Αρχική Αεροπορικά Νέα 26% υψηλότερη από το μέσο όρο που θέτει η IATA για τον...

26% υψηλότερη από το μέσο όρο που θέτει η IATA για τον κλάδο η περιβαλλοντική απόδοση του στόλου της Emirates

Emirates AirlineΟ Όμιλος Emirates ανακοίνωσε πρόσφατα την κυκλοφορία της πρώτης ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Έκθεσης, που αποτυπώνει την απόδοση της εταιρείας σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με την έκθεση, η απόδοση της εταιρείας είναι κατά 26% υψηλότερη σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο των αεροπορικών εταιρειών.
 
Εξετάζοντας το οικονομικό έτος 2010-2011, η ελεγκτική έκθεση αναλύει τα στοιχεία περιβαλλοντικής επίδοσης από μια σειρά δραστηριοτήτων του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της αεροπορικής εταιρείας, τις εμπορικές μεταφορές και την επίγεια εξυπηρέτηση της dnata, καθώς κι ένα ευρύ φάσμα εμπορικών δραστηριοτήτων επί εδάφους – από τη μηχανική αεροσκαφών έως την τροφοδοσία.
 
Στόχος της έκθεσης είναι να κατανοήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Ομίλου, καθώς και να εντοπίσει ευκαιρίες για τη βελτίωση και την αναγνώριση βέλτιστων πρακτικών, οι οποίες  θα υιοθετηθούν από το εργατικό δυναμικό του Ομίλου που αριθμεί 60.000 υπαλλήλους.
 
Πέραν της απόδοσης εκπομπών διοξειδίων του άνθρακα, το ποσοστό των οποίων αντιστοιχεί σε 0,75kg ανά τονοχιλιόμετρο και είναι 26% υψηλότερη από το μέσο όρο του στόλου της ΙΑΤΑ, η έκθεση παρουσιάζει επίσης σημαντικά στοιχεία όπως:
 
• Την αποδοτικότητα των καυσίμων, η οποία αγγίζει τα 4,12 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα ανά επιβάτη (PK).
• Την ανακύκλωση 3,3 εκατομμύριων κιλών αποβλήτων αεροσκαφών από την dnata και την  Emirates Flight Catering.
• Την Πύλη 5 Εμπορευματικών Μεταφορών  της dnata που λειτουργεί ως η πρώτη αποθήκη της Μέσης Ανατολής με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.
• Τη φύτευση 175.000 δένδρων στο πιστοποιημένο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα Wolgan Valley Resort & Spa.
• Τις βελτιώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πανίδα και χλωρίδα, μέσω της χορηγίας της Dubai Desert Conservation Reserve, (προστατευόμενο πάρκο) η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 5% της έκτασης του Ντουμπάι.
• Τα πλεονεκτήματα που προέκυψαν από την έναρξη λειτουργίας του σταθμού μετρό στα Κεντρικά Γραφεία του Ομίλου Emirates.
• Τη βράβευση της Emirates στα World Travel Awards ως η πιο Υπεύθυνη Αεροπορική Εταιρείας της Μέσης Ανατολής για το 2010.
 
«Η Emirates τηρεί τη δέσμευσή της προς το περιβάλλον και επιδιώκει να θεωρείται καινοτόμα και ηγετική εταιρία στη βιομηχανία που δραστηριοποιείται. Η έκθεση δεν είναι μια απλή απεικόνιση της απόδοσης του Ομίλου, αλλά κάτι που θα λειτουργήσει ως ένα μελλοντικό μέτρο της επιτυχίας μας σε ό,τι κάνουμε», δήλωσε ο Andrew Parker, Senior Vice President, Public, Industry and Environmental Affairs της Emirates. «Είτε πρόκειται για την αεροπορική εταιρεία, την επίγεια εξυπηρέτηση επιβατών της dnata, είτε οποιαδήποτε από τις εγκαταστάσεις μας, η Emirates έχει επικεντρωθεί στη μεγιστοποίηση της οικολογικής αποδοτικότητας για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος».
 
Παράδειγμα της δέσμευσης του Ομίλου Emirates για την απόδοση καυσίμου αποτελεί η πρόσφατη συμμετοχή της εταιρίας στο πρόγραμμα INSPIRE (Indian Ocean Strategic Partnership to Reduce Emissions) με δύο δοκιμαστικές πτήσεις (η μία από Ντουμπάι προς Μπρισμπέιν και η δεύτερη από Περθ προς Ντουμπάι). Ο στόχος της πρωτοβουλίας INSPIRE είναι να μετρήσει τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της «τέλειας πτήσης» – για την ελαχιστοποίηση των επίγειων και εναερίων καθυστερήσεων με χρήση διαφόρων μέσων (π.χ. διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης, προσαρμογή της πλοήγησης του αεροσκάφους βάσει των εκάστοτε μετεωρολογικών και εναερίων συνθηκών).
 
