Αρχική Forum Το 2o Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων «υπέγραψε» 19.000 επιχειρηματικές συναντήσεις

Το 2o Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων «υπέγραψε» 19.000 επιχειρηματικές συναντήσεις

Mε τη συμμετοχή 149 παραγωγών και μεταποιητών τροφίμων από την Κρήτη και τη διενέργεια πλέον των 19.000 B2B συναντήσεων με εκπροσώπους από 63 ομίλους εταιρειών, μεταξύ των οποίων ξενοδοχεία, Super Market, Δικτύων Διανομής, Delicatessen και εστιατορίων, ολοκληρώθηκε το 2ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας (Ο.Α.Κ.Α) στις 17 & 18 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι το 2o Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων διενεργήθηκε υπό την σκέπη των τεσσάρων (4) επιμελητηρίων της Κρήτης, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, καθώς και την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) και της Περιφέρειας Κρήτης.

Το Forum, του οποίου φέτος οι συμμετοχές ήταν αυξημένες σε ποσοστό 25% σε σχέση με πέρυσι, αποτελεί πλέον θεσμό έχει ως στόχο την ανάδειξη και εξωστρέφεια της αγροδιατροφής της Κρήτης, ένα πλούσιο και μεγάλο κεφάλαιο του νησιού που υπογράφει και το τουριστικό brand της μεγαλονήσου. Στο διήμερο workshop όπως προαναφέρθηκε συμμετείχαν δωρεάν δεκάδες τοπικοί παραγωγοί καθώς και επιχειρήσεις οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να πραγματοποιήσουν ουσιαστικές B2B συναντήσεις με δυνητικούς αγοραστές.  

Υπογραμμίζεται ότι ο τομέας της αγροδιατροφής καθώς και της γαστρονομίας της Κρήτης αποτελούν δύο δυνατά «κανάλια» προώθησης και εξωστρέφειας ολόκληρου του νησιού. Δύο κλάδοι που θα πρέπει να συνδέονται άρρηκτα με τον τουρισμό και κυρίως με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι οποίες δέχονται εκατομμύρια ξένους επισκέπτες κάθε χρόνο. Με το terroir του νησιού να αποτελεί έναν «θησαυρό» και σαφώς και το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων προορισμών. 

Κατά την έναρξη του 2ου Παγκρήτιου Forum στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε ότι : «το 2ο Παγκρήτιο φόρουμ Κρητικών προϊόντων, μια ιδέα που ξεκίνησε από το Υφυπουργείο Αθλητισμού σε συνεργασία με τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης πήρε σάρκα και οστά. Μια ιδέα που ξεκίνησε για να αναδείξουμε  την υγιεινή διατροφή, την ευζωία ως μοντέλο αναπόσπαστο της καλής φιλοσοφίας του Υφυπουργείου Αθλητισμού και των αξιών που υπηρετεί το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Μια ιδέα που βρήκε αμέσως ανταπόκριση στο πρόσωπο των τεσσάρων Προέδρων των Επιμελητηρίων της Κρήτης και που σήμερα είμαστε εδώ για δεύτερη χρονιά στη μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση της χώρας μας,  στο Ποδηλατοδρόμιο μαζί με περίπου 160 εκθέτες, παραγωγούς τυποποιημένων προϊόντων με προγραμματισμένα περίπου 19,000 ραντεβού b2b. Συναντήσεις πολλές που από αυτές θα καταλήξουν σε συμφωνίες. Το μοντέλο της υγιεινής διατροφής, της Κρητικής διατροφής να καθιερωθεί σε όλους όσους επιθυμούν να έχουν οφέλη από τον αθλητικό τουρισμό, ούτως ή άλλως είναι ένας από τους βασικούς στόχους του υφυπουργείου Αθλητισμού. Χαιρόμαστε με αυτή την εξέλιξη, αποφασίσαμε του χρόνου να πάμε ακόμα ψηλότερα και σε αριθμό συμμετεχόντων χωρίς να αλλοιώσουμε την ποιότητα, την αυστηρότητα και τον επαγγελματισμό, αλλά να πάμε ακόμα πιο ψηλά και έξω από τα ελληνικά σύνορα.

Ευχόμαστε λοιπόν στα καλύτερα. Η Ελλάδα αλλάζει, ο αθλητισμός αλλάζει η υγιεινή διατροφή, η κρητική διατροφή εκτινάσσεται. Του χρόνου θα πάμε ακόμα ψηλότερα, με ακόμα μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών – μεταποιητών τροφίμων κι ακόμα περισσότερους εκπροσώπους από ξενοδοχεία, Super Market, Δίκτυα Διανομής, Delicatessen και εστιατόρια. Να ξεπεράσουμε τα 20.000 Β2Β χωρίς να αλλοιώσουμε την ποιότητα, τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό. Και να βγούμε και έξω από τα ελληνικά σύνορα, διοργανώνοντας Φόρουμ και στην κεντρική Ευρώπη! Θα αξιοποιήσουμε και τη μεγάλη ευκαιρία με τη διεξαγωγή των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023» στο Karteros Beach Sports Center τον προσεχή Σεπτέμβριο. Να γνωρίσουν όλοι όσοι θα συμμετάσχουν –και οι 26 χώρες της λεκάνης της Μεσογείου με αθλητές, προπονητές συνοδούς, επισκέπτες κλπ- τα φημισμένα κρητικά προϊόντα διατροφής και πόσο απαραίτητα είναι στον αθλητισμό.»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης σε παρέμβαση του, στο πλαίσιο της έναρξης του Forum δήλωσε ότι « “η κρητική κουζίνα κερδίζει μερίδιο στην παγκόσμια γαστρονομία και στάθηκε στην σημασία των κρητικών προϊόντων που αποτελούν ισχυρό κανάλι εξωστρέφειας της χώρας, όπως είπε. Στο μεταξύ ο κ. Πατούλης έκανε ειδική αναφορά στις θεματικές μορφές τουρισμού, αναφέροντας πως η γαστρονομία της Κρήτης αποτελεί ένα ισχυρό όπλο προς την ανάπτυξη αυτών.

