Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στην κεντρική εκδήλωση για...

Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στην κεντρική εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στη Λάρισα

Μενδώνη

«Ογδόντα σχεδόν χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ανεκτικότητα ενάντια στα παντός είδους στερεότυπα και στη ρητορική εθνοτικού και ρατσιστικού μίσους και αποκλεισμού όχι μόνο εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο, αλλά καθώς η άμεση και ζωντανή μνήμη της φρίκης έχει πλέον δώσει τη θέση της στην απρόσωπη ιστορική αφήγηση, ο κόσμος γύρω μας δείχνει να διολισθαίνει ξανά, σε λογικές και πρακτικές ιδιαίτερα επικίνδυνες», τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στον χαιρετισμό της, στην κεντρική εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, στη Λάρισα».

Ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου «Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Εβραϊκού λαού». Η ίδια μέρα αποφασίστηκε, ομόφωνα, στην ελληνική βουλή- πριν από είκοσι περίπου χρόνια – να οριστεί ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», σε έκφραση της κοινής προσήλωσης Πολιτείας και πολιτών, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκεύματος, στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Από τα 10 εκ. και πλέον θύματα του Ολοκαυτώματος, τα 6 εκ. ήταν Εβραίοι. Ανάμεσα τους, περισσότεροι από 60.000 Έλληνες- το 86% των Ελλήνων Εβραίων- μεταξύ των οποίων και  235 μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Λάρισας.

Όπως σημείωσε η Λίνα Μενδώνη, «υπό το πρίσμα και των τραγικών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα, εδώ και ένα χρόνο στην Ουκρανία, χωρίς την παραμικρή τάση αποκλιμάκωσης – τουναντίον, σύμφωνα με όλες οι ενδείξεις– και μάλιστα στο πλαίσιο ενός αφηγήματος «αποναζιστικοποίησης» και «αποφασιστοποίησης», το νηφάλιο και ενωτικό μήνυμα της χθεσινής επετείου, δεν παραμένει απλώς επίκαιρο, αλλά καθίσταται εκ νέου επιτακτικό: Η διαφορετικότητα όχι μόνο δεν εμποδίζει την συνύπαρξη, αλλά αντιθέτως συνιστά παράγοντα εμπλουτισμού, που ενισχύει τα θεμέλια, διευρύνει την προσαρμοστικότητα της κοινωνίας και εν τέλει αυξάνει τη συνοχή και την ανθεκτικότητά της».

Η Υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στη μακρά ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Λάρισας και στο πλήθος θρησκευτικών και εκπαιδευτικών υποδομών που διέθετε, σχολείο, Ιεροσπουδαστήριο, Κοινοτική Βιβλιοθήκη, Κοινοτικό Γραφείο, Ιεροδικείο – Θρησκευτικό Δικαστήριο, Θρησκευτικό Λουτρό, νεκροταφείο και επτά Συναγωγές από τις οποίες σήμερα διασώζεται μόνο μία, η Συναγωγή «Ετζ Χαγιίμ», σοβαρά καταπονημένη και με έντονα προβλήματα στατικότητας.

Όπως σημείωσε η Λίνα Μενδώνη, «Την προσπάθεια της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας να αποκαταστήσει τη Συναγωγή «Ετζ Χαγιίμ», ώστε το σημαντικό αυτό μνημείο της εβραϊκής κληρονομιάς να αποκτήσει ξανά την παλιά του αίγλη και την κεντρική του θέση στη θρησκευτική και κοινωνική ζωή της κοινότητας, αποφάσισε – τη χρονιά που πέρασε- να αναλάβει η Ελληνική Πολιτεία. Μετά  την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης ανάμεσα στην Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, εξασφαλίστηκε η αναγκαία χρηματοδότηση  αλλά και η τεχνογνωσία που απαιτείται, για την απρόσκοπτη και ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του έργου.

Παράλληλα, η Ελληνική Πολιτεία αναπτύσσει πρωτοβουλίες για μια σειρά αντίστοιχων θεμάτων εβραϊκού ενδιαφέροντος, με πρώτο την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη, διεθνές σύμβολο κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων. Θα αποτελέσει τόπο μνήμης και μαρτυρίας, πυλώνα εκπαίδευσης και ενημέρωσης για τις νέες γενιές, για τη μακραίωνη παρουσία των εβραϊκών κοινοτήτων στον ελλαδικό χώρο, τα γεγονότα και τις επιπτώσεις της ναζιστικής θηριωδίας στους εβραϊκούς πληθυσμούς της Ελλάδας. Οι διαδικασίες για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, εμβληματικού έργου με διεθνή εμβέλεια που θα αποτελεί πόλο έλξης για περισσότερους από μισό εκατομμύριο Εβραίους επισκέπτες, από όλο τον κόσμο, προχωρούν πλέον με ταχείς ρυθμούς. Μετά την επίλυση των χρονιζόντων πολεοδομικών ζητημάτων, βρισκόμαστε στο στάδιο εκπόνησης των μελετών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.