Αρχική Τουρισμός Στο 1,5 δισ. μπορούν να εκτοξευθούν τα έσοδα από την κρουαζιέρα

Στο 1,5 δισ. μπορούν να εκτοξευθούν τα έσοδα από την κρουαζιέρα

Ο κ. Γιάννης ΡέτσοςΔιπλάσια θα ήταν τα έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό από την άνθιση της κρουαζιέρας στη χώρα μας φέτος, αν οι ελληνικοί λιμένες είχαν καθιερωθεί ως σημεία εκκίνησης κρουαζιερόπλοιων (home ports), όπως τονίζει, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος. Όπως υπογραμμίζει, τα νούμερα για αύξησης της κρουαζιέρας ακούγονται για εντυπωσιασμό. Οι τουρίστες που αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια δαπανούν ελάχιστα πηγαίνοντας μόνο στα μουσεία και επιπλέον δεν τρώνε σε εγχώρια εστιατόρια αφού έχουν πακέτα All Inclusive, συμπληρώνει με νόημα ο κ. Ρέτσος. Ο τουριστικός κόσμος εκτιμά ότι αλλαγή της πολιτικής της εσωστρέφειας και του προστατευτισμού (πλήρη άρση του καμποτάζ, όπως αναφέρουν) μπορεί να προκαλέσει έκρηξη των τουριστικών εσόδων που μπορεί να φτάσουν και τα 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από 600 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι είναι η συνεισφορά της κρουαζιέρας στα τουριστικά έσοδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επιβάτης που απλά επισκέπτεται για ελάχιστες ώρες ένα λιμάνι (transit) ξοδεύει 60 με 65 ευρώ σε κάθε έξοδο του, ενώ ο επιβάτης που επιβιβάζεται και αποβιβάζεται σε ένα λιμάνι ξοδεύει κατ’ ελάχιστο 200 ευρώ, όπως έχει επισημάνει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
“Έχουμε ακριβώς τα ίδια μεγέθη στην αγορά της κρουαζιέρας με την Ιταλία (1/4 στη Μεσόγειο) και τα έσοδα της Ιταλίας είναι πολλαπλάσια σε σχέση με της Ελλάδας. Και αυτό συμβαίνει γιατί από την Ιταλία εκκινούν τα περισσότερα δρομολόγια για κρουαζιέρας, τονίζει ο κ. Ρέτσος».
Με τον Πειραιά να σημειώνει αύξηση της κίνησης σε κρουαζιερόπλοια και επιβάτες κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου του 2011, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 η διοίκηση του ΟΛΠ κάνει λόγο για έτος της κρουαζιέρας εφέτος. Με βάση τα στοιχεία του οκταμήνου, οι επιβάτες κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά ανήλθαν σε 1.611.429 (αύξηση 28,6%), εκ των οποίων οι transit επιβάτες σε 1.309.681(αύξηση 37,5%), έναντι του 2010.
Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τα ελληνικά λιμάνια σε ό,τι αφορά τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων μόνο αισιόδοξα είναι. Μνεία θα πρέπει να γίνει για τη Ρόδο που πέραν της πρωτιάς στα ποσοστά ανόδου των αφίξεων από αέρος σε πανελλαδικό επίπεδο, πρωταγωνιστεί και στη θάλασσα. Συγκεκριμένα για τον Οκτώβριο έχουν προγραμματιστεί 85 κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Ρόδου, όταν πέρυσι τέτοια περίοδο οι κατάπλοι ήσαν 68. Μάλιστα για το Σεπτέμβριο τα κρουαζιερόπλοια που θα πιάσουν λιμάνι στο νησί των ιπποτών είναι περίπου 90.

Πηγή www.sofokleousin.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.