Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά To «café-NEO» του Navarino Environmental Observatory, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα...

To «café-NEO» του Navarino Environmental Observatory, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα με θέμα

«Η κλιματική αλλαγή σε έναν κόσμο σε κρίση»

 Ένα νέο κύκλο ανοικτών προς το κοινό συναντήσεων ξεκινά το Navarino Environmental Observatory (NEO)που αποτελεί πρότυπο σύμπραξης μεταξύ της ΤΕΜΕΣ, του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και της Ακαδημίας Αθηνών- την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 6:00 μ.μ. στο CAFÉ IANOS. Τo επίκαιρο θέμα συζήτησης του «café-NEO», το οποίο διοργανώνεται για  πρώτη φορά στην Αθήνα, είναι: «Η κλιματική αλλαγή σε έναν κόσμο σε κρίση», με προσκεκλημένο ομιλητή τον Δρ. Ευάγγελο Γερασόπουλο, Διευθυντή στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Με τρόπο απλά δοσμένο, μέσα από διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο να κατανοήσουμε τι σημαίνει για όλους μας η κλιματική αλλαγή και οι  πρωτοφανείς επιπτώσεις της, στον πλανήτη μας αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Επίσης, τι αναμένεται να συμβεί τα επόμενα χρόνια όσον αφορά στους καύσωνες, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: «Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε έξυπνες κοινωνίες και πόλεις, ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή;» και «Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε νέα μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης;», μαζί με χρήσιμες συμβουλές για όσα μπορούμε να εφαρμόσουμε εύκολα στην καθημερινότητά μας.

Η συμμετοχή στις συναντήσεις του «café-NEO» είναι ανοικτή σε όλους. Οι συζητήσεις είναι μέρος των δράσεων του Navarino Environmental Observatory (NEO) για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το περιβάλλον, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συνομιλήσουν με καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες.

Το ΝΕΟ ιδρύθηκε το 2009 και στεγάζεται εντός της Costa Navarino, ενώ έχει δημιουργήσει και σταθμούς συγκέντρωσης μετεωρολογικών και κλιματολογικών δεδομένων στην περιοχή της Μεσσηνίας. Αποτελεί μια πρότυπη συνεργασία μεταξύ του ακαδημαϊκού και του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την έρευνα και την εκπαίδευση γύρω από την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην Αν. Μεσόγειο. Πλέον, το ΝΕΟ έχει εξελιχθεί σε ένα δυναμικό κέντρο για τη σύγχρονη έρευνα, καθώς το έχουν επισκεφθεί πάνω από 1.800 φοιτητές κι έχουν γίνει πάνω από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις, ενώ τα εκπαιδευτικά του προγράμματα συνδέονται στενά και με την έρευνα που διεξάγεται στην περιοχή.

Πληροφορίες για τους συντάκτες

 

Navarino Environmental Observatory

Το Navarino Environmental Observatory (NEO) είναι ένα πρότυπο συνεργασίας μεταξύ του ακαδημαϊκού και του ιδιωτικού τομέα, το οποίο το 2024 συμπληρώνει 15 χρόνια λειτουργίας. Έχει δημιουργηθεί μέσα από τη συνεργασία του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της ΤΕΜΕΣ ΑΕ (φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino) και ασχολείται με την έρευνα και την εκπαίδευση γύρω από την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

 

Ο σταθμός του ΝΕΟ στη Μεσσηνία φιλοξενεί ετησίως περίπου 250 φοιτητές και ερευνητές από Πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ το ερευνητικό έργο του ΝΕΟ περιλαμβάνει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Μέσα από τις δράσεις του ΝΕΟ, η επιστήμη, οι επιχειρήσεις, η κοινωνία και η πολιτεία συμμετέχουν σε μια διεθνή συνεργασία για να δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής.