Home Ειδήσεις στα Ελληνικά Ομιλία της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη στην Ημερίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου...

Ομιλία της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη στην Ημερίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων

Η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη με ιδιαίτερη χαρά ανταποκρίθηκε στη πρόσκληση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων και μίλησε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ΞΕΕ με θέμα: «Αειφόρος Ανάπτυξη λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών της Ελλάδας με τη Δημιουργία Νέων Τουριστικών Πόρων και Προϊόντων μέσω Ανάλυσης, Τεκμηρίωσης, Μοντελοποίησης, Διαχείρισης και Διατήρησης Πολιτιστικού Αποθέματος με χρήση Εφαρμογών Των Τεχνολογιών της Πληροφορικής».

Η Υφυπουργός υποστήριξε την ανάγκη για βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού με την ολιστική της έννοια: περιβαλλοντική, κοινωνική, οικονομική.

Αναφέρθηκε στη δυνατότητα της Ελλάδας να πρωτοπορεί σε βιώσιμες πρωτοβουλίες, παραθέτοντας το παράδειγμα της Τήλου, ως 1ος Δήμος πιστοποιημένος για μηδενικά απόβλητα, και την πρωτοβουλία του ΞΕΕ «Ελληνικό πρωινό», ένα καινοτόμο πρόγραμμα με σύνθετο χαρακτήρα βιωσιμότητας.

Η Έλενα Ράπτη επισήμανε ότι αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο του Υπουργείου Τουρισμού η προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών με:

  • την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο
  • την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης- Τοπικής Αυτοδιοίκησης- Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας
  • τη στόχευση στην πληρέστερη μέτρηση της τουριστικής δραστηριότητας ανά περιοχή

Η Υφυπουργός Τουρισμού μίλησε για συγκεκριμένα έργα και δράσεις που προωθούνται στο πλαίσιο του ΕΣΔ όπως:

  • Η ίδρυση Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs)
  • Η ενίσχυση του ρόλου των ειδικών μορφών τουρισμού
  • Η βιώσιμη χρήση και προστασία των υδάτινων πόρων
  • Η προώθηση νέων εργαλείων για την αποτελεσματική παρακολούθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης όπως η λειτουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου, η σύσταση του Κέντρου Παρακολούθησης του Παράκτιου και Θαλάσσιου Τουρισμού στην Αν. Μεσόγειο, η ανάπτυξη Εθνικού Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού καθώς και η ένταξη έργων στο Βιβλίο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Η Υφυπουργός Τουρισμού δήλωσε: «Για εμάς η βιωσιμότητα δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη και υποχρέωσή μας

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.