Αρχική Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας H επόμενη χρονιά προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη επισημαίνει ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ....

H επόμενη χρονιά προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη επισημαίνει ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης

Pinakas VATΣαφής μείωση της ανταγωνιστικότητας του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της χώρας θα προκληθεί από την πρόσφατα αποφασισθείσα  αύξηση του ΦΠΑ στην διατροφή, από 13% στο 23%.
Η αναφερόμενη άνοδος θα επιφέρει σημαντική αύξηση στην τιμή διάθεσης του τουριστικού πακέτου, γεγονός που θα υποβαθμίσει για ακόμα μια φορά τις τουριστικές προοπτικές της Ελλάδας εν όψει της υπογραφής των συμβολαίων του 2012 αλλά και της καθίζησης της ζήτησης εξ αιτίας των πρόσφατων γεγονότων δυσφήμησης του προορισμού Ελλάδα από την απεργία των ταξί και των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, η επίδραση της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση, για το  τουριστικό πακέτο θα ανέλθει :
στα ξενοδοχεία ALL INCLUSIVE  από 9,30% σε 11,80%,
στα ξενοδοχεία με ημιδιατροφή από 7,80% σε 9,80%,
 στα ξενοδοχεία με πρωινό από 7,80% σε 9,10%.
Υπογραμμίζεται ότι η οικονομική ασφυξία του επιχειρηματία διογκώνεται έτι περαιτέρω και από την ουσιαστική άρνηση επιστροφής από το κράτος του επενδυτικού ΦΠΑ, γεγονός που δημιουργεί ακόμη πιο σοβαρές παρενέργειες στην αλυσίδα της παραγωγής, που έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα, αφού οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στερούνται κεφάλαια, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς τους, τη συνέχιση της λειτουργίας και την ολοκλήρωση των επενδύσεών τους. Κρίνεται απαραίτητη πλέον η παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού για την εξεύρεση έστω και μιας μέσης  λύσης για την τμηματική επιστροφή του ΦΠΑ ή ακόμη και τον συμψηφισμό με άλλες οφειλές των επιχειρηματιών προς το κράτος. Παράλληλα σε μια χρονική στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα νέων επενδύσεων στην χώρα μας , ανάλογες πρακτικές λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση των.
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης επισημαίνει ότι, είναι πλέον προφανές ότι η επόμενη τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει με δύο μειονεκτήματα ουσίας για τον κλάδο. Εάν σε αυτό το αρνητικό υπό διαμόρφωση σκηνικό, μεταξύ άλλων, προσθέσουμε :
1. τη γενικότερη εικόνα που εκπέμπει η χώρα μας ως προορισμός,
2. τις εγγενείς δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τουριστική επιχειρηματικότητα λόγω της διαχρονικής αβελτηρίας της πολιτείας να εξασφαλίσει ένα ομαλό ανταγωνιστικό και επιχειρηματικό περιβάλλον χωρίς χρεώσεις που εξυπηρετούν τρίτους και επιβαρύνουν υπέρμετρα την τουριστική οικονομία και τους καταναλωτές (όπως τα συγγενικά δικαιώματα, τα τέλη αιγιαλού κλπ),
3. το μεγάλο έλλειμμα στην τουριστική προβολή και την έλλειψη οποιασδήποτε παρεμβατικής πολιτικής για την εξομάλυνση της τουριστικής λειτουργίας της χώρας,
καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η επόμενη χρονιά προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την οικονομία και το περιφερειακό εισόδημα. Όπως τονίζει ο κ. Τσακίρης το φετινό συγκριτικό πλεονέκτημά της Ελλάδας, αφενός των χαμηλών τιμών θα έχει εξαντληθεί και αφετέρου θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στους προορισμούς που αντιμετώπισαν κοινωνικές αναταράξεις στην αρχή της περιόδου, στρέφοντας το ρεύμα των πελατών προς άλλα κράτη -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- χώρες που θα επανέλθουν του χρόνου  στην αγορά με ακόμη χαμηλότερες τιμές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.