Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά 2ο MEETING EVENT του Διεθνούς Δικτύου Θεάτρου Ντοκιμαντέρ “MEDITERRANEAN STAGES”

2ο MEETING EVENT του Διεθνούς Δικτύου Θεάτρου Ντοκιμαντέρ “MEDITERRANEAN STAGES”

Celestyal Cruises

Το Διεθνές Δίκτυο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ (ΔΔΘΝ) διοργανώνει το δεύτερο MEETING EVENT, δύο χρόνια μετά τη θερμή υποδοχή της πρώτης του επιτυχημένης διοργάνωσης από ΜΜΕ, κοινό και συμμετέχοντες. Το ΔΔΘΝ συστάθηκε στις αρχές του 2020, με σκοπό να δημιουργήσει έναν δυναμικό πόλο έρευνας, καλλιτεχνικής δημιουργίας και ανάδειξης του θεάτρου ντοκιμαντέρ εντός κι εκτός Ελλάδας. Μέσα από τις δράσεις του επιδιώκει να συσπειρώσει τους δημιουργούς του είδους, αλλά και να εκπαιδεύσει μια νέα γενιά ανερχόμενων δημιουργών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το θέατρο ντοκιμαντέρ, τις θεματικές και τα εργαλεία του. Στις κύριες προθέσεις του ΔΔΘΝ είναι και να εξοικειώσει το κοινό µε το θέατρο ντοκιμαντέρ και να ισχυροποιήσει τη θέση του στη σύγχρονη δραματουργία.

Το MEETING EVENT 2022, υπό τον τίτλο «Mediterranean Stages», εγκαινιάζει το διεθνή χαρακτήρα του ΔΔΘΝ, καθώς αυτή τη φορά στρέφει το βλέμμα στις μη δυτικές δραματουργίες και αφιερώνει τη θεματική της συνάντησης σε σημαντικούς δημιουργούς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA region – Middle East, North Africa), με προσκεκλημένους καλλιτέχνες από την Τουρκία, το Λίβανο, τη Συρία, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο. 

Το MEETING EVENT 2022 θα φιλοξενηθεί και πάλι στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων για τρεις ημέρες, από τις 24 έως και τις 26 Οκτωβρίου 2022,  προσφέροντας ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκπαιδευτικά εργαστήρια, masterclasses, προβολές παραστάσεων θεάτρου ντοκιμαντέρ και συμπόσιο, με ελεύθερη συμμετοχή για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Δικτύου Θεάτρου Ντοκιμαντέρ, Μάρθα Μπουζιούρη, αναφέρει για τη φετινή διοργάνωση: «Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του ΔΔΘΝ είναι να ανοίξει μια γέφυρα επικοινωνίας και δημιουργικής ανταλλαγής με καλλιτέχνες τόσο εντός όσο κι εκτός του Δυτικού κόσμου. Εκκινώντας από τη γειτονιά μας, τη Μεσόγειο, επιχειρούμε να συνομιλήσουμε με μια δραστήρια, ανήσυχη και πολιτισμικά ετερόκλητη σκηνή που αναπτύσσεται δυναμικά και ανατέμνει τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή: το αποτύπωμα της Αραβικής Άνοιξης, τον πόλεμο στη Συρία, τον εκπατρισμό, τους αγώνες για ανεξαρτησία, τη θέση της γυναίκας στον αραβικό κόσμο, τα στερεότυπα της πολιτισμικής και θρησκευτικής ετερότητας, τους δεσμούς και τις εντάσεις Ανατολής – Δύσης. Πρόκειται για μια σκηνή γειτονική όσο και ανοίκεια, καθώς η εκπροσώπησή της στο δυτικό θέατρο είναι περιορισμένη ή περιστασιακή. Είναι μεγάλη χαρά που μετά από δύο δύσκολα χρόνια για την ανθρωπότητα και τους ανθρώπους του θεάτρου συναντιόμαστε ξανά, μέσα από ένα ανανεωμένο πρόγραμμα που αντανακλά μια γνήσια επιθυμία για εξωστρέφεια, εγγύτητα, εξερεύνηση».

