Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η διεθνής παρουσία της Fabrica Athens – Πρεμιέρα της παράστασης “Ξανθή” στο...

Η διεθνής παρουσία της Fabrica Athens – Πρεμιέρα της παράστασης “Ξανθή” στο Transit Festival στη Δανία

Η Πολύ-δραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens διευρύνει τη διεθνή της παρουσία, με την πρεμιέρα της παράστασης «Ξανθή» στη Δανία, με διεθνή εργαστήρια και προγράμματα ανταλλαγής νέων καλλιτεχνών στη φύση και με workshop στο κέντρο της πόλης με εκπαιδευτές από το εξωτερικό.

Πρεμιέρα της «Ξανθής» στο Transit Festival του Θεάτρου Odin στη Δανία

Η Τζοβάννα Μιχαλιάδη Σάρτι ξεκίνησε την έρευνα για την παράσταση το 2018, ερευνώντας ως περφόρμερ το τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε αφενός να υφίσταται ως ανεξάρτητη δημιουργός και αφετέρου  να πειραματιστεί με τη χρήση του υλικού της σαπουνόφουσκας και στοιχείων τσίρκου στο θέατρο. Αξιοποιώντας τις τεχνικές και τις διαδικασίες του Θεάτρου της Έρευνας, της θεατρικής πρακτικής που ξεκίνησε ο συνιδρυτής της Fabrica Athens και σκηνοθέτης της παράστασης, Φάνης Κατέχος, άρχισε να διαμορφώνει την «Ξανθή», που η πανδημία κατέστησε αδύνατον να παρασταθεί.

Καθώς η έρευνα συνεχιζόταν, το περσινό καλοκαίρι που ο Eugenio Barba και η Julia Varley συνεργάστηκαν με τη Fabrica Athens και επισκέφτηκαν την Ελλάδα για την εμψύχωση πολυθεματικού σεμιναρίου, τους παρουσιάστηκε μία πρόβα της «Ξανθής» ως καλωσόρισμα. Ο ενθουσιασμός τους ήταν γνήσιος και προσκάλεσαν την παράσταση να κάνει την πρεμιέρα της στο πλαίσιο του 10th Transit Festival, που διοργανώνει το Θέατρο Odin στη Δανία. Το Transit Festival είναι ένα διεθνές φεστιβάλ πιστά αφιερωμένο στις γυναίκες δημιουργούς και εργαζόμενες του θεάτρου και θα φιλοξενήσει τη πρεμιέρα της παράστασης στις 9 Ιουνίου.

Η «Ξανθή» είναι μία solo performance που αξιοποιεί δημιουργικά τα στοιχεία του bubble performing και βασίζεται σε τριετή καλλιτεχνική έρευνα. Στον πυρήνα της δραματουργίας βρίσκεται η περιπετειώδης ζωή της πραγματικής Ξανθής, της γιαγιάς της δημιουργού. Όπως λέει η Τζοβάννα Μιχαλιάδη Σάρτι: «Η παράσταση βασίζεται στα γεγονότα της ζωής μιας συνηθισμένης γυναίκας, της Ξάνθης, που γεννήθηκε το 1934 στη Χίο. Αυτή η γυναίκα προοριζόταν να είναι η γιαγιά μου. Ζώντας σε μια κρίσιμη περίοδο της ιστορίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, η πολυτάραχη ζωή της φέρνει στη σκηνή ένα νέο πλάσμα, που συνεχώς μεταμορφώνεται, ενώ συναντά κορυφαίες θεματικές της παγκόσμιας ατζέντας και προφανώς άσχετα γεγονότα και αισθήσεις που κάνουν την εμφάνιση τους στο πέρασμα του χρόνου.

Εμπνευσμένη από το καλλιτεχνικό κίνημα του Σουρεαλισμού, της Γιόγκα Σούτρα, καθώς και επηρεασμένη από προσωπικές και καλλιτεχνικές αναφορές και το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειάς μου, η παράσταση δεν ήταν μόνο μια καλλιτεχνική έρευνα, αλλά και μια θεραπευτική διαδικασία».

