Αρχική Hotels Aν βελτιωθούν οι παρούσες συνθήκες και προβληθεί σωστά ο προορισμός στις ξένες...

Aν βελτιωθούν οι παρούσες συνθήκες και προβληθεί σωστά ο προορισμός στις ξένες αγορές, η Αθήνα ταχύτατα θα ανακάμψει

Celestyal Cruises

τιγμιότυπο από τη 41η Γεν. Συνέλευση της ΕΞΑ-Α στην οποία μίλησαν ο Υπουργός Τουρισμού - Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος και η Τομεάρχης Τουρισμού της Ν. Δημοκρατίας κα Όλγα Κεφαλογιάννη«Το όνομα της Αθήνας, άλλοτε δοξάζεται και άλλοτε διασύρεται, απ’ ότι θετικό ή αρνητικό συμβαίνει στην πρωτεύουσα ή ανά την Ελλάδα. Απ’ την άλλη, η Αττική έχει ένα πολυδιάστατο και σύγχρονο προϊόν, έχοντας πάψει προ πολλού να είναι αποκλειστικά στο έλεος και τις διαθέσεις των tour operator.
Απευθύνεται σε πολλά και διαφορετικά κομμάτια της διεθνούς αγοράς, (όπως leisure, corporate, συνέδρια, κρουαζιέρες κ.λπ.) και έχει μεν προβλήματα, αλλά και άπειρες δυνατότητες. Άρα, αν βελτιωθούν οι παρούσες συνθήκες και προβληθεί σωστά ο προορισμός στις ξένες αγορές, η Αθήνα ταχύτατα θα ανακάμψει – δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και δεν εξαρτάται από τις διαθέσεις κανενός».

Αυτό ήταν το κεντρικό και ελπιδοφόρο μήνυμα που έστειλε η 41η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των ξενοδόχων της Αθήνας – Αττικής (η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16-11-2010 στο ξενοδοχείο «Grande Bretagne») προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους τουριστικούς φορείς αλλά και τους επιχειρηματίες του τουριστικού-και όχι μόνο- κλάδου που συμμετείχαν στις εργασίες της.
Στην εκδήλωση, μίλησαν ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος και η κα Όλγα Κεφαλογιάννη,  τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ.
Ο υπουργός προχώρησε σε ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις και παρουσίασε το πρόγραμμα του υπουργείου για την προβολή της Αθήνας με τίτλο “ATHENS every week”. Η ΕΞΑ-Α εκτιμά πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια συγκροτημένη και πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση προβολής της Αθήνας που συμβάλλει στην αποκατάσταση της φήμης της κι αποτελεί μια καλή αφετηρία για ουσιαστική κι εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. των ξενοδόχων της Αθήνας –Αττικής, παρουσιάσθηκαν η νέα πολυτελής έκδοση της ΕΞΑ-Α με τίτλο «Αθήνα – Αττική: Ταξίδι στον αέναο προορισμό, Athens –Attica: Journey to the Everlasting Destination» που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου απ’ την ΕΞΑ-Α και το Γραφείο Τύπου της Ένωσης, καθώς και τα αποτελέσματα της 6ης κατά σειρά έρευνας περί «Ικανοποίησης Πελατών Ξενοδοχείων Αττικής» & «Μελέτη Απόδοσης των Ξενοδοχείων» που διενήργησε και φέτος για λογαριασμό της ΕΞΑ-Α η εταιρεία Συμβούλων GBR  Consulting.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΞΑ-Α κ. Γιάννης Α. Ρέτσος,
«απολογιστικά, η πτώση του 2009 συνεχίστηκε και το 2010, παρά το αισιόδοξο ξεκίνημα κατά τη διάρκεια του πρώτου διμήνου, παίρνοντας τη μορφή χιονοστιβάδας μετά τα τραγικά γεγονότα της 5ης Μαΐου. Παράλληλα, η συστηματική απαξίωση, ιδιαίτερα του κέντρου της πόλης, όπου η κάθε μορφής εγκληματικότητα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας, αποτελεί μαζί με την οικονομική κρίση τους δύο βασικούς λόγους που οδήγησαν σε κλείσιμο ξενοδοχεία, για πρώτη φορά μετά την πολύ σκληρή δεκαετία του ’80.
Τον Οκτώβριο 2010, ωστόσο, (ενώ η κίνηση εξακολούθησε να παρουσιάζει πτωτική τάση σε συνέχεια ενός κακού Σεπτεμβρίου  και  λόγω της μεταφοράς της έκθεσης “Ντιφέντορι” από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη) το τριήμερο 29 έως 31 Οκτωβρίου παρατηρήθηκε η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης να ξεπερνά το 90% (!) κάτι που αποδίδεται αποκλειστικά στη διεξαγωγή του Μαραθωνίου Δρόμου, αποδεικνύοντας πως η προβολή τέτοιων -μεγάλης σημασίας- γεγονότων, επιδρά μόνο θετικά στον προορισμό, στις αφίξεις και στα έσοδα στην πόλη, αλλά και στις πληρότητες των μονάδων».

