Αρχική Τουρισμός Τη δημιουργία Δικτύου Ανάδειξης και Προβολής διασυνοριακών περιοχών επιχειρούν Ελλάδα και Κύπρος

Τη δημιουργία Δικτύου Ανάδειξης και Προβολής διασυνοριακών περιοχών επιχειρούν Ελλάδα και Κύπρος

Στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013», ως συντονιστής εταίρος για το έργο «Δημιουργία Δικτύου Ανάδειξης και Προβολής διασυνοριακών περιοχών», συμμετέχει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έπειτα από πρόταση που κατατέθηκε μέσω του Περιφερειακού Ταμείου.

Το έργο αυτό αποσκοπεί στη δημιουργία και ανάπτυξη διασυνοριακού δικτύου ανάδειξης και προβολής ορεινών περιοχών με φυσικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, για την ορθή αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων των περιοχών αυτών και την ενίσχυση της διασυνοριακής αειφόρου ανάπτυξης.

Έμφαση δίνεται στις πρακτικές βιώσιμου τουρισμού είτε σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές που περιλαμβάνονται στο δίκτυο NATURA 2000, είτε σε περιοχές με πολιτιστικό ενδιαφέρον με παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά κτήρια ή μνημεία. Οι περιοχές ενδιαφέροντος του έργου είναι οι ορεινές περιοχές των νήσων Σάμου (όρος Καρβούνι), Χίου (όρος Πεληναίο), Λέσβου (όρος Όλυμπος) και Κύπρου (όρος Τρόοδος).

Στόχοι του έργου:

• Η ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου διαχείρισης για την ανάδειξη και διαχείριση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων των περιοχών μελέτης, με άξονα την περιβαλλοντική και κοινωνικοοικονομική αειφορία. Το στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης θα οδηγήσει στη δημιουργία συγκεκριμένης και αναγνωρίσιμης ταυτότητας των περιοχών και θα παρέχει σειρά εργαλείων σημαντικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

• Η ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων, εμπλεκόμενων φορέων και επισκεπτών για τη σημασία των ορεινών περιοχών και την ύπαρξη διαδρομών εναλλακτικών μορφών τουρισμού με συνέδρια, άρθρα σε εφημερίδες, φυλλάδια και την ιστοσελίδα του προγράμματος και την ανάπτυξη θεματικών χαρτών και βάσης δεδομένων με περιεχόμενο των φυσικών και πολιτιστικών σημείων ενδιαφέροντος.

• Η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής αειφόρου ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων, εμπλέκοντας τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων με τη χρήση συμμετοχικών διαδικασιών.

• Η προστασία και ανάδειξη των λιγότερων γνωστών φυσικών και πολιτιστικών πόρων που αποτελούν μέρος των εθνικών και διεθνών δικτύων.

• Η προώθηση και εφαρμογή κοινών διασυνοριακών στρατηγικών για την ενίσχυση συνεργασιών και τη διαφύλαξη της περιβαλλοντικής αειφορίας.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο εκτελεστικός γραμματέας της ΠΒΑ Παναγιώτης Καπάρας δήλωσε:

«Η ΠΒΑ τίθεται επικεφαλής, ως συντονιστής εταίρος σε ένα ακόμη πρόγραμμα που σαν στόχο έχει αφενός την προστασία ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών, αφετέρου την προβολή των φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων τους.

»Θεωρώ ότι το διασυνοριακό δίκτυο περιοχών, θα συμβάλλει στην ανάδειξη και βιώσιμη διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας, συμβάλλοντας παράλληλα και στην ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού στα τρία εμπλεκόμενα στο έργο αυτό νησιά του βορείου Αιγαίου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.