Η «Ξανθή» προσεγγίζει αλληγορικά τα τρία επίπεδα συνείδησης (ξύπνιος, όνειρο και βαθύς ύπνος) και αυτό που οι άνθρωποι ονομάζουν πραγματικότητα. Εκτός από την πραγματική ιστορία της Ξανθής, σημαντικό ρόλο στην παράσταση παίζει η performative video art της Tal Yuval Mor, που δημιουργεί ένα παράλληλο επίπεδο αφήγησης που μας μεταφέρει από την προσωπική στη συλλογική μνήμη. Παράλληλα, η μουσικός Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου συνοδεύει και συμπληρώνει την αφηγηση της performance με μουσικό αυτοσχεδιασμό επί σκηνής.

Η «Ξανθή» θα παρουσιαστεί την επόμενη σαιζόν στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα.

Σκηνοθέτης: Φάνης Κατέχος

Βοηθοί σκηνοθέτη: Έρρικα Σαρρή, Κατερίνα Μαρκεζίνη

Performer – Σύλληψη Ιδέας: Τζοβάννα Μιχαλιάδη Σάρτι

Μουσική επιμέλεια – Μουσικός επί σκηνής: Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου

Video artist: Tal Yuval Mor

Επιμέλεια φωτισμού: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Τζάνος Μάζης

Voice-over: Ξανθίππη Κλήμη

Σκηνογραφία: Τζοβάννα Μιχαλιάδη Σάρτι, Φάνης Κατέχος

Σκηνικά: Θεολόγος Κατέχος, Χρήστος Κατέχος

Ενδυματολόγος: Λαμπρινή Νάνου

Κουστούμια: Λαμπρινή Νάνου, Λίτσα Ροζάκη

Hair styling: Εμμανουέλα Κατέχου

Ευχαριστίες: Christopher Staley, Donald Kitt, Eugenio Barba, Judith Sleddens, Julia Varley, Matt Bader, Αγγέλα Μιχαλιάδη, Αλέξανδρος Κοντός, Αμέλια Ελευθεριάδου, Ηλέκτρα Μιχαλιάδη Σάρτι, Μικές Γλύκας, Παύλος Μελικίδης, Πένυ Φυλακτάκη, Πέτρος Γουργιώτης

Καλοκαιρινά εργαστήρια και ανταλλαγές νέων με διεθνή καλέσματα συμμετοχής

Σε συνεργασία με τον γερμανικό οργανισμό Mostar Friedensprojekt, η Fabrica Athens διοργανώνει για 6η συνεχόμενη χρονιά τη Θεατρική Ανταλλαγή Νέων «In and Out», προσκαλώντας νέους και νέες έως 30 ετών με ενδιαφέρον στις παραστατικές τέχνες, από την Ελλάδα και τη Γερμανία να συμμετάσχουν στη φετινή θεματική «Limits» ή ελληνιστί «Όρια». Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί  στη παραθαλάσσια Μεθώνη Μεσσηνίας 5-12 Αυγούστου. Ταυτόχρονα, θα εξελίσσεται και το καλοκαιρινό θεατρικό σεμινάριο “Θεατρικές Συνδέσεις ΙΙΙ” που φέτος έχει ανοίξει το κάλεσμα του στο διεθνές κοινό με στόχο τη διαπολιτισμική ανταλλαγή και τη γνωριμία με τον πολύπλευρο πλούτο της ελληνικής επαρχίας.

Επιπλέον, η Fabrica Athens σε συνεργασία και πάλι με τον γερμανικό οργανισμό Mostar Friedensprojekt θα πραγματοποιήσουν, για δεύτερη χρονιά, το project Disconnect – Reconnect. Πρόκειται για μια ανταλλαγή νέων με βάση το εφαρμοσμένο θέατρο, κατά τη διάρκεια της οποίας 24 συμμετέχοντες από Ελλάδα και Γερμανία συναντούν τον εαυτό τους και ο ένας τον άλλον στην μαγευτική ύπαιθρο της δυτικής Πομερανίας.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα προγράμματα στο researchtheater@gmail.com

Σεμινάριο με το Catabasis Teatro από το Μεξικό στο Τεχνοχώρο Φάμπρικα:

