Αρχική Διεθνή Εξαιρετικές και βασισμένες σε κοινές αρχές οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου με...

Εξαιρετικές και βασισμένες σε κοινές αρχές οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου με τον Καναδά – Συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ του Τορόντο

Οι πολύ καλές διμερείς σχέσεις του Καναδά με την Ελλάδα και την Κύπρο επιβεβαιώθηκαν σε συζήτηση στο δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ στο Τορόντο, που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών σε συνεργασία με την Ελληνική Πρωτοβουλία – Καναδάς, το Ελληνο-Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνο-Καναδικό Συμβούλιο Εμπορίου.

Μιλώντας στην ενότητα για τις σχέσεις Καναδά – Ελλάδας – Κύπρου,  η πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά Κωνσταντίνα Αθανασιάδου υπογράμμισε ότι «οι σχέσεις είναι εξαιρετικές, βασισμένες σε αρχές» και πρόσθεσε: «Είμαστε φίλοι, σύμμαχοι. Είμαστε στην ίδια πλευρά, τη σωστή πλευρά της Ιστορίας».Σημείωσε, δε, ότι παρά το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων θα μπορούσαν να γίνουν πολλά ακόμη, εκτίμησε ότι πέραν της CETA υπάρχουν πολλοί τομείς πάνω στους οποίους θα μπορούσε ν’ αναπτυχθεί αυτή η συνεργασία, ενώ επισήμανε ότι οι υγιείς οικονομικές σχέσεις πηγαίνουν πάντα χέρι χέρι με τις δημοκρατικές αξίες και τον σεβασμό.

«Οι μεταξύ μας σχέσεις δεν ήταν ποτέ καλύτερες. Οι σχέσεις μας είναι θερμές και φιλικές αλλά επίσης πολύ δυναμικές» υπογράμμισε, από την πλευρά της, η πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα και ύπατη αρμοστής του Καναδά στην Κύπρο Karine Asselin επισημαίνοντας πως οι διμερείς εμπορικοί και επενδυτικοί δεσμοί συνεχώς αναπτύσσονται.

Αναφέρθηκε επίσης στις κοινές δημοκρατικές αρχές και αξίες Καναδά και Ελλάδας, την προώθηση της έννομης τάξης και τον σεβασμό στον νόμο, και σημείωσε πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος «είναι σταθερές δημοκρατίες και πολύ σημαντικές για εμάς».

Η κ. Asselin εξέφρασε ακόμη την ελπίδα πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποδεχθεί την πρόταση του Καναδού ομολόγου του Justin Trudeau και θα επισκεφθεί τον Καναδά μέσα στο 2024, με την πρέσβη της Ελλάδας κ. Αθανασιάδου να συμπληρώνει πως εφόσον πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίσκεψη θα πρόκειται για ιστορικό βήμα στις διμερείς μας σχέσεις.

Η πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα ευχαρίστησε επίσης τις ελληνικές αρχές και όλους όσοι βοήθησαν για τον επαναπατρισμό των Καναδών πολιτών από το Τελ Αβίβ, μέσω του αεροδρομίου των Αθηνών.

Η κ. Asselin, η οποία είναι και ύπατη εκπρόσωπος του Καναδά στην Κύπρο αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή των Καναδών στρατιωτών στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο επισημαίνοντας πως το 2024 Καναδοί βετεράνοι θα επισκεφθούν την Κύπρο.

Πολύ θερμή και φιλική χαρακτήρισε τη σχέση της χώρας του με τον Καναδά ο ύπατος αρμοστής της Κύπρου στον Καναδά Γιώργος Ιωαννίδης προτρέποντας, ωστόσο, «να είμαστε πιο φιλόδοξοι» καθώς, όπως τόνισε, στόχος της Κύπρου είναι να δώσει στρατηγικό χαρακτήρα στις σχέσεις της με τον Καναδά. «Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Η σχέση είναι πολύ καλή αλλά υπάρχει τεράστια δυναμική για περαιτέρω βελτίωση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης και αναφέρθηκε σε σημαντικά γεγονότα για τις διμερείς καναδο-κυπριακές σχέσεις την επόμενη τριετία.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την καναδική συμμετοχή στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, επισήμανε πως 30.000 Καναδοί έχουν υπηρετήσει εκεί και το 2024 η Κυπριακή Δημοκρατία θα τους τιμήσει μαζί και τις οικογένειες 28 εξ αυτών που σκοτώθηκαν. Επίσης, το 2025 συμπληρώνονται 65 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, ένα ορόσημο που θα γιορταστεί με επισκέψεις και διάφορα άλλα events, ενώ το 2026 -και συγκεκριμένα το πρώτο εξάμηνο- η Κύπρος θα έχει την προεδρία της ΕΕ, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα ενίσχυσης των ευρωπαϊκών σχέσεων ευρύτερα με τον Καναδά.

Ο Καναδάς και η Ελλάδα έχουν κοινό τρόπο σκέψης και θα πρέπει να συνεργαζόμαστε καθώς μαζί θα είμαστε πιο ισχυροί τόνισε, στη συνέχεια, η Annie Koutrakis, Κοινοβουλευτική Γραμματέας του Υπουργού Τουρισμού και αρμοδίου για την Υπηρεσία Οικονομικής Ανάπτυξης του Καναδά για τις Περιφέρειες του Κεμπέκ. 

Όπως και οι προηγούμενοι ομιλητές έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων επισημαίνοντας ωστόσο πως πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Με τον τουρισμό να έχει προστεθεί πρόσφατα στους τομείς τους οποίους καλείται να διαχειριστεί, η κ. Koutrakis αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που υπάρχουν για συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα, κι επισήμανε ότι ο Καναδάς έχει τουρισμό και τις τέσσερις εποχές του χρόνου υπογραμμίζοντας πως και η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό.

Τη συζήτηση συντόνισε η Κατερίνα Σώκου, ανταποκρίτρια της Καθημερινής στην Ουάσιγκτον, non resident senior fellow, Atlantic Council (ΗΠΑ).

Gold Sponsors

Eldorado Gold – Enterprise Greece Invest & Trade

Sponsors

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών –  Eurobank – EOT

Supporters

Hellenic Development Bank of Investments

Communication Sponsor

Hellas Journal 

In association with

Ελληνική Πρωτοβουλία – Καναδάς, Ελληνο-Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνο-Καναδικό Συμβούλιο Εμπορίου και την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Οτάβα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.