Αρχική Βραβεία «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» – Ανακοίνωση Βραβείου 2022

«Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» – Ανακοίνωση Βραβείου 2022

Το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» εστιάζει στην Τέχνη ως κοινό τόπο αλληλοκατανόησης των λαών και βραβεύει τον κορυφαίο Πιανίστα και Μαέστρο Daniel Barenboim 

‘Ένας ζωντανός θρύλος της κλασικής μουσικής και η WestEastern Divan Orchestra, μια πρωτοβουλία ισχυρού συμβολισμού για τη γεφύρωση των λαών μέσω του πολιτισμού, αποδέκτες του φετινού βραβείου.

Το τρίτο βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» εστιάζει στην Τέχνη και βραβεύει τον κορυφαίο Πιανίστα και Μαέστρο Daniel Barenboim, μια από τις πιο επιδραστικές μορφές της διεθνούς μουσικής σκηνής, που έχει διακριθεί όχι μόνο για το μουσικό του έργο, αλλά και για τις πρωτοβουλίες του σε θέματα ειρήνευσης και κατανόησης των λαών.  Η Τελετή Απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη στο μνημείο της Ροτόντας, ένα σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας και της διασταύρωσης των λαών.

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους και θα απευθύνουν χαιρετισμό η  Α.Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά τις θεματικές της Εκπαίδευσης και της Επιστήμης για το Κοινό Καλό, και την απόδοση του βραβείου στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS (2020) και στο ζευγάρι επιστημόνων που ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, δρ. Uğur Şahin και δρ. Özlem Türeci (2021), το φετινό βραβείο στόχο έχει να υπογραμμίσει τον ρόλο της Τέχνης για τον διαπολιτισμικό διάλογο, στο πρόσωπο ενός θρύλου της μουσικής και ενός στοχαστή της πολιτικής και της ανθρώπινης σύμπραξης, τον Daniel Barenboim. Διανύοντας πλέον επτά δεκαετίες μυθικής καλλιτεχνικής πορείας, η δράση του έχει συνδεθεί με πρωτοποριακά projects για την ειρήνη, την τέχνη και τη στήριξη νέων καλλιτεχνών: κορυφαία πρωτοβουλία όλων είναι η δημιουργία της WestEastern Divan Orchestra, μιας ορχήστρας κλασικής μουσικής που την απαρτίζουν Ισραηλίτες και Παλαιστίνιοι, γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο, για την οποία ο ίδιος έχει λάβει από τα Ηνωμένα Έθνη τον τίτλο του Messenger of Peace.

Λίγες εβδομάδες πριν τη βράβευση, ο Μαέστρος Daniel Barenboim αναφέρει: «Είναι τιμή για μένα να λαμβάνω αυτό το βραβείο εκ μέρους των μουσικών της WestEastern Divan Orchestra, καθώς είναι αυτοί που -μέσω της συμμετοχής τους στην ορχήστρα- έδωσαν το παράδειγμα της εξωστρέφειας, του διαλόγου και της ισχυρής θέλησης να ακούσουν το αφήγημα του ‘άλλου’[…] Οι μουσικοί της ‘Divan’ επιδεικνύουν εξαιρετικό θάρρος και όραμα καθώς συνεργάζονται κάθε χρόνο για να απευθύνουν ακούραστα ένα κάλεσμα για διάλογο και αμοιβαία κατανόηση. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι προσωπικά πολύ ευγνώμων για την αναγνώριση της δουλειάς μας μέσω ενός συμβολικού βραβείου όπως το βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ». Ένα οκταμελές σχήμα μουσικών της Ορχήστρας αυτής θα παραστεί μαζί με τον Μαέστρο στην Τελετή Απονομής του Βραβείου. Η συμμετοχή του στο μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης θα αποτελέσει μέρος του προγράμματος της Τελετής σε μια πρωτοβουλία με ισχυρούς συμβολισμούς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.