Αρχική legacy ΞΕΕ: Αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ

ΞΕΕ: Αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ΕλλάδοςΟ Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γ. Τσακίρης και ο νέος Γενικός Διευθυντής του ΙΤΕΠ καθηγητής Διονύσης Χιόνης, είχαν ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους στα γραφεία του Ξ.Ε.Ε. Στην συνάντηση δημοσιοποιήθηκαν κάποια ενδιάμεσα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την τουριστική κίνηση του 2010 που συλλέχθηκαν από τις ξενοδοχειακές ενώσεις της Χώρας.
Επίσης συζητήθηκαν θέματα του αναπτυξιακού νόμου, της διαφημιστικής καμπάνιας για το 2011, τα προβλήματα με το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και το συνεδριακό κ.ά.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή του Φ.Π.Α. διανεμήθηκε σημείωμα του ΙΤΕΠ για τις επιπτώσεις πιθανής αύξησής του στον τουρισμό και την οικονομία, το οποίο αναφέρει τα εξής:

Ενημερωτικό Σημείωμα για την μεταφορά προϊόντων στον υψηλό συντελεστή
H μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών που συνθέτουν το τουριστικό προϊόν από τον χαμηλό στον υψηλό  συντελεστή θα επηρεάσει αρνητικά τις εισπράξεις από τον τουρισμό. Ειδικότερα κατά το 2011, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΤΕΠ, στην περίπτωση που όλες οι υπηρεσίες (ξενοδοχεία, εστίαση, εισιτήρια εσωτερικού) μεταφερθούν στον υψηλό συντελεστή (23%)  το κόστος  του τουριστικού προϊόντος θα αυξηθεί κατά  10% . Εκτιμάται ότι μέρος αυτού του κόστους θα απορροφηθεί από τις τουριστικές επιχειρήσεις λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού.   Ταυτόχρονα θα υποβαθμιστεί η ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος δεδομένου ότι  το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων δεν παρουσιάζουν κέρδη κατά τα δύο προηγούμενα έτη (2009,2010). Η μειωμένη ζήτηση για το τουριστικό  προϊόν  θα έχει σαν αποτέλεσμα να περιορισθούν οι συνολικές εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό κατά 12% των εισπράξεων του 2010. Αυτό σημαίνει απώλειες 1,1 δις ευρώ εάν το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών υπαχθεί στον ανώτερο συντελεστή. Στην περίπτωση που εξαιρεθούν τα καταλύματα οι απώλειες το 2011 θα περιορισθούν  στο 4%  των εισπράξεων του 2010 δηλαδή 400 εκατ  ευρω.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια απορρόφησης τμήματος της αύξησης της φορολογίας από τις τουριστικές επιχειρήσεις θα μεταβάλλει αρνητικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το γεγονός αυτό θα ενεργοποιήσει τον φαύλο κύκλο μείωση τιμής-ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών και περαιτέρω μείωσης της πληρότητας των ξενοδοχείων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των εισπράξεων κατά το 2012.  Ετσι εκτιμάται ότι το 2012 η επιπλέον μείωση των εισπράξεων θα ανέλθει σε   7% επί των εισπράξεων του 2011 αν υπαχθούν όλες οι υπηρεσίες στον υψηλό συντελεστή και σε μείωση 5% αν εξαιρεθούν τα καταλύματα.

Επίσης, από την εκτίμηση των σεναρίων του ΙΤΕΠ προκύπτει   ότι από δημοσιονομικής άποψης η μεταφορά των προϊόντων και των υπηρεσιών σε υψηλότερους συντελεστές  δεν θα μπορέσει να συνεισφέρει  τα προσδοκώμενα έσοδα  στον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα αν συνυπολογισθεί η προβλεπόμενη μείωση των εισπράξεων από τον εσωτερικό τουρισμό καθώς και η μείωση της συμμετοχής του τουριστικού προϊόντος στο περιφερειακό εισόδημα μέσω των πολλαπλασιαστικών επιδράσεων της πρωτογενούς εισροής τότε οι συνολικές δημοσιονομικές εισπράξεις καθίστανται αρνητικές. Το συνολικό αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των θέσεων εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία που προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ το 2008 στις τουριστικές υπηρεσίες από το 18 στο 8% παρουσίασε αύξηση των αφίξεων κατά 2,8% σε μια από τις δυσκολότερες χρονιές. Στην Ισπανία ο ΦΠΑ παραμένει στο 4% ενώ η Κύπρος μείωσε τον ΦΠΑ από 8 σε 5%.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Aπώλειες 1,1 δις εάν οι τουριστικές υπηρεσίες υπαχθούν στον 23%…

    Επιπτώσεις πιθανής αύξησής του συντελεστή του Φ.Π.Α. στον τουρισμό και την οικονομία. Εκτιμήσεις του ΙΤΕΠ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.