Αρχική Αεροπορικά Νέα Αναδρομή Α’ Εξαμήνου 2023: Κορυφαία Ελληνικά Αεροδρόμια βάσει Επιβατικής Κίνησης και Διαδικτυακών...

Αναδρομή Α’ Εξαμήνου 2023: Κορυφαία Ελληνικά Αεροδρόμια βάσει Επιβατικής Κίνησης και Διαδικτυακών Αξιολογήσεων

Τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στην κορυφή της επιβατικής κίνησης και των αξιολογήσεων

Η πρόσφατη έρευνα της Tourix αναδεικνύει τα κορυφαία αεροδρόμια της Ελλάδας, τόσο όσον αφορά την επιβατική κίνηση εμπορικών αεροσκαφών, όσο και τις αξιολογήσεις χρηστών στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στατιστικά της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας τα οποία αφορούν το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2023 μέχρι και τον Ιούνιο του 2023 τα αεροδρόμια με την μεγαλύτερη επιβατική κίνηση εμπορικών αεροσκαφών είναι τα εξής: το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” με πάνω από 12 εκατομμύρια στο σύνολο κινήσεων επιβατών. Ακολουθεί το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης “Μακεδονία”, το αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου, το αεροδρόμιο Χανίων “Ιωάννης Δασκαλογιάννης” και το αεροδρόμιο Κέρκυρας “Ιωάννης Καποδίστριας”.

Αναλυτική ματιά στα αεροδρόμια της Ελλάδας για το Ά Εξάμηνο του 2023, μέσα από 11.700 και πάνω αξιολογήσεις στην Google

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης να εξετάσουμε την συνολική λίστα των αεροδρομίων με την μεγαλύτερη επιβατική κίνηση, σε αντιπαράθεση με στοιχεία αξιολογήσεων χρηστών στην πλατφόρμα της Google. Το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” έχει τα περισσότερα σχόλια διαχρονικά με 4,4 / 5  αξιολόγηση. Αποκλειστικά στο Α’ εξάμηνο του 2023 (11.712 Google Reviews), οι αξιολογήσεις είναι επίσης στο 4,4 κατά μέσο όρο. Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης έχει βαθμολογία 4,2 / 5, με βελτίωση του μέσου όρου το αποκλειστικά το 2023 στο 4,4 / 5.

Αναλύοντας αποκλειστικά τις αξιολογήσεις το Α’ τριμήνου 2023 με βάση την άποψη των χρηστών στην Google, βλέπουμε ότι το αεροδρόμιο με την πιο θετική εικόνα είναι το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ενώ στην δεύτερη θέση ακολουθεί το “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Τα παραπάνω, μαζί με το αεροδρόμιο της Κω, των Χανίων, της Ζακύνθου, της Ρόδου και της Σαντορίνης είναι τα μόνα στην Ελλάδα με αξιολόγηση από 4 / 5 και πάνω στην Google το 2023. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι για το 2023 έχουν συμπεριληφθεί στην κατάταξη αποκλειστικά αεροδρόμια με 100 αξιολογήσεις και πάνω, για την διασφάλιση της ποιότητας του μέσου όρου.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη την συνολική άποψη των επισκεπτών όπως αυτή αποτυπώνεται στις καταχωρήσεις τις Google διαχρονικά βλέπουμε ότι το “Ελευθέριος Βενιζέλος” είναι στην κορυφή της κατάταξης, με τα αεροδρόμια της Σάμου, της Λήμνου, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης να ακολουθούν. Στην συγκεκριμένη κατάταξη συμπεριλήφθηκαν αποκλειστικά αεροδρόμια με βαθμολογία από 4 και πάνω στην Google.

Η έρευνα αποτελεί εγχείρημα της εταιρείας Tourix, που εξειδικεύεται στο Digital Tourism Marketing, με σκοπό την ανάλυση δεδομένων και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σε σχέση με τον κλάδο του τουρισμού.