Αρχική FedHATTA Η Ελλάδα για τέταρτη συνεχή χρονιά στην αιχμή των εξελίξεων στον Ευρωπαϊκό...

Η Ελλάδα για τέταρτη συνεχή χρονιά στην αιχμή των εξελίξεων στον Ευρωπαϊκό τουρισμό

Η Ελλάδα για τέταρτη συνεχή χρονιά στην αιχμή των εξελίξεων στον Ευρωπαϊκό τουρισμό
Στρατηγική συνεργασία ECTAA, FedHATTA και HATTA

Η ECTAA (European Travel Agents’ and Tour Operators’ Associations), η FedHATTA (Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού) και ο ΗATTA (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και ταξιδιωτικών Γραφείων), σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), συγκάλεσαν μία κρίσιμης σημασίας σύσκεψη στις 28 Σεπτεμβρίου 2023, στo ξενοδοχείο PLAZA HOTEL RESORT, προκειμένου να συζητήσουν για την πιεστική ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές στον τουρισμό, υπό το φως των ακραίων κλιματικών φαινομένων που σημειώθηκαν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι.

Η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της διεξαγωγής του διήμερου εξαμηνιαίου συνεδρίου της ECTAA στην Παλαιά Φώκαια, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν ήδη και ολοκληρώνονται στις 29 Σεπτεμβρίου.

Εκτός από τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού κλάδου ταξιδιωτικών γραφείων, το «παρών» στη σύσκεψη έδωσαν η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Άντζελα Γκερέκου, και ο Γ.Γ. του ΕΟΤ, κ. Δημήτρης Φραγκάκης.

«Η βιωσιμότητα αντιπροσωπεύει την ευκαιρία, για έναν προορισμό όπως η Ελλάδα, να εξελιχθεί και να ευδοκιμήσει σε αρμονία με τον πλανήτη. Απαιτεί φιλοδοξία, προνοητικότητα και επένδυση. Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί και ήδη εργάζονται ενεργά για να καταστήσουν τη χώρα μας ηγέτη στον αειφόρο τουρισμό στη Λεκάνη της Μεσογείου», υπογράμμισε σε εισήγησή της η κ. Γκερέκου.

Από την πλευρά του ο κ. Φραγκάκης αναφέρθηκε στην στρατηγική εξωστρέφειας που ακολουθεί ο ελληνικός τουρισμός, ιδιαίτερα την τελευταία τετραετία σε συνεργασία με την ECTAA, αποκομίζοντας οφέλη σε κάθε άποψη του τουριστικού προϊόντος του, και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και αναγνώριση στα τουριστικά γραφεία και τους διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών, οι οποίοι είναι αυτοί που διακινούν τον οργανωμένο τουρισμό παγκοσμίως. Όπως είπε ο Γ.Γ. του ΕΟΤ, η ECTAA αποτελεί σταθερά στρατηγικό εταίρο του Ελληνικού τουρισμού.
 
ECTAA: Βαθιά ευθύνη απέναντι στους προορισμούς και το περιβάλλον
 
Γενικό συμπέρασμα των εργασιών του συνεδρίου είναι ότι, με το προνόμιο των μεταμορφωτικών εμπειριών που προσφέρουν τα ταξίδια στους ανθρώπους, έρχεται και μια βαθιά ευθύνη απέναντι στους προορισμούς και το περιβάλλον. Σε μια εποχή που ορίζεται από την κλιματική αλλαγή και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η ταξιδιωτική βιομηχανία πρέπει να υιοθετήσει τη βιωσιμότητα ως επιτακτική ανάγκη.

Ο Frank Oostdam, πρόεδρος της ECTAA, δήλωσε: «Η ταξιδιωτική βιομηχανία συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, υπάρχει μία σαφής πορεία προς τα εμπρός μέσω της προώθησης και της διάδοσης βιώσιμων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, των ενεργειακά αποδοτικών μεταφορών και των προγραμμάτων αντιστάθμισης άνθρακα, για τη μείωση των εκπομπών και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Οι πρακτικές αειφόρου τουρισμού πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν την ετοιμότητα για καταστροφές και τη διαχείριση κινδύνου, προκειμένου να κάνουν τους προορισμούς πιο ανθεκτικούς απέναντι σε κρίσεις, είτε του φυσικού περιβάλλοντος είτε υγειονομικές. Οι ταξιδιώτες επιλέγουν ολοένα και περισσότερο προορισμούς και επιχειρήσεις που δίνουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα. Υιοθετώντας πρωτοβουλίες φιλικές προς το περιβάλλον, η ταξιδιωτική βιομηχανία μπορεί να ενισχύσει τη φήμη της, να προσελκύσει υπεύθυνους ταξιδιώτες και να παραμείνει ανταγωνιστική σε μία μεταβαλλόμενη αγορά. Οι ταξιδιώτες δεν είναι απλώς καταναλωτές, είναι πιθανοί υποστηρικτές της βιωσιμότητας. Όταν βιώνουν αειφόρες πρακτικές από πρώτο χέρι, γίνονται πρεσβευτές αλλαγής, διαδίδοντας την ευαισθητοποίηση και εμπνέοντας άλλους να κάνουν συνειδητές επιλογές.

