Η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα
Σημαντική αύξηση στα ταξίδια εκτός εποχής καταγράφουν τα στοιχεία που παρουσίασε η Sally Henry της Key Data, εταιρεία ειδικεύεται στην παροχή δεδομένων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτό το α’ τρίμηνο του έτους, που παραδοσιακά είναι το χαμηλότερο σε ζήτηση από όλη τη χρονιά, η Πελοπόννησος αλλά και η Κρήτη βλέπουν πολύ αυξημένη ζήτηση. Την περσινή χρονιά η Ελλάδα ακολούθησε την πορεία της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Συγκεκριμένα, η πληρότητα των καταλυμάτων κινήθηκε στο 36%, έναντι 31% το 2022, την ώρα που στην Ευρώπη ο μέσος όρος πληρότητας το 2023 έφτασε το 43% (έναντι 40% το 2022).
Περισσότερες από 130.000 ενεργές καταχωρίσεις ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Airbnb υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αριθμός αυξημένος κατά 19% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Maria Flores Portillo, EMEA managing director της Beyond, εταιρεία που παρέχει λύσεις δυναμικής τιμολόγησης στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Σε ό,τι αφορά το 2024, με βάση τις μέχρι τώρα κρατήσεις και σε σύγκριση με την εικόνα που παρουσίαζαν οι κρατήσεις τον Φεβρουάριο του 2023, η Beyond καταγράφει άνοδο της τάξης του 16% στα έσοδα ανά διαθέσιμο κατάλυμα, ένας δείκτης που συνδυάζει την τιμή του καταλύματος με την πληρότητά του.
Η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες
Οι νέες τεχνολογίες που είναι πλέον διαθέσιμες για τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης απασχόλησαν με εκτενή τρόπο το ShortStay 2024. Μεταξύ άλλων, η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρθηκε σε πολλές περιπτώσεις, με πλατφόρμες αλλά και εργαλεία να ενσωματώνουν την AI στις λειτουργίες τους. Ταυτόχρονα υπάρχουν μια σειρά από εργαλεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον μικρομεσαίο επαγγελματία του κλάδου της φιλοξενίας να αναβαθμίσει το κατάλυμά του, να οργανώσει πιο αποδοτικά τις καθημερινές του διαδικασίες, να ανταποκριθεί πιο άμεσα σε τυχόν προβλήματα και αναποδιές.
Όπως ανέφερε στο ShortStay 2024 o Αλέξανδρος Καραβίτης, συνιδρυτής και CEO της Hosthub, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης με προτάσεις για το πώς να διακοσμήσουν τους χώρους, να δημιουργήσουν περιγραφές των φωτογραφιών που καταχωρούν στις πλατφόρμες, στα websites τους ή στα social media, να απαντήσουν σε κριτικές πελατών, να αναλύσουν τις κριτικές ενώ προτείνουν βελτιώσεις στους ιδιοκτήτες, απαντούν αυτόματα στους πελάτες και δίνουν στους πελάτες προτάσεις που θα βελτιώσουν την εμπειρία τους.
Ο Θανάσης Πηλιούνης, CEO της Radefy, αναφέρθηκε στην τεχνολογική επανάσταση που έχει συντελεστεί στον κλάδο της φιλοξενίας και παρουσίασε τις λύσεις ανέπαφης πρόσβασης αλλά και το νέο της Guest Experience Application το οποίο ονομάζει GEA.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν εργαλεία διαχείρισης (PMS) όπως αυτά της Avantio, της Hostaway και της Loggia, εργαλεία τιμολόγησης όπως αυτά της PriceLabs και της Beyond, στρατηγικές διαχείρισης και τεχνικές πωλήσεων από την UPSTREET και την etouri, αλλά και εφαρμογές για την καλύτερη εμπειρία του πελάτη όπως αυτή της Tourmie.
Επίσης, η Ergo Ασφαλιστική παρουσίασε το πρόγραμμα ERGO My Home Bnb και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων & Μυοκτονιών Ελλάδος Γιώργος Λάμπρου παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους ένα κατάλυμα μπορεί να διασφαλίσει συνθήκες υγιεινής για τους επισκέπτες του.
Αλλά και νέες αγορές
Πέρα από τις καθιερωμένες αγορές τουριστών, στο ShortStay 2024 αναλύθηκαν και οι ευκαιρίες προσέγγισης νέων αγορών, όπως αυτές των ψηφιακών νομάδων αλλά και των ταξιδιωτών που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους αναπηρία. Ο Δημήτρης Τσέλιος και η ομάδα της Nomad365 παρουσίασαν την πιστοποίηση για καταλύματα κατάλληλα για ψηφιακούς νομάδες ενώ ο Δημήτρης Κοντοπίδης της Greece no Limits εξήγησε τις τροποποιήσεις που μπορούν να γίνουν σε ένα κατάλυμα προκειμένου να είναι κατάλληλο για άτομα με αναπηρίες.
