιτυγχάνεται στην κλασική διαδρομή».

   Ο κ Σπανουδάκης στη σύντομη ομιλία του τόνισε: «Ευχαριστώ το ΣΕΓΑΣ για την τιμή που μας έκανε να συμμετέχουμε σε αυτό το μεγάλο γεγονός που είναι η διοργάνωση του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Αποτελεί ένα παγκόσμιο στολίδι για τον αθλητισμό. Είναι χαρά μας που για τα επόμενα έξι χρόνια θα στηρίζουμε το ΣΕΓΑΣ και τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας». Να σημειωθεί ότι ο ΟΠΑΠ λειτουργεί στον προαύλειο χώρο του Ζαππείου το «Θόλο του Μαραθωνίου», όπου προβάλλονται μηνύματα για τον Μαραθώνιο, ενώ υπάρχουν και δραστηριότητες για τα παιδιά.

   Η κ Τζιτζικώστα είπε: «Η συνεργασία μας με το ΣΕΓΑΣ επισφραγίστηκε με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε τον Ιούνιο μεταξύ Ομοσπονδίας στίβου και της γενικής διευθύντριας της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα. Σε μήνυμά της προ όλο τον κόσμο μίλησε για τις αρχές που αναδεικνύει το πνεύμα της αλληλεγγύης μέσω του κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Επίσης ευχαρίστησε για τα έσοδα που θα προκύψουν και θα διατεθούν για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των κοριτσιών της Αφρικής».

  Ο κ Λουίζος τόνισε:  «Ο ΚΜΑ είναι ένα γεγονός συνδεδεμένο με την Ιστορία. Είναι πάνω από όλα η προσφορά της μικρής μας χώρας στον πολιτισμό. Εύχομαι επιτυχία στους αθλητές για την χαρά της συμμετοχής».

   Ο πρόεδρος της AIMS Πάκο Μποράο δήλωσε: Έχετε τον πιο σπουδαίο Μαραθώνιο στον κόσμο. Κουβαλάτε ως  χώρα την ιστορία του ημεροδρόμου κι αποτελεί για την χώρα  σας μεγάλη ευκαιρία να την αναδείξετε όσο περισσότερο μπορείτε. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την υφήλιο τρέχουν εμπνευσμένοι από την κλασική διαδρομή, ενώ άλλοι τόσοι ονειρεύονται να την διατρέξουν για μια φορά στη ζωή τους. Γι αυτό πρέπει να την διαφυλάξετε και σας ευχαριστώ για την τιμή να ιδρύσετε την μόνιμη έδρα της  AIMS στην Aθήνα. Ευχόμενος να έχετε πάντα επιτυχία στις προσπάθειες σας».

 Σε δηλώσεις τους οι υπόλοιποι ομιλητές είπαν:

 Αρχιμανδρίτης Μάξιμος: «Η Εκκλησία είναι πάντοτε παρούσα σε αθλητικές εκδηλώσεις, πόσω δε μάλλον σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός για την πατρίδα μας. Άλλωστε και η ζωή του ανθρώπου είναι ένας Μαραθώνιος. Εύχομαι να πάνε όλα καλά για τον Μαραθώνιο, την πατρίδα μας κι όλο τον κόσμο».

Μαρία Καρακλιούμη: «Ο Μαραθώνιος δεν είναι μόνο αθλητικό γεγονός, αλλά και πολιτιστικό. Είναι ένα γεγονός που θα έλξει επισκέπτες στην Ελλάδα και στην Αθήνα, διότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο τα νησιά και η θάλασσα κι Αθήνα δεν είναι μόνο Ακρόπολη και Παρθενώνας. Θα πρέπει να βάλουμε έναν στόχο: να αλλάξουμε συμπεριφορά απέναντι στον αθλητισμό. Να ανατρέψουμε τα στατιστικά  και να σταματήσουμε να κινούμαστε μόνο με το αυτοκίνητο».

Παναγιώτα Ψαράκη: «Ο Μαραθώνιος αποτελεί μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει σταθερές αξίες που μπορεί να μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο.  Ο Μαραθώνιος αποτελεί ορόσημο για τη συμμετοχικότητα και ο συμβολισμός της νίκης στον Μαραθώνιο σχετίζεται με ότι εχθρεύεται την Δημοκρατία».

Χιρόσι Τόντα: Ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να τρέξω μαζί με δέκα άτομα από την ιαπωνική πρεσβεία στην Ελλάδα. Το μπλουζάκι μας είναι για να δώσει κουράγιο στους Ιάπωνες που ταλαιπωρήθηκαν από τον σεισμό.

Χριστίνα Γκράτζιου, Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: «Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με την ευκαιρία του Κλασσικού Μαραθωνίου, θέλει να προτρέψει όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας, να διακόψουν και να μείνουν μακριά από το κάπνισμα. Επίσης, θέλουμε να ενημερώσουμε όσους επιθυμούν να το σταματήσουν, ότι δεν είναι μόνοι τους σ’ αυτή την προσπάθεια.»

Κολέτσος (ΓΓ ΕΟΤ): “Ο Κλασικός Μαραθώνιος αποτελεί γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος πρεσβευτής στο εξωτερικό για την Ελλάδα”.

Τίνα Κεφαλά: «Είμαι τυχερή που έχω τρέξει στον ΚΜΑ. Δυστυχώς είχα τελευταίως διάφορα προβλήματα υγείας . Ελπίζω ότι θα μπορέσω να φτάσω στον στόχο μου, να είμαι σε ένα καλύτερο αθλητικό επίπεδο».

Δημήτρης Θεοδωρακάκος:  «Αναβαθμίζεται από πέρυσι ο ΚΜΑ. Ελπίζουμε ότι φέτος θα συμμετάσχει περισσότερο ο κόσμος  συνδράμοντας στην προσπάθεια μας για πολύ καλές επιδόσεις σε έναν αγώνα που από τη φύση του είναι ο δυσκολότερος στον κόσμο».

Κώστας Πούλιος:  «Επειδή προσφάτως έκανα διεθνή Μαραθώνιο θα αγωνιστώ μόνο στα  10 χλμ θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την αξιόλογη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όπου προσφάτως προκρίθηκα».

Ρέιμοντ Μπετ: «Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος επειδή για δεύτερη συνεχή χρονιά καλούμαι από τους διοργανωτές  σε έναν αγώνα με ιδιαίτερη σημασία και κύρος, όπου εφόσον βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες θα προσπαθήσω να καταρρίψω το ρεκόρ διαδρομής του Ιταλού Στέφανο Μπαλντίνι 2.10.55».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.