Τα αποτελέσματα μόνο από αυτές τις δύο δοκιμαστικές πτήσεις συνέβαλλαν σε μια συνδυασμένη εξοικονόμηση συνολικά πάνω από 6.250 λίτρων καυσίμου και περισσότερων από 16.000 κιλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Από το 2003 η Emirates έχει συνεργαστεί με τους φορείς παροχής υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας για πτήσεις προς την Αυστραλία, ενώ η μείωση εκπομπών από τις συγκεκριμένες πτήσεις κατά τη διάρκεια πέντε ετών, ισοδυναμεί με δυνητική εξοικονόμηση 9,6 εκατομμύριων λίτρων καυσίμων και 24.268 τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το 2011, με βάση ένα μέσο όρο 63 πτήσεων ανά εβδομάδα, η εξοικονόμηση πόρων για το έτος θα είναι περίπου 2.470.000 λίτρα καυσίμου και 6.850 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

«Οι πτήσεις INSPIRE είναι μόνο ένα παράδειγμα των συνεχών προσπαθειών μας για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη δέσμευσή μας σε ένα πιο πράσινο μέλλον», εξήγησε ο Captain Alan Stealey, Divisional Senior Vice President Flight Operations. «Οι πτήσεις αυτές δείχνουν ότι η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Emirates για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ανησυχιών των πελατών μας, τους συνεργάτες μας και τον κλάδο μας έχει γίνει μέρος της καθημερινής λειτουργίας του οργανισμού μας, κι όχι απλώς κάτι που αναγνωρίζουμε μια φορά το χρόνο».
 
Οι δύο πτήσεις INSPIRE είναι ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα της συμμετοχής της Emirates σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Η αεροπορική εταιρεία διεξήγαγε τη δοκιμαστική πτήση μείωσης των εκπομπών της το 2003 και έχει συνεργαστεί με άλλους φορείς της βιομηχανίας για τη δημιουργία της πρωτοβουλίας «Ευέλικτες Διαδρομές» πάνω από τον εναέριο χώρο της Αφρικής, της Ασίας και της Αυστραλίας.
 
Η Emirates αναγνωρίζει ότι η υλοποίηση των προσπαθειών, όπως η πρωτοβουλία INSPIRE δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων μερών, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας στην Αυστραλία, την Ινδία, τις Μαλδίβες, το Ομάν, τη Σρι Λάνκα και ιδιαίτερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη στενή συνεργασία ανάμεσα σε ένα φάσμα ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας Dubai Airports, της Υπηρεσίας Αεροναυτιλίας του Ντουμπάι, της Γενικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το Κέντρο Αεροναυτιλίας Sheikh Zayed, του DGMAN Ομάν, της Αρχής Αεροδρομίων της Ινδίας, της Εταιρείας Αεροδρομίου των Μαλδίβων, του Αεροδρομίου και των Αεροπορικών Υπηρεσιών της Σρι Λάνκα, τις Αεροπορικές Υπηρεσίες της Αυστραλίας (καθ ‘οδόν, και ιδίως το Μπρισμπέιν και το Περθ για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας), της ATNS Νοτίου Αφρικής, των Αεροδρομίων του Μπρισμπέιν και του Περθ, καθώς και του Υπουργείου Μεταφορών του Abu Dhabi – όπως και του αμέτρητου προσωπικού  και άλλων οργανισμών.
 
Ένα μεγάλο μέρος της περιβαλλοντικής επίδοσης της Emirates οφείλεται στον καινούριο και οικολογικά αποδοτικό στόλο της εταιρείας, καθώς επίσης και την ενίσχυση των επιχειρησιακών διαδικασιών στον αέρα. Ωστόσο, ο Όμιλος αναγνωρίζει ότι η περιβαλλοντική απόδοση των λειτουργιών του εδάφους είναι επίσης σημαντική και δραστηριότητες όπως η επίγεια εξυπηρέτηση της dnata, οι εμπορευματικές μεταφορές, η μηχανική, η τροφοδοσία και η στέγαση του προσωπικού, έχουν όλα ληφθεί υπόψη σε αυτή την έκθεση.
 
Με πάνω από 60.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, και με δραστηριότητες σε έξι ηπείρους, το μελλοντικό πεδίο εφαρμογής της έκθεσης ήταν πολύ μεγάλο. Ως εκ τούτου, το επίκεντρο αυτής της πρώτης έκθεσης εντοπίζεται στις δραστηριότητες του Ομίλου Emirates στο Ντουμπάι, η οποία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών, αναφορικά με τη συμβολή στο συνολικό αποτύπωμα άνθρακα της εταιρείας. Ο Όμιλος προτίθεται να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της έκθεσης στις επόμενες περιόδους αναφοράς και να συμπεριλάβει πολλές από τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό. Υπάρχουν ακόμα πολλές προκλήσεις, ωστόσο ο Όμιλος θα συνεχίσει να βελτιώνει τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του, στοχεύοντας στο να αποδείξει ότι πρόκειται για μια κορυφαία εταιρεία του κλάδου σε περισσότερους από έναν τομείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.