Αρχική Γαστρονομία Απολαυστικά και νόστιμα: Τα σμυρναίικα εδέσματα του δρόμου

Απολαυστικά και νόστιμα: Τα σμυρναίικα εδέσματα του δρόμου

Η Σμύρνη (İzmir), την οποία οι Τούρκοι συχνά αποκαλούν «το μαργαριτάρι του Αιγαίου», είναι ένας πασίγνωστος τουριστικός προορισμός· αυτή όμως η όμορφη πόλη αποτελεί κι έναν παράδεισο για τους λάτρεις του γαστροτουρισμού. Μαγευτικά δείπνα με χορταρικά και λαχανικά τοπικής προέλευσης, νόστιμα ορεκτικά με ελαιόλαδο, μια μεγάλη ποικιλία τυριών και κρασιών και πιάτα που βασίζονται σε φρέσκα αιγαιοπελαγίτικα θαλασσινά συγκαταλέγονται στις συνήθεις λιχουδιές που προσφέρει η Σμύρνη. Μα πάνω από όλα, η πόλη χαρίζει στους επισκέπτες της την ευκαιρία για ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι με εκλεκτό φαγητό του δρόμου. Αξίζει να αναζητήσετε τα διάφορα εδέσματα του δρόμου στη Σμύρνη, τα οποία μπορείτε να απολαμβάνετε ενώ βολτάρετε στην πόλη.

Κουμρού: το κλασικό σάντουιτς της Σμύρνης

Η σμυρναίικη εκδοχή του ευρέως γνωστού σάντουιτς με ψωμί πασπαλισμένου με σουσάμι ονομάζεται κουμρού (kumru) (περιστέρι), καθώς το σχήμα του παραπέμπει σε πουλί. Αυτό το ψωμί, φτιαγμένο από μαγιά ρεβιθιού, γεμίζεται με το σμυρναίικο τυρί τουλούμ (tulum), με πράσινη πιπεριά και ντομάτα. Το σάντουιτς σερβίρεται κρύο και είναι βασικό συστατικό του πρωινού εδώ και 150 χρόνια στη Σμύρνη, μαζί με το μπογιόζ (boyoz) και το γκεβρέκ (gevrek). Τη δεκαετία του 1950, εμφανίστηκε μια ζεστή εκδοχή του σάντουιτς με την προσθήκη λουκάνικου και σαλαμιού. Η νέα εκδοχή, πιο χορταστική και πιο απολαυστική, αποκαλείται Τσεσμέ Κουμρουσού (Çeşme Kumrusu) και διαφέρει αρκετά από το αρχικό κουμρού.

Δοκιμάστε το μπογιόζ – θα το λατρέψετε

Μια ακόμη υπέροχη κλασική λιχουδιά της Σμύρνης είναι το μπογιόζ. Η ονομασία του προέρχεται από την ισπανική λέξη «bollos» (μικρές φραντζόλες ή πλεξούδες), και αυτό το αρτοσκεύασμα εντάχθηκε στη γαστρονομία της Σμύρνης το 1492 από τους Σεφαραδίτες Εβραίους που είχαν μεταναστεύσει από την Ισπανία. Για την παρασκευή του μπογιόζ, το οποίο παρουσιάζει μια ιστορία διάρκειας άνω των 500 χρόνων, χρησιμοποιείται μια ζύμη φτιαγμένη από αλεύρι σίτου, λάδι, νερό και αλάτι. Η ζύμη, που μοιάζει με σφολιάτα, πλάθεται σε κυκλικό σχήμα δημιουργώντας μια τρύπα στο κέντρο και σερβίρεται σκέτη ή γεμιστή με τυρί ή σπανάκι.  Μπορείτε να βρείτε αυτό το λαχταριστό αρτοσκεύασμα, που έχει ταυτιστεί με τη Σμύρνη, οπουδήποτε στην πόλη. Θεωρείται κλασική επιλογή των κατοίκων της για ένα γρήγορο πρωινό και συνήθως συνδυάζεται με βραστό αβγό.

