Αρχική General H πρόκληση της Silicon Valley και το σήμερα

H πρόκληση της Silicon Valley και το σήμερα

silicon valleyΣτο σύγχρονο επιχειρηματικό τοπίο και σε περίοδο οικονομικής κρίσης, καθίσταται ολοένα και μεγαλύτερη η ανάγκη ανάληψης καινοτόμων δραστηριοτήτων από πλευράς των επιχειρήσεων, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρήσεις στρέφουν το βλέμμα τους προς το οικοσύστημα της Silicon Valley, όπου υφίστανται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της καινοτομίας, ενώ παράλληλα αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες εκ μέρους της Πολιτείας για τη δημιουργία ενός ανάλογου οικοσυστήματος στην Ελλάδα.

40 χρόνια αφότου ο όρος Silicon Valley πρωτοχρησιμοποιήθηκε, έχει γίνει συνώνυμος των αναδυόμενων κέντρων υψηλής τεχνολογίας. Η Silicon Valley σήμερα, παραμένει πηγή καινοτομιών οικουμενικής εμβέλειας, πεδίο δράσης κορυφαίων επιστημόνων, μία «μηχανή» παραγωγής ιδεών και πλούτου.

Τεχνολογία και επιχειρηματικότητα συνθέτουν, λοιπόν, τη φιλοσοφία αυτής της κοιλάδας, που κατακλύζεται από καινοτομία. Εδώ και τέσσερις δεκαετίες είναι το κέντρο της ανάπτυξης στον τομέα των ηλεκτρονικών, με εφευρέσεις όπως το τρανζίστορ και το μικροεπεξεργαστή. Στην ακτίνα της τεχνολογικής κοιλάδας είναι συγκεντρωμένες πολυάριθμες εταιρείες Μικροηλεκτρονικής, Software, Internet, Bιοϊατρικής αλλά και εταιρείες-«μύθοι», από τη Hewlett Packard, την Intel, την Data, την Adobe και τη Xerox μέχρι τις μεταγενέστερες Sun, Oracle, Cisco, Microsoft, Yahoo! και, φυσικά, το εξαιρετικό φαινόμενο της Google.

Αυτές οι διάσημες επωνυμίες ακούγονται καθημερινά στα καφέ του Palo Alto, αφού το όνειρο κάθε νέου μηχανικού ή ερευνητή είναι να βρει μια νέα τεχνολογία που θα απογειώσει τη φήμη του, όπως έγινε με την Google. Ταυτόχρονα, όμως, αυτό είναι το όνειρο και των επενδυτών που στηρίζουν με τα χρήματά τους τις δεκάδες start-up (νεοσύστατες) εταιρείες.

Όταν οι entrepreneurs (ο όρος που στη Silicon Valley αφορά επιχειρηματίες-δημιουργούς start-up εταιρειών) σχηματίζουν μια εταιρεία και αναζητούν χρηματοδότηση, το μόνο «περιουσιακό» τους στοιχείο είναι η επιχειρηματική – τεχνολογική ιδέα (IP) και η δυναμική της ομάδας. Κατά κυριολεξία IP σημαίνει Intellectual Property, δηλαδή πνευματική ιδιοκτησία.

Η εφευρετικότητα, σε συνδυασμό με τα «VC money» -όπως ονομάζουν τα χρήματα των επενδυτών- γεννούν ένα μοναδικό φαινόμενο νεωτερισμού και δημιουργικότητας. Οι Έλληνες της Silicon Valley αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο της επιχειρηματικής κοινωνίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς.

Στα πλαίσια του έργου MICRO – EXPLO – RE – R διοργανώνεται από την ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε, ημερίδα με θέμα «Η πρόκληση της Silicon Valley» στην οποία θα παρουσιαστούν οι ευκαιρίες, οι δυσκολίες, τα βήματα και τα στάδια προετοιμασίας εισόδου μιας επιχείρησης στη Silicon Valley και θα συζητηθούν οι προϋποθέσεις δημιουργίας ενός ανάλογου οικοσυστήματος στην Ελλάδα. Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο κ. Keith Gibson, πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Talos Ventures Ltd με μακροχρόνια εμπειρία στην υποστήριξη επιχειρήσεων. Παράλληλα, στην ημερίδα θα συμμετάσχουν επιχειρηματίες που έχουν πρόσφατη εμπειρία από το οικοσύστημα της Silicon Valley. Μεταξύ των ομιλητών θα βρίσκονται εκπρόσωποι της Wadja Media Ltd, μιας εκ των επιχειρήσεων που επιλέχθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε πρόγραμμα εμπειρικής λειτουργίας στη Silicon Valley.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε μέλη του mi-Cluster, τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς νέων τεχνολογιών και παροχής υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και κοινωνίας της γνώσης, καθώς και σε νέους φιλόδοξους επιχειρηματίες. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 11/7/2011 και ώρα 16:30μμ στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής (Corallia Clusters Initiative), Σώρου 12 στο Μαρούσι.

H επίσημη γλώσσα της ημερίδας θα είναι η Αγγλική. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσιάζεται παρακάτω:

16:30 – 17:00    Εγγραφή
Συντονιστής: κ. Keith Gibson
Talos Ventures Ltd
17:00 – 17:15    Aγγελος Μαγκλής (ΑΤΛΑΝΤΙΣ Συμβουλευτική Α.Ε.)
Ομιλία: Οι σημερινές προκλήσεις και βήματα για την επιτυχή είσοδο εταιριών στη Silicon Valley
17:15 – 17:40    Keith Gibson (Talos Ventures Ltd)
17:40 – 18:00    Άλεξ Χριστοφόρου (Wadja Media Ltd)
18:00 – 19:00    Συζήτηση Πάνελ: Η πρόκληση της Silicon Valley
Γιάννης Κικίδης (Analogies S.A.)
Νίκος Κανόπουλος (Brite S.A.)
Γρηγόρης Δουμένης (ViSS Ltd)
Αργύρης Αργύρου (Wadja Media Ltd)

Θα πραγματοποιηθούν σύντομες παρουσιάσεις εκ μέρους των μελών του Πάνελ (8 λεπτά)
και θα ακολουθήσουν
Ερωτήσεις και Απαντήσεις
19:00    Cocktail

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν και οι δηλώσεις συμμετοχής αποστέλλονται στα γραφεία της ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε. στο τηλ.: 2310 531.000, fax: 2310 552.265, e-mail: info@atlantisresearch.gr. Καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.