Οι εκπρόσωποι της FedHATTA, του HATTA και της ECTAA δεσμεύτηκαν να ανταλλάξουν εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με τον αειφόρο τουρισμό. Αυτή η συλλογική δέσμευση στοχεύει στην οικοδόμηση ενός φωτεινότερου, περισσότερο υπεύθυνου και πιο εμπνευσμένου μέλλοντος για την ταξιδιωτική βιομηχανία και τον κόσμο.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν επίσης στην πρόταση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους Πράσινους Ισχυρισμούς (Green Claims proposal), που εγκρίθηκε από την Επιτροπή τον Μάρτιο του 2023, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση του greenwashing, στην προστασία των καταναλωτών και στην προώθηση της περιβαλλοντικής ευθύνης στις εμπορικές πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών. Ανάλογη προσοχή δόθηκε στην νομοθετική πρόταση που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2023, η οποία επιδιώκει να υπερνικηθούν τα εμπόδια στην εναρμόνιση της μέτρησης και του υπολογισμού των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον τομέα των μεταφορών. Αν και αυτός ο Κανονισμός δεν επιβάλλει την υποβολή εκθέσεων για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ανοίγει το δρόμο για κίνητρα και μεγαλύτερη υπευθυνότητα, οδηγώντας τελικά την τουριστική βιομηχανία προς ένα πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο μέλλον.
Η ECTAA, η FedHATTA και ο HATTA, παραμένουν προσηλωμένοι σε αυτές τις πρωτοβουλίες και συνεχίζουν να εργάζονται συλλογικά για να διασφαλίσουν την υπεύθυνη εξέλιξη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και την ευθυγράμμισή της με τους παγκόσμιους στόχους βιωσιμότητας.
 
Στη συνέχεια, ο κ. Γρηγόρης Τούλιας από τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Marketing του Ν. Θεσσαλονίκης, σε μία σύντομη παρουσίαση, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη αποτελούσε μέχρι  σήμερα απλώς έναν κόμβο μετάβασης σε άλλους προορισμούς, μέσω του αεροδρομίου, του λιμανιού και του σιδηροδρομικού σταθμού της. Τώρα όμως, με δεδομένα τα 2300 χρόνια ιστορίας της και τα κάθε είδους σημαντικά μνημεία που οφείλει να προστατέψει, αρχίζει να τοποθετεί δυναμικά την βιωσιμότητα στον τουρισμό ψηλά στην ατζέντα της.
 
Την συνάντηση τίμησε με την παρουσία της και η Διευθύντρια του ΕΟΤ Κάτω Χωρών, κα Κυριακή Μπουλασίδου.
 
Ο Πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που για τέταρτη συνεχή χρονιά η ECTAA, μέσω του θεσμού του Preferred Destination, επισκέπτεται πολλές περιοχές της χώρας μας, αναδεικνύοντάς τις μέσα από τον μηχανισμό 80.000 τουριστικών γραφείωνμελών της και αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά περίτρανα ότι τα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία και οι διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών συνιστούν τον κλάδο της τουριστικής αγοράς που διακινεί τον παγκόσμιο τουρισμό».

Ο Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό «ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ – Κώστας Μπακογιάννης», κ. Νικόλας Κελαϊδίτης, δήλωσε: «Μετά την επί 45 χρόνια συμμετοχή του ΗΑΤΤΑ στην ECTAA διαθέτουμε τη γνώση και την εμπειρία, και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να συμμετέχουμε στις αποφάσεις του ευρωπαϊκού μας οργάνου για την ευημερία της χώρας μας».
 
Στη συνέχεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση σε στενότερο κύκλο μεταξύ εκπροσώπων της ECTAA, της FedHATTA, του ΗΑΤΤΑ και του EGFATT, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ταμείων Εγγυήσεων για τα Ταξίδια και τον Τουρισμό, κατά την οποία συζητήθηκαν τα συστήματα εγγυήσεων που διαθέτουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τις ανάγκες των οργανωμένων ταξιδιών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και αναζητήθηκαν τρόποι να ιδρυθεί ένα αντίστοιχο ταμείο εγγυήσεων για τον σκοπό αυτόν και στην Ελλάδα. Στην συνάντηση έλαβαν μέρος και εκπρόσωποι του Υπουργείου Τουρισμού και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.