Στην ομιλία του ο κ. Γιάννης Α. Ρέτσος αναφέρθηκε και σε ορισμένες θεσμικές παρεμβάσεις και εξαγγελίες που «ανακούφισαν» όπως είπε χαρακτηριστικά τον κλάδο και τον προορισμό:
1. Στη θεσμοθέτηση και πλήρη εφαρμογή του προγράμματος για τη «Διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας, μέσω επιδότησης του 40% των εργοδοτικών εισφορών». Το πρόγραμμα αυτό που τρέχει από τον Ιούλιο, έχει συγκρατήσει το επικείμενο κύμα απολύσεων και έχει εμποδίσει προς το παρόν την αύξηση της ανεργίας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αττικής.
2. Στη προσπάθεια που καταβάλλεται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού μέσω της πρώην Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης για την οριστική διεξαγωγή του διαγωνισμού για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου της Αθήνας στην Ολυμπιακή εγκατάσταση του ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ στο Φάληρο.
3. Τέλος, στη θεσμοθέτηση της άρσης του καμποτάζ, πάγιο αίτημα της ΕΞΑ-Α εδώ και είκοσι χρόνια. Όπως επεσήμανε ο κ. Ρέτσος «πιστώνεται στις θετικές θεσμικές παρεμβάσεις, μολονότι σύσσωμος ο τουριστικός κλάδος διαφώνησε και εξακολουθεί να διαφωνεί με τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς του νόμου. Δεν επιθυμούμε όμως να γίνουμε μεμψίμοιροι, θα μελετήσουμε την έκδοση της ΚΥΑ που εξειδικεύει τα του νόμου και ευχόμαστε ειλικρινά οι επιφυλάξεις και οι αντιρρήσεις μας να διαψευστούν από την εξέλιξη των πραγμάτων και την ουσιαστική αναβίωση του λιμανιού του Πειραιά ως σημαντικού “homeporting” λιμανιού για την κρουαζιέρα της Μεσογείου».

Νέοι στόχοι και δράσεις

Ο πρόεδρος της ΕΞΑ-Α, παρουσίασε επίσης μια σειρά από στόχους και δράσεις «έτους» που η ΕΞΑ-Α έχει  δρομολογήσει με στόχο την αύξηση των κρατήσεων και τη δυναμική «έξοδο» της Αθήνας –Αττικής από τα αρνητικά πρόσημα και αφορούν:
1. Στην αντιμετώπιση του ενιαίου προορισμού Αθήνα – Αττική -Αργοσαρωνικός (και) σαν προορισμό διακοπών κι όχι μόνο συνεδριακό /city break /υποδοχής κρουαζιέρας κ.λπ. Πρόθεση της ΕΞΑ-Α είναι -μεταξύ άλλων- να υποστηριχθεί η ξενοδοχία στις εκτός κέντρου περιοχές. Για την ουσιαστική επίτευξη της διεύρυνσης, η ΕΞΑ-Α συνεργάζεται ήδη στενά με την  Ένωση των ξενοδόχων της Αίγινας.
2. Στην δημιουργία ένα σύγχρονου και λειτουργικού website – για την ουσιαστική προώθηση των πωλήσεων
3. Στη σύνδεση και συνεργασία με όλους – όσοι δραστηριοποιούνται τουριστικά σε όλη την Αττική
4. Στη διεύρυνση και βελτίωση του στατιστικού δείγματος και των ερευνών της ΕΞΑ-Α για απολύτως αξιόπιστα συμπεράσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.