Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 57ΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 57ΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

Με μεγάλες ελληνικές και διεθνείς παραγωγές το
57ο Φεστιβάλ Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης

Δεκαεπτά ελληνικές και διεθνείς παραγωγές, που καλύπτουν όλα τα είδη της τέχνης, συνθέτουν το πρόγραμμα των φετινών 57ων Δημητρίων.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Δημητρίων, που ξεκινάει την 1η και ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη μεταξύ άλλων ο διάσημος και πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Τόμας Οστερμάιερ, ο συγγραφέας Εντουάρτ Λουί, που θεωρείται αυτήν τη στιγμή ένας από τους πιο σημαντικούς νέους συγγραφείς παγκοσμίως, ενώ ξεχωριστή στιγμή θα αποτελέσει η θεατρική παραγωγή του επίσης πολυβραβευμένου Άγγλου σκηνοθέτη Peter Brook, που έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2022, η πρωτότυπη σύμπραξη του ράπερ 12ος Πίθηκος με τη Συμφωνική Ορχσήτρα Δήμου Θεσσαλονίκης και η συναυλία του, δύο φορές βραβευμένου με Oscar, Alexandre Desplat με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

«Τηρούμε αυτό που είχαμε ανακοινώσει το 2019 με ένα πρόγραμμα συνοπτικό και ουσιαστικό, μέσα σε ένα μικρότερο χρονικό διάστημα, με εκδηλώσεις ουσιαστικές σε όλους τους τομείς του πολιτισμού και της τέχνης», ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη χαρακτήρισε το Φεστιβάλ των Δημητρίων «δημιουργικό, πολυσυλλεκτικό, καινοτόμο, ανοικτό και πλούσιο».

Στα highlights της φετινής 57ης διοργάνωσης περιλαμβάνονται οι παραστάσεις:

  • «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» (Qui a tué mon père)

Μια παράσταση βασισμένη στην ομότιτλη αυτοβιογραφική νουβέλα του Edouard Louis, σε σκηνοθεσία Thomas Ostermeir, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον συγγραφέα και σε  παραγωγή της Schaubuhne Berlin και του Theatre de la Ville του Παρισιού.
Συμπαραγωγή 57ων Δημητρίων με ΚΘΒΕ 

  • Peter Brook «The Tempest project»

Μια θεατρική παραγωγή σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Άγγλου σκηνοθέτη Peter Brook που έφυγε από την ζωή τον Ιούλιο του 2022 και της Marie Helene Estienne.
Συμπαραγωγή 57ων Δημητρίων με ΚΘΒΕ

  • ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΡΑΝΗΣ GHAZEL

Ο Ghazel γεννήθηκε στην Τεχεράνη του Ιράν το 1966. Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς μπιενάλε. Τα έργα της βρίσκονται σε πολλές δημόσιες συλλογές, όπως το Musée National d’ Art Modern, το Centre Pompidou (Παρίσι), το MUMOK Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig (Βιέννη) και το Cité nationale de l’histoire de l’immigration (Παρίσι).
 

  • Redbull Symphonic: Ο 12ος Πίθηκος συμπράττει με Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Αναγνωρισμένος ως ένας από τους πιο πρωτοπόρους καλλιτέχνες του ελληνικού hip-hop, ο 12ος Πίθηκος είναι ένας από τους πιο αγαπητούς Έλληνες ράπερ, ένας εκφραστής των ανησυχιών μιας γενιάς που δυσκολεύεται να δει το μέλλον της.
Η Σ.Ο.Δ.Θ. σε Μουσική Διεύθυνση Μιχάλη Τραχαλιού, ενώνει του ήχους της με τη χιπ-χοπ κουλτούρα παρουσιάζοντας για πρώτη φορά μια διαφορετική και πρωτότυπη συμφωνική απόδοση των τραγουδιών του Έλληνα ράπερ.
Και μπορεί κανείς να αναρωτιέται πως γίνεται να συνδυαστούν αυτοί οι δύο κόσμοι; Πως γίνεται να ερμηνεύσει κανείς ραπ τραγούδια με ήχους συμφωνικής μουσικής;
«Το ραπ από την φύση του είναι δομημένο έτσι ώστε να μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα είδη μουσικής», απαντά με απόλυτη σιγουριά ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
Με την υποστήριξη της Red Bull
Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
 

  • Συναυλία Alexandre Desplat – Κρατική Ορχηστρα Θεσσαλονίκης

Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη ο Alexandre Desplat θα διευθύνει την Κ.Ο.Θ.  σε ένα πρόγραμμα με τα πιο αγαπημένα του κομμάτια μεταφέροντας στο κοινό τη μαγεία της κινηματογραφικής μουσικής.
Δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ για τα soundtracks των ταινιών  «Shape of Water» και «The Grand Budapest Hotel» και δέκα φορές υποψήφιος για Όσκαρ, έχει ήδη κερδίσει Χρυσές Σφαίρες, βραβεία Grammy, Baftas, Cesar και πολλές άλλες διακρίσεις. Είναι ένας από τους πιο λαμπρούς συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής της γενιάς του με πολλά και αγαπημένα soundtracks στο ενεργητικό του: «The Queen» του Stephen Frears, «The Ghost Writer» του Roman Polanski, «The King’s Speech» του Tom Hooper, «The Curious Case of Benjamin Button»  του David Fincher, «Harry Potter and the Deathly Hallows» του David Yates, « Ides of March» του George Clooney κ.α.
Συμπαραγωγή των 57ων Δημητρίων με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Εισιτήρια παραστάσεων : https://www.viva.gr/

Το πλήρες πρόγραμμα των «Δημητρίων» είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα https://e-dimitria.gr/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.