Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Δυναμική παρουσία της σύγχρονης ελληνικής βιβλιοπαραγωγής στην 60η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου...

Δυναμική παρουσία της σύγχρονης ελληνικής βιβλιοπαραγωγής στην 60η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια και στην Έκθεση BolognaBookPlus

Για μία εβδομάδα περίπου, ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός, με επίκεντρο το ελληνικό βιβλίο, είχε δυναμική παρουσία τόσο στην 60η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια όσο και σε άλλα σημεία της πόλης, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων, βιβλιοθηκών και της ταινιοθήκης. Με είκοσι περίπου εκδηλώσεις, επτά προβολές ταινιών, δύο εκθέσεις και μία αποστολή που περιλάμβανε 14 Έλληνες συγγραφείς, μεταφραστές και εικονογράφους, η Ελλάδα αξιοποίησε στο έπακρο τον τίτλο της Τιμώμενης Αγοράς της Έκθεσης BolognaBookPlus για το 2023, ενώ η συμμετοχή 64 εκδοτών στην Έκθεση Παιδικού Βιβλίου και 63 εκδοτών στην Έκθεση γενικών εκδόσεων BolognaBookPlus αποτέλεσε ρεκόρ για την ελληνική παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου.

Στα εγκαίνια της 60ης Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, αναφέρθηκε τόσο στην λογοτεχνική παράδοση όσο και στην σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή της Ελλάδας καθώς και στα εργαλεία που οι ξένοι εκδότες έχουν πλέον στη διάθεσή τους για την έκδοση ελληνικών τίτλων στο εξωτερικό, όπως το πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων GreekLit. Στη συνέχεια ο Υφυπουργός, μαζί με την Πρέσβη της Ελλάδας στη Ρώμη, Ελένη Σουρανή, εγκαινίασε το ελληνικό περίπτερο μεγέθους 240 τ.μ., το οποίο φιλοξένησε περισσότερους από 1000 τίτλους βιβλίων καθώς και τις εκθέσεις ελληνικών λογοτεχνικών comics σε επιμέλεια της Comicdom CON Athens και Ελλήνων εικονογράφων παιδικών βιβλίων σε επιμέλεια της illustradays Team.

Στην Ταινιοθήκη της Μπολόνια παρουσιάστηκε σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος ένα αφιέρωμα σε ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών βασισμένες στην ελληνική γραμματεία, το οποίο συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, ενώ Έλληνες συγγραφείς και εικονογράφοι συμμετείχαν σε ειδικές δράσεις για παιδιά στις βιβλιοθήκες της πόλης. Ανάμεσα στις υπόλοιπες εκδηλώσεις ξεχώρισαν επίσης το αφιέρωμα στην πολυμεταφρασμένη Άλκη Ζέη καθώς το 2023 έχει ανακηρυχθεί από το ΥΠΠΟΑ ως Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, αλλά και η συζήτηση με τον Πέτρο Μάρκαρη με αφορμή την έκδοση της ιταλικής μετάφρασης του βιβλίου του Το Κίνημα της Αυτοκτονίας.

Στο περιθώριο της έκθεσης, ο Υφυπουργός είχε συναντήσεις και επαφές μεταξύ άλλων με την Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών – ΙΡΑ, Karine Pansa και Gvantsa Jobava, την Διευθύντρια της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, Elena Pasoli, τον Περιφερειακό Σύμβουλο αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού και Φυσικού Τοπίου της Εμίλια-Ρομάνια, Mauro Felicori, τη Διευθυντική Ομάδα της Ταινιοθήκης και του Εργαστηρίου Αποκατάστασης Ταινιών της Μπολόνια, τη Διευθύντρια του Διεθνούς Μουσείου Κεραμικής της Φαέντσα, Claudia Casali, καθώς και με εκπροσώπους της διεθνούς εκδοτικής βιομηχανίας.

Η ελληνική παρουσία στη Μπολόνια οργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- NextGenerationEU και υποστηρίχθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και το Enterprise Greece.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.