Η νέα φορολογία και νομοθεσία
Το θέμα της φορολογίας, μετά τις αλλαγές στον σχετικό νόμο συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον των συνέδρων. Σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος αναγνωρίζοντας ότι η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί πηγή εισοδήματος για χιλιάδες ιδιοκτήτες, περιέγραψε τα βασικά σημεία της νέας ρύθμισης. Τόνισε ότι «στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται μέτρα περαιτέρω απλοποίησης των συναλλαγών για τη λήψη επιδομάτων, την πληρωμή ενοικίων, δηλαδή των πλέον κοινών πράξεων στην καθημερινότητα όλων μας στις οποίες όμως είτε παρατηρείται γραφειοκρατική επιβάρυνση είτε ανοίγουν «παράθυρα» στη φοροδιαφυγή», χαρακτηρίζοντάς την αντικοινωνική πράξη.
Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι του διοικητή της ΑΑΔΕ, Άγγελος Κούρος και Απόστολος Μπούτος, έδωσαν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα σχετικά με ασάφειες που περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό πλαίσιο. Επεσήμαναν πάντως ότι πρόκειται άμεσα να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος ενώ ξεκαθάρισαν οι ιδιώτες που διαθέτουν έως δύο ακίνητα δεν θα πληρώνουν τέλος παρεπιδημούντων.
Το θέμα της νέας φορολογίας έκλεισε η συζήτηση που είχαν επί σκηνής η εκπρόσωπος της λογιστικής εταιρείας KRS Χριστίνα Μπουγιούκου με την ιδιοκτήτρια της εταιρείας διαχείρισης Kalypso Hospitality Ιωάννα Κελλαράκου, οι οποίες ανέλυσαν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ένας διαχειριστής να οργανώσει τις λογιστικές του υποχρεώσεις.
Ωστόσο υπάρχει και νέα νομοθεσία που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προβλέπει τη διαφάνεια στις συναλλαγές με τις πλατφόρμες, όπως εξήγησαν στο συνέδριο η εκτελούσα χρέη γενικής γραμματέως της European Holiday Home Association, Viktorija Mοlnar, o υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Expedia, Iban Rabasa, ο Πρόεδρος του STAMA Greece, Νάσος Γαβαλάς και ο πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Διαχειριστών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης (AIGAB), Marco Celani. Οι συνομιλητές κάλεσαν τους Έλληνες επαγγελματίες να συμμετέχουν στα σχετικά συλλογικά όργανα προκειμένου να πιέσουν δυναμικά την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα είναι βιώσιμο για τη δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Τα πλεονεκτήματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης και οι επιπτώσεις της
Στα πλεονεκτήματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στις τοπικές κοινωνίες αναφέρθηκε στο ShortStay 2024 ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Μιλώντας ειδικά για την Αθήνα, σημείωσε ότι ο κλάδος συμβάλει αποφασιστικά στην αύξηση του τουρισμού, προσφέροντας περισσότερες εναλλακτικές για διαμονή στις επιλογές των επισκεπτών, κάτι που έχει ως συνέπεια και την τόνωση του εμπορικού κομματιού, στηρίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Επιπλέον, ο κλάδος έχει δώσει πνοή στην οικοδομική δραστηριότητα ενώ έχει συμβάλει στη βελτίωση της εικόνας ολόκληρων περιοχών της Αθήνας. «Βλέπουμε λοιπόν καθαρά τα οφέλη από τη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης η οποία ήδη καταγράφει ετήσιο τζίρο κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ, με ότι αυτό σημαίνει σε επίπεδο ενίσχυσης των δημόσιων ταμείων από τους φόρους», σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, αναφέροντας πάντως και το υπαρκτό στεγαστικό πρόβλημα που παρατηρείται σε πολλές περιοχές.
Ειδικά γι’ αυτό το θέμα, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς και ο Διευθυντής του STAMA Greece Στάθης Καρόπουλος, παρουσίασαν τις προτάσεις τους σχετικά με την επίλυση του προβληματος της έλλειψης στέγης κύριας κατοικίας.
Μάλιστα ο κ.Παραδιάς ανέφερε την πρόταση που έχει κάνει η ΠΟΜΙΔΑ στην κυβέρνηση, με βάση την οποία όσα σπίτια ήταν κλειστά όλο το 2023, που το πλέον βέβαιο είναι ότι θα παραμείνουν κλειστά και όλα τα επόμενα χρόνια, να δοθεί το κίνητρο της απαλλαγής από τον φόρο εισδήματος αν δοθούν για μακροχρόνια μίσθωση. Στην πρόταση αυτή μπορούν να ενταχθούν και τα καταλύματα που νοικιάζονται βραχυχρόνια. Αυτό θα εκλογικεύσει και το ύψος των ενοικίων, γιατί από την ώρα που η προσφορά θα είναι τεράστια, θα ανταγωνίζονται πλέον οι ιδιοκτήτες ποιος θα πάρει τον καλό ενοικιαστή και όχι οι ενοικιαστές να αγωνίζονται να βρουν σπίτι.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την τελετή απονομής των Greece Stay Awards, των πρώτων βραβείων στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης και την ανακοίνωση της διεξαγωγής και δεύτερου συνεδρίου, το φθινόπωρο, στα Χανιά.