Αρχική ECTAA HATTA – FEDHATTA: Σύσσωμος ο ευρωπαϊκός οργανωμένοςτουρισμός στη Θεσσαλονίκη για το συνέδριο...

HATTA – FEDHATTA: Σύσσωμος ο ευρωπαϊκός οργανωμένοςτουρισμός στη Θεσσαλονίκη για το συνέδριο της ECTAA

ECTAA – HATTA – FEDHATTA: Σύσσωμος ο ευρωπαϊκός οργανωμένος
τουρισμός στη Θεσσαλονίκη για το συνέδριο της ECTAA
Η αειφορία σε πρώτο πλάνο

Β. Κικίλιας: Μαζί με τα ευρωπαϊκά τουριστικά γραφεία θα οδηγήσουμε τον Ελληνικό τουρισμό σε νέα ρεκόρ

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το εξαμηνιαίο συνέδριο της ένωσης ευρωπαίων τουριστικών πρακτόρων και τουρ οπερέιτορ ECTAA SemiAnnual, το οποίο διοργανώθηκε από την FedHATTA και τον ΗΑΤΤΑ από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Από τους βασικούς στόχους του συνεδρίου είναι η ανάδειξη της αειφορίας στον τουρισμό σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που θα απασχολήσουν τον κλάδο στο άμεσο μέλλον αλλά και η συζήτηση για τις προκλήσεις στην απασχόληση στον τουρισμό.

Σε χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συμβολή των ευρωπαίων συνέδρων στην επιτυχημένη πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2022 παρά τις πολλαπλές προκλήσεις και εξέφρασε τη στήριξή του στο έργο των τουριστικών γραφείων αναγνωρίζοντας τη συμβολή του κλάδου στον τουρισμό και την οικονομία . «Είστε οι επαγγελματίες που καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και σε κάθε κρίση αποδίδετε αποτελέσματα και είστε εσείς που έχετε τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διακίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο κύμα επενδύσεων διεθνών brand στον ελληνικό τουρισμό, τις προσπάθειες του υπουργείου να επεκτείνει την τουριστική σεζόν και τη διάθεσή του να συμβάλλει στη διευκόλυνση του έργου των ευρωπαϊκών τουριστικών γραφείων.

Για να κερδίσει η ομάδα δεν αρκεί ένα ταλέντο και εδώ στην Ελλάδα συνεργαζόμαστε όλοι για τον τουρισμό, ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, ο ΕΟΤ, οι τουρ οπερείτορ, η ECTAA και έχουμε οδηγήσει σε μια συμβολή του τουρισμού στο 25% του ΑΕΠ, υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος καλωσόρισε τους συνέδρους και έκανε εκτενή αναφορά στις τουριστικές προοπτικές της Θεσσαλονίκης με βασικό άξονα τα έργα υποδομών που έχουν δρομολογηθεί για την πόλη, όπως η κατασκευή του μετρό, η ανάπλαση της ΔΕΘ και τα έργα στο λιμένα Θεσσαλονίκης.

Τις εργασίες της ημέρας άνοιξε ο πρόεδρος της ECTAA, κ. Frank OOSTDAM, και ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρόεδρο της FedHATTA, κ. Λύσανδρο Τσιλίδη. Ο κ. Τσιλίδης καλωσόρισε για άλλη μια φορά στη χώρα μας τους ευρωπαίους εκπροσώπους του οργανωμένου τουρισμού που συνθέτουν τα μέλη της ECTAA και εξέφρασε την πρόθεση της Ομοσπονδίας οι διοργανώσεις του ευρωπαϊκού φορέα στην Ελλάδα να γίνουν θεσμός ώστε να διευκολύνονται στο μέγιστο βαθμό οι ενέργειες για τη σύναψη εμπορικών συνεργασιών προς όφελος του τουρισμού.

