Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Αύξηση εισπράξεων 20% στο εξάμηνο από τις πωλήσεις ακινήτων

Αύξηση εισπράξεων 20% στο εξάμηνο από τις πωλήσεις ακινήτων

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ενίσχυση για τα ταμεία του κράτους και κατ’ επέκταση ατμομηχανή για την ανάπτυξη αποτελεί η αγορά ακινήτων η οποία συνεχίζει ανοδικά, παρά την «έκρηξη» τιμών στην πλειονότητα των περιοχών της χώρας. 

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το πρώτο εξάμηνο τρέχοντος έτους, δείχνουν αύξηση των εισπράξεων από τις αγοραπωλησίες ακινήτων κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ο θετικός αντίκτυπος αυτής της αύξησης επεκτείνεται και στην ευρύτερη οικονομία, λειτουργώντας ως ατμομηχανή ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η ενίσχυση της αγοράς ακινήτων οφείλεται εν μέρει στις θετικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις ευνοϊκές φορολογικές πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως ο τομέας των ακινήτων προσφέρει σημαντικά έσοδα και συμβάλλει στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η ζήτηση για ακίνητα παραμένει ισχυρή, με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να αποτελούν τους βασικούς πόλους έλξης.

Εν αντιθέσει τα έσοδα από τις γονικές παροχές-δωρεές και κληρονομιές, ήταν μειωμένα κατά 8,22% και 9,82% αντιστοίχως, λόγω της σταδιακής υποχώρησης της δυναμικής που είχε αναπτυχθεί μετά την 1η Οκτωβρίου 2021, οπότε και τέθηκε σε ισχύ το αυξημένο αφορολόγητο των 800.000 ευρώ, για τους συγγενείς πρώτης κατηγορίας (συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς).

Στο διάστημα αυτό άλλαξαν χέρια περισσότερα από 27.000 ακίνητα συνολικής αξίας 2,52 δισεκ. ευρώ, με την πρωτιά να κατέχει ο Δήμος Αθηναίων με 3.921 μεταβιβάσεις ακινήτων συνολικής αξίας άνω των 327 εκατ. ευρώ. ις αγοραπωλησίες ακινήτων θα εισπραχθούν φόροι ύψους 570 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 235 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ στο εξάμηνο οι αγοραπωλησίες ήταν πρώτες με 122.00 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης. Ακολούθησαν οι κληρονομιές με 61.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις, ενώ οι γονικές παροχές έλαβαν το «χάλκινο» με 55.000. Εκτός τριάδας οι δωρεές με 35.066 δηλώσεις ακινήτων.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων τα οποία δείχνουν ότι η «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών αξιών και εμπορικών τιμών, διευρύνεται. Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις εντοπίζονται κυρίως στις ακριβές περιοχές του κέντρου της Αθήνας και των νοτίων και βορείων προαστίων του Λεκανοπεδίου.