Αρχική Φορείς Τη μετατροπή των διοδίων σε ηλεκτρονικά προτείνει η πολιτεία

Τη μετατροπή των διοδίων σε ηλεκτρονικά προτείνει η πολιτεία

Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης ΜαγκριώτηςΟ Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων και τις πληροφορίες ότι οι Τράπεζες που χρηματοδοτούν τα έργα και οι παραχωρησιούχοι «απειλούν» να σταματήσουν τις εργασίες τόνισε:
«Τα προβλήματα είναι πολλά. Πολλά ξεκινούν από τον πρόχειρο και βιαστικό τρόπο με τον οποίο έγιναν οι συμβάσεις παραχώρησης το 2007, οι οποίες κυρώθηκαν με Νόμους στη Βουλή την ίδια περίοδο.
Είχαμε επισημάνει τότε στη Βουλή, τα μεγάλα προβλήματα. Στις συμβάσεις αυτές η κυβέρνηση της ΝΔ δέσμευσε το Δημόσιο ότι μέσα σε 12 μήνες από την έναρξη της κάθε σύμβασης παραχώρησης θα έχει παραδώσει, αφού έχει απαλλοτριώσει, όλους τους χώρους για να αναπτυχθούν τα κατασκευαστικά μέτωπα.
Μέχρι τον Απρίλιο του 2009 έπρεπε αυτά να είχαν γίνει. Όπως έπρεπε να είχαν μετακινηθεί όλα τα δίκτυα των Ο.Κ.Ω., να είχαν επίσης αντιμετωπιστεί προβλήματα με το περιβάλλον και τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Τον Οκτώβρη του 2009 όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας οι απαλλοτριώσεις είχαν φτάσει μεσοσταθμικά στο 15%. Σήμερα έχουν φτάσει στο 60% και δεν υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα για να αναπτυχθούν σχεδόν όλα τα κατασκευαστικά μέτωπα.
Προβλήματα επίσης δημιουργήθηκαν και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο απαγόρεψε λόγω περιβαλλοντικών προβλημάτων την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων σε σημαντικά τμήματα.
Προβλήματα δημιουργήθηκαν την τελευταία περίοδο λόγω της μείωσης των κυκλοφοριακών ροών, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Όπως είναι γνωστό από τις συμβάσεις παραχώρησης τα διόδια που εισπράττουν οι παραχωρησιούχοι αποτελούν ένα μέρος της χρηματοδότησης για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα έργα γιατί είναι αναγκαία για τη χώρα. Είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και τον φορολογούμενο έλληνα πολίτη.
Πιστεύουμε ότι τόσο οι παραχωρησιούχοι, όσο και οι τράπεζες που συμμετέχουν στην χρηματοδότηση των έργων θα τηρήσουν τις συμβάσεις τις οποίες υπέγραψαν.
Η πολιτεία θα τηρήσει τις δικιές της συμβατικές υποχρεώσεις. Έχουμε ξεκινήσει μια συζήτηση με τους παραχωρησιούχους και τις πιστώτριες τράπεζες για να βρεθούν οι λύσεις στα προβλήματα, τόσο τα τεχνικά, όσο και τα οικονομικά.
Πιστεύουμε πως αν όλες οι πλευρές ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μέχρι το τέλος του Μάρτη, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και θα φέρουμε τις συμβάσεις στη Βουλή, όπως ο νόμος ορίζει.
Μέσα στις προτάσεις της πολιτείας περιλαμβάνονται η μετατροπή των διοδίων σε ηλεκτρονικά για να είναι δίκαια και η μείωσή τους για τα επόμενα 30 χρόνια, που θα ισχύουν οι συμβάσεις παραχώρησης, όπως υπογράφηκαν το 2007.
Ζητούμε την κατανόηση των πολιτών, ζούμε όμως σε κράτος δικαίου και πρέπει όλοι να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.