Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Κουντουρά στην Ολομέλεια για τη στεγαστική κρίση: Η Κομισιόν να εξασφαλίσει τη...

Κουντουρά στην Ολομέλεια για τη στεγαστική κρίση: Η Κομισιόν να εξασφαλίσει τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων για την κοινωνική και χρηματοδοτούμενη από το Δημόσιο στέγαση

Κουντουρά στην Ολομέλεια για τη στεγαστική κρίση: Η Κομισιόν να εξασφαλίσει τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων για την κοινωνική και χρηματοδοτούμενη από το Δημόσιο στέγαση

Την άμεση αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στην ΕΕ, με τη διεύρυνση των δικαιούχων κοινωνικής και χρηματοδοτούμενης από το Δημόσιο στέγασης, ζητά η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά από την Κομισιόν.

Στην γραπτή παρέμβασή της στην Ολομέλεια η Ευρωβουλευτής παραθέτει επίσημα στοιχεία για το μέγεθος της κρίσης στην ΕΕ και στην Ελλάδα και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπροσαρμόσει τον ορισμό για τους δικαιούχους κοινωνικής και χρηματοδοτούμενης από το Δημόσιο στέγασης στους κανόνες για τις Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ).

Η επέκταση της χρηματοδοτούμενης κοινωνικής στέγασης, μέσω της αλλαγής του ορισμού των δικαιούχων στους Κανόνες ΥΓΟΣ, σύμφωνα με την Έλενα Κουντουρά είναι επιβεβλημένη, για να καλύψει τις ανάγκες των ολοένα και περισσότερων νοικοκυριών που αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν στα αυξημένα κόστη στέγασης. Μία τέτοια εξέλιξη, θα επέτρεπε στα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν  επαρκή χρηματοδότηση για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιπλέον να υποστηρίξουν όλες τις ομάδες πολιτών που στις σημερινές συνθήκες της αγοράς, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους  για αξιοπρεπή και προσιτή στέγαση.

Σχετικό αίτημα είχε υποστηρίξει η Έλενα Κουντουρά πρόσφατα,  συνυπογράφοντας κοινή επιστολή 60 ευρωβουλευτών προς την Κομισιόν για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Η παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά:

“Η στεγαστική κρίση μαστίζει όλη την Ευρώπη. Το κόστος της στέγασης έχει αυξηθεί ραγδαία από την εκτίναξη της ακρίβειας, του  πληθωρισμού, και του ενεργειακού κόστους, την ώρα που τα εισοδήματα παραμένουν καθηλωμένα και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ιδιαίτερα των χαμηλών αλλά και μεσαίων εισοδημάτων έχει περιοριστεί σημαντικά. 

Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά:

Σχεδόν  900 χιλιάδες άστεγοι στην Ευρώπη.

Σχεδόν 10% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ξοδεύει πάνω από 40% του εισοδήματός του για ανάγκες στέγασης, και δυσκολεύεται να  κρατήσει  του σπίτι του επαρκώς ζεστό.

 Στη Ελλάδα, το 27% του πληθυσμού επιβαρύνεται με κόστος στέγασης που ξεπερνά το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του.

Ο ΟΟΣΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: τα τελευταία είκοσι χρόνια οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί τρεις φορές πιο γρήγορα από το εισόδημα των πολιτών.

Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητήσαμε με ψήφισμά μας τον Ιανουάριο του 2021 ευρωπαϊκή παρέμβαση που να εξασφαλίζει πανευρωπαϊκά το δικαίωμα σε αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή στέγαση. 

Σας καλούμε να προσαρμόσετε τον ορισμό για τους δικαιούχους κοινωνικής και χρηματοδοτούμενης στέγασης από το δημόσιο στους κανόνες για τις Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος.

Η χρηματοδοτούμενη κοινωνική στέγαση πρέπει να επεκταθεί, ώστε να καλύπτει όχι μονάχα τις ασθενέστερες και πιο ευάλωτες ομάδες αλλά και αυτούς που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.