Αρχική Φορείς Να πως στελεχώνονται τα γραφεία του ΕΟΤ

Να πως στελεχώνονται τα γραφεία του ΕΟΤ

Letters to the editorΑντιδράσεις και από άλλο αναγνώστη μας έχουμε μετά το χθεσινό μας δημοσιεύμα, “Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν” σχετικά με τη σκοπιμότητα και τη λειτουργία των περιφερειακών γραφείων του ΕΟΤ, τα οποία σύμφωνα με τη αναγνώστρια μας δεν εξυπηρετούν ούτε επιλύουν τα διάφορα προβλήματα.” 

Το σημερινό σχόλιο του αναγνώστη μας αφορά τον τρόπο με τον οποίο που στελεχώνονται τα γραφεία του ΕΟΤ και την εμπειρία του.
Να τι λέει η επιστολή του αναγνώστη μας.

Περί της προκύρηξης θέσεων εργασίας στα γραφεία εξωτερικού του ΕΟΤ, να πως στελεχώνται τα γραφεία του ΕΟΤ.

Κυρία Παναγάκου, αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

πολύ χαίρομαι που κάποιος ξεκίνησε αυτήν την συζήτηση. Με την προσωπική μου εμπειρία που περιγράφεται παρακάτω ίσως να σας ληθεί η απορία της σκοπιμότητας των γραφείων του ΕΟΤ.

Ως κάτοικος του εξωτερικού και έχοντας χρόνια προυπηρεσία στον τουρισμό αναζητούσα εδώ και πολύ καιρό ανοιχτή θέση στο γραφείο του ΕΟΤ της πόλης μου. Ήθελα με την αγάπη που έχω για την πατρίδα και τις γνώσεις μου στον τουρισμό να προωθήσω ενεργά τον Ελληνικό Τουρισμό στην χώρα διαμονής μου.

Έχω επισκευθεί το συγκεκριμένο γραφείο του ΕΟΤ και η κατάσταση είναι απογοητευτική, το ελληνικό κράτος πληρώνει ένα υπέρογκο νοίκι σε ένα δυσανάλογο για την σκοπιμότητα του γραφείο στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, και όταν κάποιος μπει μέσα στο γραφείο για να πάρει πληροφορίες για την χώρα έχει να αντιμετωπίσει συμπεριφορά των υπαλλήλων ανάλογη με αυτή της εφορίας (..γιατί οι υπάλληλοι του συγκεκριμένου γραφείου “ξέρουν” από φιλοξενια) ο δε διάκοσμος αυτού του γραφείου έχει μείνει στο μοντέλο που προωθούσε ο ΕΟΤ 20 χρόνια πριν.

Παρόλαυτα θεωρούσα ότι θα μπορούσα να φέρω κάποιες αλλαγές και να βοηθήσω πραγματικά ενεργά στην προώθηση του τουριστικού μας προιόντος όπως το κάνουν τα υπόλοιπα γραφεία άλλων χωρών που βρίσκονται στην πόλη. Αυτό όμως που διαπίστωσα με λύπη μου είναι ότι στην πραγματικότητα η προυπερησία και το βιογραφικό δεν παίζουν ρόλο και έτσι εξηγείται η απογοητευτική εικόνα του συγκεκριμενου γραφείου.

Πρόσφατα με ιδιαίτερη μου χαρά βρήκα μία προκήρυξη θέσεων εργασίας για τα γραφεία του εξωτερικού στο ιντερνετ, η ημερομηνία της προκήρυξης ήταν 13.12.12 (κρατήστε αυτή την ημερομηνία έχει σημασία).

Διαβάζοντας την προκήρυξη, με έκπληξη μου διάβασα ότι απαραίτητη προυπόθεση είναι εκτός των άλλων να έχει ο υποψήφιος υπάρξει δημόσιος υπάλληλος για τουλάχιστον 3 χρόνια!! ..και μου δημιουργείται λοιπόν η εύλογη απορία: ποια συγκεκριμένα είναι τα ιδιαίτερα προσόντα που κάνει τον υποψήφιο με προυπηρεσία στο δημόσιο πιο ικάνο από αυτόν του ιδιωτικού τομέα; Kαι αφού η πλειονότητα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού (ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία, εταιρείες επικοινωνίας σε θέματα τουρισμού κ.α) είναι ιδιωτικές, γιατί εξαιρούνται όλοι αυτοί οι υποψήφιοι με πολυετή εμπειρία στον τουρισμό που πραγματικά θα μπορούσαν να προσφέρουν στην ανάδειξη του τουριστικού μας προιόντος;;

Πώς ένας εργαζόμενος με πολυετή εμπειρία σε ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιήται στον τουρισμό εξαιρείται, πραγματικά αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω!

Παρεπιτόντως, η αποστολή των βιογραφικών σημειωμάτων περιοριζόταν σε μονάχα 1 εβδομάδα από την δημοσιευση της προκήρυξης, άψε-σβήσε και τελιώσαμε δηλαδή ..ή όπως πολύ καλά μπορείτε να σκεφτείτε, όποιος έχει το μέσο θα το πληροφορηθεί έγκαιρα ..οι υπόλοιποι απλά θα είναι εκτός προθεσμίας ..έτσι σκέφτηκα στην αρχή πριν προκύψει το σκάνδαλο των τελευταίων ημερών, όμως ακριβώς στην λήξη της προθεσμίας της μίας εβδομάδας παραιτείται ποιος στις 20.12.12;;;; Ο πρωην γενικός γραμματέας του ΕΟΤ ο οποίος όπως συμπεραίνετε και εσείς πέρα των υπολλοίπων που βγήκαν στην δημοσιότητα φαίνεται ότι ήθελε να εξασφαλίσει τους πρωην συναδέλφους του στέλνοντας τους στο εξωτερικο για “ταξείδι”! Λέω ταξείδι, γιατί ο δημόσιος υπάλληλος που στέλνεται με απόσπαση πληρώνεται πολύ περισσότερο.