Οι δράσεις του MEETING EVENT 2022

MEET THE ARTIST

Η φετινή διοργάνωση μας μυεί στον τρόπο δουλειάς καταξιωμένων διεθνών δημιουργών μέσα από τρίωρα εντατικά εργαστήρια και masterclasses. Οι φετινοί προσκεκλημένοι καλλιτέχνες είναι οι:

  • Yeşim Özsoy (Τουρκία). Βραβευμένη  συγγραφέας, σκηνοθέτις, ηθοποιός και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της ανεξάρτητης θεατρικής σκηνής GalataPerform στην Κωνσταντινούπολη. Τα έργα της, που στην πλειοψηφία τους εκκινούν από βιογραφικά/αυτοβιογραφικά στοιχεία και προσωπικές ιστορίες για να μπλεχτούν δημιουργικά με τη μυθοπλασία, έχουν μεταφραστεί σε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, καταλανικά, ρωσικά και ιταλικά, και έχουν φιλοξενηθεί σε διεθνείς σκηνές και φεστιβάλ (Teatre Lliure, Maxim Gorki Theatre, Wiesbaden Staatstheater, Istanbul International Theater Festival κ.α.). Το 2006, η Özsoy ξεκίνησε το New Text Project – μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την πυροδότηση νέων θεατρικών έργων, η οποία εξακολουθεί να δίνει σημαντικό βήμα στην εκπαίδευση και ανάδειξη μιας νέας γενιάς θεατρικών συγγραφέων μέσα από εργαστήρια δημιουργικής θεατρικής γραφής καθώς και μέσα από τη μετάφραση και σκηνοθεσία σύγχρονων έργων του παγκόσμιου ρεπερτορίου.   

  • Omar Abi Azar (Λίβανος). Σκηνοθέτης, δραματουργός και ιδρυτικό μέλος της εμβληματικής Zoukak Theatre Company στη Βηρυτό. Τα έργα τους έχουν περιοδεύσει σε Μέση Ανατολή, Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες, Νότια Αμερική, Ασία και Αφρική, ενώ ο ίδιος έχει φιλοξενηθεί ως artist-in-residence σε Αγγλία και Η.Π.Α (Lift Festival και Sundance Theatre Lab), και  προσκληθεί για τη δημιουργία πρωτότυπων θεατρικών έργων από διεθνή φεστιβάλ, θέατρα και πανεπιστήμια (μεταξύ των οποίων Sundance Theatre Lab, NYUAD’s Performing Arts Center, University of Houston, Theaterfestival Schwindelfrei Mannheim). Από το 2008, o Azar ηγείται ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων σε ευάλωτες κοινότητες στο Λίβανο και στο εξωτερικό μέσα από εργαστήρια δραματοθεραπείας και συλλογικές παραστάσεις. Από το 2013 συνεπιμελείται το διεθνές φεστιβάλ Zoukak Sidewalks και το Focus Liban για την προβολή σύγχρονων καλλιτεχνών του Λιβάνου.

  • Iman Aoun & Edward Muallem (Παλαιστίνη). H βραβευμένη ηθοποιός και σκηνοθέτις Iman Aoun και ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατροπαιδαγωγός Edward Muallem είναι συνιδρυτές του ASHTAR Theatre στην Ιερουσαλήμ, που από το 1991 πρωτοστατεί προσφέροντας μεταξύ άλλων καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα σε νέους της Παλαιστίνης, προϊόν των οποίων είναι η δημιουργία θεατρικών παραστάσεων με τη συμμετοχή τους. Με εργαλεία που αντλούν από το Forum Theatre και Theatre of the Oppressed, η Aoun και ο Muallem φέρνουν στο προσκήνιο τα κοινωνικοπολιτικά διακυβεύματα της πατρίδας τους, ενώ παράλληλα επιδιώκουν την ορατότητα και τη συνεργασία με τη διεθνή σκηνή. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες τους ξεχωριστό ρόλο έχουν τα διεθνή projects 100 Artists for Palestine (2003), The Gaza Mono-Logues (2010), The Syrian Monologues (2015) και Biennial International Theatre of the Oppressed Festival

  • Mohammad Al Attar (Συρία). Θεατρικός συγγραφέας και δραματουργός που πλέον ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Γεννήθηκε στη Δαμασκό και σπούδασε λογοτεχνία και θέατρο στο Higher Institute of Dramatic Arts (Δαμασκός) και Goldsmiths (Λονδίνο). Στο επίκεντρο του καλλιτεχνικού του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης και οι κοινωνικοπολιτικές επιπτώσεις του εμφυλίου πολέμου και των αιματηρών συρράξεων στη γενέτειρά του. Τα έργα του, μεταξύ των οποίων Withdrawal, Online<span style=”font-weight: 400%3