Από την μεριά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης ανέφερε ότι «Το δεύτερο Παγκρήτιο Forum προώθησης των Κρητικών προϊόντων στην Αθήνα αποτελεί ένα τεκμήριο του γεγονότος ότι ο θεσμός έχει ήδη μετεξελιχθεί σε ένα μοχλό ενίσχυσης των συνεργασιών και ένα σημαντικό αναπτυξιακό κεφάλαιο για την Κρήτη. Στη δεύτερη στη σειρά διοργάνωση, βάζουμε τον πήχη ψηλότερα, στοχεύοντας σε περισσότερες και αποδοτικότερες B2Β συναντήσεις και επαγγελματικές επαφές ουσίας και προωθώντας την κρητική διατροφή, ως πρότυπο υγιεινής διατροφής, που χρειάζεται να έχει οποιοσδήποτε ασχολείται με τον αθλητισμό. Συνδέουμε την Κρητική διατροφή και τα αγνά κρητικά προϊόντα με την ευζωία, τον υγιεινό τρόπο ζωής, τον αθλητισμό και τον αθλητικό Τουρισμό. »

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων της διοργάνωσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Αντώνης Ροκάκης, επισήμανε στον χαιρετισμό του τα εξής: «Με το “2ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων της Αθήνας” για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ισχυροποιούμε μεθοδικά και συντονισμένα την εμπορική παρουσία του Αγροδιατροφικού τομέα του νησιού μας στην πρωτεύουσα, στοχεύοντας στρατηγικά και στο σύνολο της Ελληνικής Αγοράς.

Αναβαθμίζουμε και επεκτείνουμε δυναμικά έναν ακόμα θεσμό πολυεπίπεδης προβολής και εμπορικής προώθησης της ποιοτικής υπεραξίας της Κρητικής Γης, των ανθρώπων και των επιχειρήσεών μας. Συνεπής συμπαραστάτης μας και φέτος το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Στο Επιμελητήριο Χανίων συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση την εξωστρεφή μας δράση, εξαιτίας της δυναμικής που ανέπτυξαν οι επιχειρήσεις των Χανίων και το 2022, όταν η αξία των Χανιώτικων εξαγωγών συνέχισε την ανοδική «τροχιά» των τελευταίων ετών (επιπλέον +18,81% στο Α΄4μηνο του 2022), κατακτώντας τη νέα κορυφή των €48.000.000 σε σύγκριση με την ίδια περσινή περίοδο. Σε ηγετική θέση, ο κλάδος των Τροφίμων – Ποτών και η υπεραξία της Γης των Χανίων (στους 20.898 τόνους)».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γιώργος Γιακουμάκης υπογράμμισε «Με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε και φέτος στη διοργάνωση του, 2ου Παγκρήτιου Φόρουμ,  που έχει καθιερωθεί πλέον ως πρότυπο επιτυχούς συνεργατικού εγχειρήματος. Η πραγματοποίηση σήμερα και αύριο των Β2Β επιχειρηματικών συναντήσεων,  θα δώσει μια ουσιαστική δυνατότητα  στους επιχειρηματίες της ξενοδοχίας, των Δικτύων Διανομής και των Supermarkets, στο να γνωρίσουν -και να συνεργαστούν, με εξαιρετικούς παραγωγούς και προϊόντα της Κρητικής Διατροφής. Τουρισμός, ευζωία και Γαστρονομία αποτελούν κρίκους μιας κοινής αναπτυξιακής προσπάθειας. Η διασύνδεση τους μέσα από εκδηλώσεις όπως αυτή, είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλλει την αναβάθμιση της θέσης μας στο παγκόσμιο τουριστικό, διατροφικό και αθλητικό  γίγνεσθαι. Εύχομαι στους συμμετέχοντες καλή επιτυχία στις συναντήσεις τους και αμοιβαία επωφελείς επιχειρηματικές συμφωνίες.»

Τέλος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμάς Χαριτάκης επισήμανε ότι «το 2ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων» αποτελεί ένα σημαντικό επιχειρηματικό γεγονός που υποστηρίζει την εξωστρέφεια και ενισχύει τον εξαγωγικό προσανατολισμό των Κρητικών επιχειρήσεων, προωθώντας τα ποιοτικά τοπικά Κρητικά προϊόντα στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτελεί δε μοναδική ευκαιρία τόσο για τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες όσο και για τους εμπορικούς επισκέπτες του Forum να αναπτύξουν νέες συνεργασίες, να επεκτείνουν τις εμπορικές και επιχειρηματικές τους επαφές και να δημιουργήσουν νέα «κανάλια» διανομής και προώθησης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους σε υφιστάμενους και νέους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.»

Περισσότερες πληροφορίες:

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, υπεύθυνη, κα Λένα Στεφανουδάκη τηλ: 2810 -247034.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.