Στη Σμύρνη, το σιμίτ είναι γκεβρέκ

Όσον αφορά τα τουρκικά σνακ του δρόμου, το πρώτο που έρχεται στον νου είναι το διάσημο σιμίτ (simit) (κουλούρι). Πασπαλισμένο με σπόρους από σουσάμι, αυτό το ψωμί σε σχήμα ντόνατ είναι ευρέως διαδεδομένο στην Τουρκία. Η ζύμη του κουλουριού πλάθεται σε κυκλικό σχήμα, βυθίζεται σε μελάσα ή νερό και στη συνέχεια ψήνεται. Ένα τυπικό ελαφρύ πρωινό περιλαμβάνει ένα ποτήρι τσάι συνδυασμένο με ένα τραγανό φρεσκοψημένο κουλούρι με μια στρώση τυριού. Μέσα στη μέρα, το σιμίτ συνδυάζεται με αριάνι ή αϊράνι (ayran), ένα αναζωογονητικό ρόφημα γιαουρτιού. Στη Σμύρνη αυτό το οικονομικό και φιλικό στους χορτοφάγους γεύμα του δρόμου σερβίρεται  και ως γκεβρέκ (τραγανό).  

Αν και παρόμοια στην εμφάνιση, το γκεβρέκ και το σιμίτ παρασκευάζονται με διαφορετικό τρόπο. Στην περίπτωση του σιμίτ, η διαδικασία βυθίσματος στη μελάσα πραγματοποιείται πριν από το ψήσιμο της ζύμης – δηλαδή ενώ είναι ακόμη κρύα. Η ζύμη του γκεβρέκ ψήνεται αρχικά σε καζάνια γεμάτα με μελάσα που βράζει και στη συνέχεια καλύπτεται με τους σπόρους σουσαμιού και τοποθετείται στον φούρνο. Η διαδικασία ψησίματος μέσα στη ζεστή μελάσα προσδίδει στο σμυρναίικο γκεβρέκ μια χαρακτηριστικά  τραγανή  υφή.

Γεμιστά μύδια: ένα αναπόσπαστο στοιχείο της Σμύρνης

Τα γεμιστά μύδια είναι ένα δημοφιλές σνακ πλούσιο σε αρώματα που το συναντά κανείς σε οποιαδήποτε παραθαλάσσια τουρκική πόλη και σε ολόκληρη τη Σμύρνη, ειδικά στους πάγκους της παραλίας της πόλης. Το όστρακο των μυδιών σερβίρεται με μια γέμιση η οποία αποτελείται από μύδια, ρύζι, σταφίδες, αλάτι και μπαχαρικά, με μια στάλα λεμονιού.

Λαχτάρα για «εντόσθια»: Κοκορέτσι 

Το κοκορέτς (κοκορέτσι – Kokoreç), ένα αγαπημένο έδεσμα του δρόμου στην Τουρκία, φτιάχνεται από εντόσθια αρνιού ή προβάτου γεμισμένα με γλυκάδια. Πικάντικο, ψητό στον φούρνο ή στη σούβλα, αυτό το νόστιμο φαγητό κόβεται σε λεπτά κομμάτια και σερβίρεται πάνω σε μισή φραντζόλα (ή στο ένα τέταρτο της φραντζόλας) ψωμιού. Το σμυρναίικο κοκορέτσι διαφέρει ελαφρώς – συνήθως δεν περιέχει ντομάτες και μπαχαρικά, γεγονός που επιτρέπει να αναδειχθούν όλα τα αρώματα του κοκορετσιού. Επιπλέον, το κρέας, που είναι περασμένο σε σούβλα, κόβεται σε κυλινδρικά κομμάτια και στη συνέχεια σε μεγάλα τεμάχια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.