Ο κ. Τσιλίδης υπογράμμισε ότι τέτοιες διοργανώσεις διευκολύνουν τα 70.000 τουριστικά γραφεία και τουρ οπερέιτορ-μέλη της ECTAA πολλών διαφορετικών χωρών να επικοινωνούν μεταξύ τους και να πραγματοποιούν b2b συναντήσεις ώστε, σε ένα νέο περιβάλλον αγοράς με ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, τα τουριστικά γραφεία να διατηρήσουν και να ενισχύσουν περαιτέρω το ρόλο τους ως διακινητές του παγκόσμιου τουρισμού.

Παράλληλα, εποικοδομητικές συζητήσεις με τους ευρωπαίους συνέδρους για τις προοπτικές του ευρωπαϊκού και ελληνικού προορισμού είχε ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της ECTAA, κ. Νικόλας Κελαϊδίτης, στα περιθώρια του συνεδρίου.

Στο συνέδριο συζητήθηκαν ζητήματα στρατηγικής των τουριστικών γραφείων για την εισαγωγή της αειφορίας στην επιλογή ταξιδιωτικών υπηρεσιών από πελάτες, η λειτουργία του μοντέλου καταμέτρησης εκπομπών καυσαερίου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, Klimalink, που εφαρμόζουν οι ενώσεις τουριστικών πρακτόρων της Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας, η ανάπτυξη συστημάτων εκπαίδευσης δεξιοτήτων για την αγορά εργασίας και οι τάσεις στην απασχόληση στον τουρισμό καθώς και οι πρωτοβουλίες της ECTAA για την ανάπτυξη της αειφορίας (Δήλωση της Γλασκώβης κλπ.) και τα επόμενα βήματά της σε αυτή την κατεύθυνση.

Η διευθύντρια του ΕΟΤ στο Λονδίνο, κ. Ελένη Σκαρβέλη παρουσίασε την πρωτοβουλία Sustainable Greece που έχει σκοπό την ανάδειξη πρωτοβουλιών για την αειφορία που λαμβάνουν χώρα εντός της Ελλάδας στη βρετανική αγορά, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται και στους Βρετανούς tour operators οι οποίοι καλούνται να τις εντάξουν στα ταξιδιωτικά τους πακέτα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού της Κύπρου, κ. Σάββας Περδίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυπριακή κυβέρνηση για την ανάδειξη της αειφορίας στο κυπριακό τουριστικό προϊόν. Αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες ιδιωτών οι οποίες έχουν αναδειχθεί με σκοπό να πάνε τον κυπριακό τουρισμό ένα βήμα πιο κοντά στο slow tourism.

Επιπλέον, για πρώτη φορά σε συνέδριο της ECTAA, συμμετείχε εκπρόσωπος συνδικαλιστικού οργάνου (Uni-Europa – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Υπαλλήλων στον κλάδο των Υπηρεσιών), με την Ομοσπονδία να αναφέρει ότι βασικές προκλήσεις της απασχόλησης στον τουρισμό παραμένουν τα ωράρια εργασίας, η αμοιβή και οι αλλαγές που έχουν έρθει στον κλάδο και έχουν διαφοροποιήσει την ποιότητα των υπηρεσιών που καλούνται να παρέχουν.

Στη συνέχεια o Dirk Inger της DRV ανέπτυξε την πλατφόρμα απασχόλησης Easyboarding,  για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, εργαζόμενους που θέλουν να αλλάξουν καριέρα, εν ενέργεια εργαζόμενους στον κλάδο αλλά και παλιούς εργαζόμενους που θέλουν να επιστρέψουν στον κλάδο.
 
Τέλος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης και το Thessaloniki Convention Bureau παρουσίασαν την περιοχή προωθώντας την ιδέα του δωδεκαμήνου τουρισμού και όλες τις εναλλακτικές δραστηριότητες που τον κάνουν ιδιαίτερο.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Preferred Destination 2022 της ECTAA που σε συνεργασία με τον ΕΟΤ προβάλλει την Ελλάδα για ένα χρόνο ως προτεινόμενο προορισμό σε όλες τις Ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές και συγκεντρώνει τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού οργανωμένου τουρισμού.

Το συνέδριο της ECTAA διοργανώνεται με την υποστήριξη του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, της Aegean Airlines, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.