Είναι λίγο απογοητευτικό ότι ενώ σε όλες τις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού που υπάρχουν γραφεία του ΕΟΤ δραστηριοποιούνται αρκετοί Έλληνες με μεγάλη εμπειρία στον χώρο (πολύ εκ των οποίων με εμπειρία και στην Ελλάδα αλλά και στην χώρα της τωρινής κατοικίας τους) και με διασυνδέσεις στην εκάστοτε χώρα, ο ΕΟΤ ενδιαφέρεται να αποσπάσει δημοσίους υπαλλήλους χωρίς γνώση στο αντικείμενο και με διπλή αμοιβή, και μετά αναρωτιόμαστε γιατί ο ΕΟΤ έχει τα χάλια που έχει και γιατί ο Ελληνικός Τουρισμός δεν προωθήται.

Τα συμπεράσματα δικά σας.
Καλή δύναμη!

billybomazi@yahoo.com

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φίλτατε έχεις δίκιο. Επισκέφτηκα πριν από δύο χρόνια το Γραφείο του ΕΟΤ στο Τόκυο και παρ’όλες τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων η κατάσταση ήταν απογοητευτική. Αυτοί που στάλθηκαν από την Αθήνα τα τελευταία χρόνια σαν διευθυντές στο γραφείο του ΕΟΤ στο Τόκυο ήταν στην καλύτερη περίπτωση άκρως ανεπαρκείς. Μια κυρία στάλθηκε μετά το 2004 με μοναδικά προσόντα, επειδή γνώριζε κάποιον υψηλά ιστάμενο και επειδή μίλαγε Ιαπωνικά. Κατά την παραμονή της στην Ιαπωνία μαθαίναμε από πελάτες μας, ότι προωθούσε στην Ιαπωνική συγκεκριμμένο τουριστικό Γραφείο των Αθηνών. Για άλλη αργότερα μάθαμε, ότι πριν φύγει επισκέφθηκε Γραφείο στην Αθήνα για να αγοράσει rail pass για να ταξιδεύει στην Ιαπωνία φθηνότερα….
    Ένα άλλο πράγμα που έμαθα είναι, ότι οι Τούρκοι πάνε και βοηθάνε και παρακαλάνε τα Ιαπωνικά Γραφεία και τους Tour Operators να στείλουν τουρίστες στην Τουρκία με αποτέλεσμα να έχουν πολύ μεγάλες αυξήσεις στις αφίξεις τα τελευταία χρόνια . Οι δικοί μας το παίζουν αφ’υψηλού και αντιμετωπίζουν τα Γραφεία στο στυλ “αν θέλετε ελάτε δεν σας έχουμε και ανάγκη”
    Αποτέλεσμα της παραπάνω πολιτικής της Κεντρικής Διοίκησης, είναι
    να μειωθούν οι αφίξεις από 200,000 άτομα την δεκαετία του 80 και 90 στις 4000 έως 5000 σήμερα. Βοήθειά μας…..

  2. Kali Chronia se olous.
    Anaforika me to email stin ka. Panagakou apo Billy Bomazi.
    Lipame poli yati then mas lei se pia “poli” ta andimetopise afta. Tokyo?

    Na to stilete stin ka Kefaloyanni.

    Osi andiprosopevoun tin chora mas prepi na echoun “kritiria” ke na min
    ine aparetito na ine thimosii ipalili. Na gnorizoun aglika-galika toulachiston
    ke as min xeroun iaponika.

    efharisto ke efhome kali sinechia.

  3. Μη λυπάστε καθόλου κυρία Σταυροπούλου για το αδιευκρίνιστο της συγκεκριμένης πόλης. Γιατί αυτή η πόλη (φάντασμα) συμβολίζει την κάθε μια όπου δρα το απεσταλμένο ελληνικό δημόσιο. Τι τις θέλετε τάχα τις λεπτομέρειες;

  4. Diabazontas ta parapanw, epitrepste mou na topothetithw :
    Den exw kamia apolitws sxesi me to dimosio tomea kai tous dimosious ipallilous. Drastiriopoioumai ston tourismo edw kai eikosi xronia, ontas epikefalis touristikis etaireias. Tha prepei loipon na tonisw oti oses fores zitisame plirofories apo ta grafeia tou EOT se eurwpaikes poleis eixame amesi kai leptomeri enimerwsi me oses plirofories eixame zitisei. Ta grafeia tou EOT se Austria, Switzerland, Netherlands, Italy, exoun aristo epipedo ipiresiwn. Gia na mi leme mono ta arnitika …

  5. […] Στη κατάσταση που επικρατεί στο Γραφείο του ΕΟΤ στο Τόκυο, αναφέρεται, η χθεσινή επιστολή, που ξεχωρίσαμε από τα σχόλια των φίλων στο χθεσινό δημοσίευμά μας “Να πως στελεχώνονται τα Γραφεία του ΕΟΤ“. […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.