Αρχική Ξενοδοχεία Γιάννης Ρέτσος: Τα έσοδα των ξενοδοχείων δεν πήγαν καθόλου καλά φέτος

Γιάννης Ρέτσος: Τα έσοδα των ξενοδοχείων δεν πήγαν καθόλου καλά φέτος

 

Με μεγάλη επιτυχία και δυναμικό “παρών” των Ξενοδοχειακών Ενώσεων από όλες τις περιοχές της χώρας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων διοργάνωσε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011, το Συμβούλιο Προέδρων των Ενώσεων-μελών της, στο πλαίσιο της έκθεσης “Philoxenia 2011”  στη Θεσσαλονίκη.
Στην ανοικτή συνεδρίαση του Συμβουλίου, παρέστησαν οι υφυπουργοί Πολιτισμού και Τουρισμού κ.κ. Π. Αλιβιζάτος και Γ. Νικητιάδης, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Γ. Κολέτσος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδης, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου (ΞΕΕ) κ. Γ. Τσακίρης, εκπρόσωποι φορέων άλλων τουριστικών κλάδων, εκπρόσωποι Περιφερειών και φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α..
Το βασικό μήνυμα σύσσωμου του Ξενοδοχειακού κόσμου, όπως αναδείχθηκε μέσω του Συμβουλίου, με γνώμονα τις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνει η χώρα, είναι η επείγουσα ανάγκη οριστικής επίλυσης των φλεγόντων ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική Ξενοδοχία το τελευταίο διάστημα, καθώς και η ολοκλήρωση θεσμικών παρεμβάσεων που κινήθηκαν πρόσφατα και δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.
Τα ζητήματα αυτά καλύπτουν όλο το φάσμα θεμάτων, από παρεμβάσεις μείζονος κλίμακας που καθυστερούν αδικαιολόγητα, όπως η ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό, η ΚΥΑ για τις προδιαγραφές της τουριστικής κατοικίας, η σύσταση του μικτού φορέα marketing και η θεσμοθέτηση του τελικού κειμένου για τη μείωση της γραφειοκρατίας, μέχρι πιο ειδικά θέματα της ξενοδοχίας, όπως το θέμα των Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων.
Καθολική υπήρξε η διαπίστωση ότι η μέση ξενοδοχειακή επιχείρηση καλείται σήμερα να ανταπεξέλθει πληθώρας δυσκολιών και προβλημάτων που επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία της και απειλούν ευθέως τη βιωσιμότητά της, από την εξοντωτική υπερφορολόγηση και τις συντριπτικές έκτακτες εισφορές – τύπου Τέλος Ακινήτων – μέχρι τη γενικότερη αφερεγγυότητα του Κράτους (επιστροφές ΦΠΑ, καταβολή επιδοτήσεων για υλοποιηθείσες επενδύσεις), αλλά και τα ιλιγγιωδώς αυξανόμενα λειτουργικά κόστη, την έλλειψη ρευστότητας και την πολιτική “ασφυξίας” από την πλευρά των Τραπεζών, τη βαθύτατα ελλειμματική προβολή στις αγορές ενδιαφέροντος καθώς και τη δραματική κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς τουρισμού.    
Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γιάννης Ρέτσος, συνοψίζοντας και παρουσιάζοντας ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας τα όσα συζητήθηκαν στην κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι επόμενοι μήνες, με αποκορύφωμα την τουριστική σεζόν του 2012, θα είναι από τις πλέον δύσκολες και απρόβλεπτες περιόδους στην ιστορία του Ελληνικού τουρισμού» και πρόσθεσε ότι «η διεθνής εικόνα της χώρας μας, έτσι όπως σήμερα έχει διαμορφωθεί, η αμφισβητούμενη πιστοληπτική μας επάρκεια και ικανότητα, αλλά και οι έως πολύ πρόσφατα συνεχείς παλινωδίες και ανατροπές στο πολιτικό μας σκηνικό που δημιουργούν εικόνα αφερεγγυότητας στο εξωτερικό, συνθέτουν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» που σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά».  
Στο περιβάλλον λοιπόν αυτό, υπογράμμισε ο κ. Ρέτσος, θα πρέπει η Κυβέρνηση να υπερβεί τις αρμοδιότητες που προέκυψαν από τη διακομματική συμφωνία και το ΥΠ.ΠΟ.Τ. να λειτουργήσει ως αιχμή του δόρατος για την επίλυση θεμάτων που είτε έχουν συμφωνη θεί, είτε είναι στο τελικό στάδιο υλοποίησης.  
Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ επισήμανε ότι οι καλύτερες εισπράξεις που καταγράφονται φέτος αφορούν στο σύνολο του τουριστικού συναλλάγματος που διαχέεται στην οικονομία μας και δε σημαίνει απαραίτητα καλύτερες εισπράξεις και για τα ξενοδοχεία, ή τουλάχιστον την πλειονότητα αυτών.
Απεναντίας, τόνισε ότι τα έσοδα των ξενοδοχείων δεν πήγαν καθόλου καλά φέτος καθώς πέραν των προσφορών και των χαμηλών τιμών, η κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς επέφερε βαρύ πλήγμα για τουριστικές επιχειρήσεις και προορισμούς, κατάσταση που σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ρευστότητας, αφού το τραπεζικό σύστημα είναι «βαριά άρρωστο», με τις οφειλές από επιστροφές ΦΠΑ, τις καθυστερημένες επιδοτήσεις επί επενδύσεων που έχουν από καιρού ολοκληρωθεί κ.λ.π., δημιουργούν ένα οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον για τα ξενοδοχεία που ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξίας αφήνουν.
Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κρίση της εσωτερικής αγοράς τουρισμού, ο κ. Ρέτσος έκανε λόγο για τουρισμό δύο ταχυτήτων, πλέον, στην Ελλάδα, με τους προορισμούς που στηρίζονται στον εισερχόμενο τουρισμό να κινούνται με μεγαλύτερη – τηρουμένων των αναλογιών και συνθηκών – αισιοδοξία, αλλά με τους προορισμούς που έχουν περισσότερο εσωτερικό προσανατολισμό και να εξαρτώνται από τους Έλληνες επισκέπτες, να υποφέρουν.
Η Π.Ο.Ξ. έθεσε το ζήτημα ήδη από το καλοκαίρι, όταν ακόμα υπήρχε το κλίμα ευφορίας από τα αυξητικά νούμερα αφίξεων και εσόδων, πέρα όμως από τον προβληματισμό της, κατέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις, όπως το αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης για τη δημιουργία εμβόλιμης εβδομάδας διακοπών μεταξύ Χριστουγέννων και Πάσχα.  
Οι θέσεις των φορέων


