Αρχική Yachting Οδηγώντας το μέλλον του yachting: Προκλήσεις και λύσεις στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο

Οδηγώντας το μέλλον του yachting: Προκλήσεις και λύσεις στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο

Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Yachting, που διεξήχθη στις 22 και 23 Φεβρουαρίου 2024, στον εμβληματικό χώρο του Golf Prive Γλυφάδας, ενθουσίασε τους συμμετέχοντες, σημείωσε ένα ακόμη επιτυχημένο κεφάλαιο στην ιστορία του κλάδου του yachting στην Ελλάδα. Η εκδήλωση η οποία έχει καθιερωθεί ως σημαντικός θεσμός, κατόρθωσε να συγκεντρώσει έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, περιλαμβάνοντας επαγγελματίες του κλάδου, πολιτική ηγεσία και εκπροσώπους σημαντικών επαγγελματικών φορέων.

Στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Yachting οι ομιλητές και οι παρεμβαίνοντες, επεσήμαναν τις σημαντικές δυνατότητες εκμετάλλευσης της νησιωτικής γεωμορφολογίας για την περαιτέρω ανάπτυξη που θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα.

Με 11 θεματικές ενότητες και σχεδόν 60 ομιλητές, οργανωμένο από τις εταιρείες Trinity Events και Boats Advisor Hub & Events, το συνέδριο αναδείχθηκε ως μια πλατφόρμα για την εκτενή ανάλυση και την επισκόπηση της δραστηριότητας του yachting. Αυτό περιλάμβανε την παρουσίαση των τάσεων της αγοράς, των προκλήσεων, των ευκαιριών για ανάπτυξη και των νέων τεχνολογικών εξελίξεων.

Τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου έδωσαν έμφαση στην ανάγκη για μια στοχευμένη και συνεκτική πολιτική υποστήριξης της δραστηριότητας του yachting, η οποία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη βελτίωση των λιμενικών δομών, την υλοποίηση νομοθετικών αποφάσεων, τη φορολογική αντιμετώπιση, την ανεπάρκεια πληρωμάτων και την ανάγκη για ενημέρωση και κατάρτιση.

Επιπλέον, η σημασία της ανάπτυξης ναυπηγικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, η εκμετάλλευση της νησιωτικής γεωμορφολογίας για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, και η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επισημάνθηκαν ως κρίσιμοι παράγοντες για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των διαφόρων θεσμικών εκκρεμοτήτων, με την δυναμική παρουσία στο Συνέδριο, του Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παππά Ιωάννη. Αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν, με πρωτοβουλία του προέδρου του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γεωργίου Πατέρα, να πραγματοποιηθεί στις 29 Φεβρουαρίου 2024 κοινή συνάντηση εκπροσώπων των φορέων, με τους υφυπουργούς Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά και Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη, για τα οικονομικά και φορολογικά ζητήματα των επαγγελματικών σκαφών. Ο πρόεδρος του ΝΕΕ επεσήμανε ότι τα ζητήματα αυτά αναμένεται να εξεταστούν γρήγορα, στοχεύοντας σε άμεσα αποτελέσματα για την φετινή σεζόν.

Η ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη υποδομών, όπως η κατασκευή νέων μαρίνων και η βελτίωση των υπηρεσιών λιμενικών ταμείων, καθώς και η εισαγωγή ψηφιακών εργαλείων για την ευκολία των διαδικασιών και της λειτουργίας των σκαφών, τονίστηκε ως προτεραιότητα.

Στην ενότητα περί λιμενικών δομών επιβεβαιώθηκε η ανάγκη δημιουργίας περισσότερων, ενώ αναφέρθηκε το αυξημένο ενδιαφέρον και προτάσεις για κατασκευή νέων μαρινών, από τον γενικό γραμματέα Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού κ. Μύρωνα Φλουρή. Λεπτομέρειες για την πολιτική του Υπουργείου Ναυτιλίας για την ενοποίηση και αναβάθμιση των υπηρεσιών Λιμενικών Ταμείων, καθώς και τη δημιουργία Τμήματος Εκπαίδευσης για το yachting, περιέγραψε ο γενικός γραμματέας Λιμενικής Πολιτικής κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.

Το συνέδριο επεσήμανε επίσης τη σημασία της ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης, της ανάγκης για νέες τεχνολογίες και καινοτομίες στην κατασκευή σκαφών, της εκπαίδευσης και της ασφάλειας, και της ενσωμάτωσης της “μπλε οικονομίας” στην επιχειρηματική στρατηγική του κλάδου.

Στις συζητήσεις για το μάρκετινγκ και το experiential yachting, οι ειδικοί τόνισαν την ανάγκη για προσαρμογή στις νέες προτιμήσεις των πελατών, επιδιώκοντας να προβάλουν το yachting ως μια “πράσινη” και ποιοτική επιλογή διακοπών.

Το Συνέδριο έκλεισε με ένα cocktail party στο εξωτικό Colonial restaurant του Golf Prive, κατά την διάρκεια του οποίου βραβεύτηκε  η φοιτήτρια Ελένη Δαφνιά για τον Διαγωνισμό Σχεδίου “Design your Own Yacht” που έτρεχε μέσω του site του Συνεδρίου. Το βραβείο για τη νικήτρια ήταν ένα εισιτήριο και η διαμονή της για το Cannes Yachting festival 2024, προσφορά της εταιρείας Neptunea. Επίσης, η απόφαση των διοργανωτών να δωρίσουν μέρος των εσόδων στην Ένωση Γονέων Νοητικώς Υστερούντων Ατόμων υπογραμμίζει την κοινωνική δέσμευση και την ευαισθησία προς τον ευρύτερο κοινωνικό ιστό.

Με την υποστήριξη σημαντικών φορέων και χορηγών, το Πανελλήνιο Συνέδριο Yachting επιβεβαίωσε τη θέση του ως κορυφαίο γεγονός για την ανταλλαγή γνώσεων, την προώθηση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων στον κλάδο του yachting στην Ελλάδα. Η ήδη ξεκινημένη προετοιμασία για το επόμενο συνέδριο το 2025 υπόσχεται να φέρει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για συζήτηση, ανάπτυξη και καινοτομία στον τομέα.

Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Yachting τελέστηκε υπό την αιγίδα των:

 1. Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
 2. Υπουργείο Τουρισμού
 3. Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.)
 4. Περιφέρεια Αττικής
 5. Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος
 6. Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς
 7. Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος (Σ.Ι.Τ.Ε.Σ.Α.Π.)
 8. Ένωση Μαρίνων Ελλάδος
 9. Ένωση Λιμένων Ελλάδος
 10. Hellenic Committee for Professional Yachting (H.C.P.Y.)
 11. Hellenic Association of Women
 12. Worldwide Industrial & Marine Association (W.I.M.A.)
 13. Πανελλήνιο Σύλλογο Εφοδιαστών Πλοίων & Εξαγωγέων (Π.Σ.Ε.Π.Ε.)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.