Αρχική legacy Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

ΜΥΡΤΙΣ. Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν
Ο Κενταυρούλης, λογότυπο των εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΜΥΡΤΙΣ

Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Τεκμηρίωσης και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο πλαίσιο της Περιοδικής Έκθεσης «ΜΥΡΤΙΣ. Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», σχεδίασε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο:

“Μύρτις ειμί…” ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ – ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ

Το πρόγραμμα θα διεξάγεται τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2010 και απευθύνεται σε μαθητές Α΄ Γυμνασίου. Ο θεματικός άξονας του προγράμματος εντάσσεται στο ιστορικό πλαίσιο του 5ου αιώνα π.Χ. και ειδικότερα την περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου με αναφορές στις πολιτιστικές και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της συγκεκριμένης εποχής.

Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα ταφικά έθιμα των Κλασικών Χρόνων. Με την αφήγηση μύθων, τη συζήτηση και την δραματοποιημένη αναπαράσταση απόδοσης νεκρικών προσφορών, θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τις δοξασίες και τις θρησκευτικές αντιλήψεις σχετικά με τη μεταθανάτια ζωή στην Αρχαία Ελλάδα. Παράλληλα θα γνωρίσουν τον γλυπτικό τύπο της επιτύμβιας στήλης καθώς και την πρακτική και συμβολική λειτουργία της. Επιπλέον οι μαθητές θα εξοικειωθούν με τα αγγεία ταφικής χρήσης και ειδικότερα με την αττική λήκυθο, χρησιμοποιώντας πιστά αντίγραφα.

Με τη χρήση ψηφιακών εποπτικών μέσων θα περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, καθώς και στην ανασκαφή, που διενεργήθηκε στο πλαίσιο κατασκευής του ομώνυμου σταθμού του Μητροπολιτικού Σιδηρόδρομου Αθηνών (ΜΕΤΡΟ) το 1994.

Η επαφή με τη Μύρτιδα θα τους δώσει το έναυσμα να ανακαλύψουν τις πτυχές της καθημερινής ζωής ενός παιδιού του 5ου αιώνα π.Χ. και να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές με τη δική τους πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, μέσα από το πρόσωπο της Μύρτιδος θα αντιληφθούν τη σημασία του θεσμού «Φίλος της χιλιετίας» του Ο.Η.Ε, καθώς και των διεθνών του προεκτάσεων. Στο τέλος του προγράμματος, τα παιδιά σε ατομικό φύλλο αποστολής θα έχουν την ευκαιρία να γράψουν ένα μήνυμα στην Μύρτιδα, αποτυπώνοντας συναισθήματα και εντυπώσεις.

Διάρκεια διεξαγωγής προγράμματος: 9 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2010

Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες

Ώρες διεξαγωγής: 10:00 π.μ.-12:00 μ.μ.

Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής.

Έναρξη δηλώσεων: 08/ 11 / 2010

Υπεύθυνη Προγράμματος : Νικολέτα Ξυδέα

Tηλ. Επικοινωνίας: 210 8217 724, 210 8217 717
Ώρες επικοινωνίας: 9:30 π.μ. – 15:30 μ.μ.

Email: eam@culture.gr
dimosiessxeseis.eam@culture.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.