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γ. Τσακίρης αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα  δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, εκτίμησε ότι και η επόμενη περίοδος θα είναι δύσκολη και έκανε ειδική αναφορά στην κατάσταση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Σχετικά με το θέμα των εσόδων, μάλιστα, τόνισε ότι η παραοικονομία στον τουρισμό ίσως είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο εκτιμάται και ζήτησε από την πολιτική ηγεσία, προσεκτικότερη εξέταση και αντιμετώπιση της διάστασης αυτής.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Α. Ανδρεάδης, υπογράμμισε ότι με την πρόσφατη πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ υπάρχει συγκεκριμένος «οδικός χάρτης» των μέτρων και των παρεμβάσεων που πρέπει να ακολουθηθούν από την κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου. «Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένο χρόνο» είπε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι η στάση του τουριστικού κόσμου, πλέον, θα είναι πολύ αυστηρή σε περιπτώσεις αθέτησης δεσμεύσεων και αδικαιολόγητων καθυστερήσεων.
Η πολιτική ηγεσία
Από την πλευρά τους, οι παριστάμενοι υφυπουργοί Πολιτισμού και Τουρισμού έδωσαν τη δική τους θέση και οπτική των εξελίξεων.
Ο κ. Γ. Νικητιάδης, κάνοντας έναν απολογισμό του τελευταίου χρόνου, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και στα πεπραγμένα της θητείας του, δίνοντας έμφαση στις επαφές του με τους tour operators, στη βελτίωση των διαδικασιών χορήγησης visa στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά αναφέρθηκε και σε νομοθετικές παρεμβάσεις που προετοιμάζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ανακοίνωσε δε ότι δημιουργούνται visa centers σε επιλεγμένες περιοχές της Τουρκίας, προς κάλυψη της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει για ελληνικούς προορισμούς.
Ο κ. Π. Αλιβιζάτος, από την πλευρά του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση συνεργασίας και τόνισε ότι ο τουρισμός πρέπει να είναι στις υψηλότερες προτεραιότητες του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Δεσμεύτηκε για στενή συνεργασία με όλους τους φορείς καθώς και για επίσπευση διαδικασιών επί ζητημάτων που εκκρεμούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.