Αρχική Ξενοδοχεία Στα επίπεδα του 2010 θα παραμείνει ο κύκλος εργασιών στα ελληνικά ξενοδοχεία...

Στα επίπεδα του 2010 θα παραμείνει ο κύκλος εργασιών στα ελληνικά ξενοδοχεία φέτος

Στα επίπεδα του 2010 θα παραμείνει ο κύκλος εργασιών στα ελληνικά ξενοδοχεία φέτοςΣτα επίπεδα του 2010 εκτιμάται ότι θα παραμείνει ο κύκλος εργασιών στα ελληνικά ξενοδοχεία φέτος. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν τόσο η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της χώρας το 2011 όσο και η προσφερόμενη μέση τιμή δωματίου για την ίδια χρονιά. Τα παραπάνω αποτελέσματα  προκύπτουν από την έρευνα πεδίου που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων σε δείγμα που αντιπροσωπεύει το 15% της δυναμικότητας των ξενοδοχείων της Ελλάδας.
Η αναλυτική παρουσίαση της μελέτης, σε συνδυασμό με τα στοιχεία απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 26 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της 1ης Γενικής Συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, που θα λάβει χώρα στο Metropolitan Expo με τη συμμετοχή 2.500 περίπου ξενοδόχων από όλη τη χώρα.         
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα η μέση πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων αυξήθηκε ελαφρά κατά το 2011. Το Μάιο η πληρότητα στο σύνολο της Επικράτειας ανήλθε στο 48,28% και ήταν αυξημένη κατά 2,01% έναντι του αντίστοιχου μεγέθους το 2010. Τον Αύγουστο η πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 2,56% έναντι της ανάλογης περσινής περιόδου. Επίσης η μέση πληρότητα τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 77,8%, αλλά παραμένει ελαφρά χαμηλότερη έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2008 και 2009.

Όπως διαπιστώνεται στη μελέτη οι περιοχές που επισκέπτονται παραδοσιακά Έλληνες εκδρομείς μεσαίας και χαμηλής εισοδηματικής τάξης εμφανίζουν αισθητή μείωση στις πληρότητες, ιδιαίτερα κατά το μήνα Αύγουστο. Αντίθετα, η μέση πληρότητα στις περιοχές που φιλοξενούν παραδοσιακά μεγάλο αριθμό αλλοδαπών τουριστών, εμφανίζεται σημαντικά βελτιωμένη. Σε αυτό συνέβαλαν τόσο οι πολιτικές εξελίξεις στο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, όσο και η μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία τονίζει το ΙΤΕΠ.
Η μεγαλύτερη άνοδος στην πληρότητα των ξενοδοχείων καταγράφηκε  στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια της κρίσης, εκεί είχαν καταγραφεί οι μεγαλύτερες απώλειες σε διανυκτερεύσεις. Ακολούθησε η περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, όπου η μέση πληρότητα τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 5,57%. Και στην Αττική υπήρξε ελαφρά αύξηση της πληρότητας, αλλά το γεγονός αυτό θα πρέπει να αποδοθεί στο ότι έκλεισαν ορισμένα ξενοδοχεία και οι πελάτες τους απορροφήθηκαν από τις υπόλοιπες μονάδες.
Η δυσμενέστερη επίδοση σημειώθηκε στα ξενοδοχεία της περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης με αρνητικούς πρωταγωνιστές τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης.
Τα μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία «πέτυχαν» πληρότητες που το Μάιο άγγιξαν το 26,14%, ενώ τον Αύγουστο ανήλθαν στο 68,65% κατά μέσο όρο. Οι μικρές μονάδες (από 20 έως 50 δωμάτια) το Μάιο είχαν πληρότητες της τάξης του 37%, οι μεσαίες της τάξης του 47% και οι μεγάλες (άνω των 100 δωματίων) 55,5%.
Τιμές Δωματίων
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του ΙΤΕΠ, οι τιμές διάθεσης των δωματίων στα ελληνικά ξενοδοχεία παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες κατά το 2011. Η μέση σταθμισμένη τιμή διάθεσης των δωματίων στο σύνολο της χώρας εμφανίζεται μειωμένη κατά 0,78% το Μάιο και αυξημένη κατά 0,74% τον Αύγουστο.
Στις νησιωτικές περιοχές καταγράφεται σημαντική άνοδος των τιμών, ενώ αντίθετα στα ξενοδοχεία της ηπειρωτικής χώρας διαπιστώνεται αισθητή μείωση των τιμών. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στα ξενοδοχεία της Ηπείρου – Θεσσαλίας (-22,9%) και ακολούθησε η Αττική (-16,7%) με την Κεντρική Ελλάδα (-15,1%).

Μείωση τιμών καταγράφεται και στα ξενοδοχεία της Πελοποννήσου, η οποία το Μάιο ανήλθε στο 9,5% και τον Αύγουστο στο 3,6% σε σχέση με το 2010. Στις περιοχές με αρνητική επίδοση συγκαταλέγεται και η Μακεδονία – Θράκη, στην οποία το Μάιο καταγράφηκε άνοδος 1,97% στις τιμές διάθεσης των δωματίων, αλλά τον Αύγουστο οι τιμές μειώθηκαν κατά 7%. Αρνητικός πρωταγωνιστής σε αυτή την περιοχή ήταν τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης. Στους νησιωτικούς προορισμούς, σημειώθηκαν αυξήσεις τιμών. Στο Νότιο Αιγαίο  η μέση τιμή διάθεσης δωματίου ανέβηκε στα 109,55 ευρώ που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 12% έναντι του προηγούμενου έτους. Στην Κρήτη η άνοδος ανήλθε στο 9,4% τον Αύγουστο και στο 7,9% το Μάιο. Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,8% τον Αύγουστο και κατά 15,6% το Μάιο. Παρόλα αυτά, η μέση τιμή του δωματίου στο Βόρειο Αιγαίο ανήλθε μόλις στα 70 ευρώ τον Αύγουστο. Επιπλέον, στη συγκεκριμένη περιοχή οι τιμές είχαν σημειώσει τη μεγαλύτερη καθίζηση κατά τα έτη 2009 και 2010. Στα νησιά του Ιονίου η αύξηση των τιμών το μήνα Αύγουστο περιορίστηκε στο 3,7%, ενώ το Μάιο οι τιμές είχαν σημειώσει μείωση έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2010.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης «διαπιστώνεται ότι οι υψηλότερες τιμές τον Αύγουστο καταγράφονται στα ξενοδοχεία του Νοτίου Αιγαίου, της Κρήτης και του Ιονίου, ενώ παραδοσιακά οι υψηλότερες μέσες τιμές καταγράφονταν στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία. Πρόκειται για άλλη μια σαφή ένδειξη ότι κατά το 2011 αυξήθηκαν οι τιμές στα παραθεριστικά ξενοδοχεία, ενώ στα ξενοδοχεία πόλης που εξυπηρετούν σε μεγαλύτερη αναλογία πελάτες από την εγχώρια αγορά, οι τιμές μειώθηκαν αισθητά».