Η δραματουργία του Ηθοποιού με τους Sara Cisneros και Jonas Gomez

Η Fabrica Athens με μεγάλη χαρά φιλοξενεί το Catabasis Teatro από το Μεξικό, για ένα πρωτοποριακό εργαστήριο – έρευνα για τη πρακτική δραματουργία του ηθοποιού. Από τις 18 έως τις 22 Ιουλίου 2022, οι Sara Cisneros και Jonas Gomez θα εμψυχώσουν το εργαστήριο, που απευθύνεται σε ερμηνευτές και λάτρεις των παραστατικών τεχνών (θέατρο, χορός, τσίρκο, performance) που αναζητούν να ανακαλύψουν νέους τρόπους σύνδεσης σώματος, νου και ψυχής για τη σκηνική δημιουργία.

Το εργαστήριο αποτελεί παρακλάδι μιας μακροχρόνιας θεατρικής έρευνας, η οποία βρίσκει τα θεμέλια της στη Θεωρία των Δραματικών της Luisa Josefina Hernández (The Theory of Dramatic Gernes) και την πρακτική της εφαρμογή επί σκηνής και στο “Dance of Intentions” της ηθοποιού και εκπαιδεύτριας θεάτρου Roberta Carreri από το Odin Teatret – Nordisk Teaterlaboratorium.

Λίγα λόγια για τους εκπαιδευτές

Η Sara Cisneros, παραγωγός, ηθοποιός και συνιδρύτρια του Catabasis Teatro σπούδασε υποκριτική στο Ápeiron Teatro, στο οποίο ήταν μέλος από το 2015 έως το 2019. Εξειδικεύτηκε στη μελέτη της θεωρίας των δραματικών ειδών και της θεατρικής ανθρωπολογίας, καθώς και στην τεράστια μελέτη του ελληνικού θεάτρου και στη μελέτη του πλήρους έργου του Σαίξπηρ. Έχει προετοιμαστεί σε τεχνικές υποκριτικής, εμβαθύνοντας στη μελέτη του μάστερ Eugenio Barba και του Odin Teatret, όπου πραγματοποίησε μια εντατική καλλιτεχνική συνάντηση το 2019. Ίδρυσε την εταιρεία CATÁBASIS TEATRO με τον Jonás Gómez, έχοντας βραβευτεί σε κρατικούς θεατρικούς διαγωνισμούς για την ανάπτυξη εργαστηρίων και δράσεων για την Πόλη του Μεξικού κατά τα έτη 2019, 2020 και 2021. Η θεωρητική και πρακτική της έρευνα συνδέει τη θεωρία του δράματος με τη θεατρική ανθρωπολογία. Το 2020, αναγνωρίστηκε από το UNAM (Universidad Nacional Autónoma de México )στο πλαίσιο του FITU 27, ως μία από τις 25 νεαρές Μεξικανές της σύγχρονης μεξικανικής θεατρικής σκηνής.

 

Ο Jonás Gómez, Καλλιτεχνικός Διευθυντής και συνιδρυτής του Catabasis Teatro είναι ηθοποιός, αυτοσχεδιαστής, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και δάσκαλος. Έχει σπουδάσει λογοτεχνία και θέατρο στο UNAM και κινηματογράφο με ειδίκευση στην καλλιτεχνική διεύθυνση, στην Ένωση Ανεξάρτητων Κινηματογραφιστών του Μεξικού (AMCI). Από το 2010 έως το 2019 συνεργάστηκε με την εταιρεία Ápeiron Teatro. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 20 παραγωγές με σκηνοθέτες όπως οι Fernando Martínez Monroy, Pilar Villanueva, Jorge A. Caballero και Cecilia Savoia, μεταξύ άλλων. Έχει ειδικευτεί στην τεχνική του θεατρικού αυτοσχεδιασμού, καθώς και στη μελέτη και ανάλυση της δραματικής θεωρίας.

 

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Fabrica Athens

Δηλώσεις Συμμετοχής στο email: researchtheater@gmail.com

 

Επικοινωνία:

Πολυδραστική Ομάδα ΤέχνηςFabricaAthens
ΤεχνοχώροςΦάμπρικα
Μεγ. Αλεξάνδρου 125 &Ευρυμέδοντος
Κεραμεικός, Αθήνα
τηλ: 210 3411651
be.with.fabricart@gmail.com

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.