Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο για τον Περιφερειακό Μηχανισμό Αγοράς Εργασίας, από την Περιφέρεια...

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο για τον Περιφερειακό Μηχανισμό Αγοράς Εργασίας, από την Περιφέρεια Κρήτης. Η εργασία στο επίκεντρο του διαλόγου.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, για τον Περιφερειακό Μηχανισμό Αγοράς Εργασίας.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός, που έχει καθιερωθεί ως ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό ερευνητικό σύστημα καταγραφής και διάγνωσης του εργασιακού περιβάλλοντος στην Κρήτη, αναδεικνύει τις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού στο νησί. Επίσης αποτυπώνει την κατάσταση των επιχειρήσεων του νησιού, αποτελώντας έναν επιστημονικό οδηγό, για τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτυχθούν σε περιφερειακό επίπεδο, για τη βελτίωση των σχετικών με την απασχόληση δεικτών, για τη Διά Βίου Μάθηση, για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένων, καθώς επίσης και για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων.

Το  Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Καστελάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, συμπίπτει με μια περίοδο κατά την οποία ο κόσμος της απασχόλησης και της εργασίας μεταβάλλεται διαρκώς υπό την πίεση συνεχών και πολυεπίπεδων κρίσεων. 

Η ατζέντα του συνεδρίου επικεντρώθηκε στα επίκαιρα θέματα που ταλανίζουν τον συνεχώς μεταβαλλόμενο τομέα της απασχόλησης και της εργασίας με έμφαση, στη δομή, τα χαρακτηριστικά, τα βασικά ευρήματα του Περιφερειακού Μηχανισμού, για την περίοδο 2016-2021, καθώς επίσης και τις τάσεις, τους μετασχηματισμούς και τις προκλήσεις στην Αγορά Εργασίας της Κρήτης. Η διάγνωση αναγκών και το ερευνητικά εδραιωμένο Πρόγραμμα- Πλαίσιο Κατάρτισης ως περιφερειακή ενεργητική πολιτική απασχόλησης, στη  Στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης στον Τομέα της Διά Βίου Μάθησης και της Απασχόλησης αλλά και η συνεισφορά του Περιφερειακού Μηχανισμού στον σχεδιασμό των δράσεων απασχόλησης του περιφερειακού σκέλους  του ΕΣΠΑ, στο Παρατηρητήριο  Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, τη νέα δομή στήριξης της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Κρήτης, στις τροχιές επισφάλειας και στην  προσέγγιση και αντιμετώπιση τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου. 

Η Περιφερειακή Σύμβουλος Έφη Κουτεντάκη, στην έναρξη του Συνεδρίου, μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, ανέφερε πως «για την Περιφέρεια Κρήτης η λειτουργία του Μηχανισμού, λειτουργεί ενισχυτικά, δίπλα σε νέες δομές που αναπτύσσουμε, χτίζοντας ένα ολοκληρωμένο περιφερειακό οικοσύστημα για την απασχόληση και τη βελτίωση των δεικτών που σχετίζονται με αυτόν τον κρίσιμο για την κοινωνία τομέα. Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τους Καθηγητές και το Επιστημονικό προσωπικό, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Περιφερειακού Μηχανισμού δημιουργεί τις συνθήκες για τον καλύτερο σχεδιασμό των παρεμβάσεων μας.  Επιτρέπει την αξιοποίηση των ερευνητικών δεδομένων, προκειμένου, μέσα από το συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αλλά και των τοπικών φορέων που σχετίζονται με την αγορά εργασίας, να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις ανάγκες των πολιτών.»

Στο συνέδριο συμμετείχαν: ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, διαδικτυακά παρέμβαση έκανε ο βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης αρμόδιος τομεάρχης εργασίας, εκ μέρους της Γ.Γ. ενίσχυσης απασχόλησης κας Γιώτη χαιρέτησε η κα. Ε. Γιαννοπούλου, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ανδρέας Κοκοσάλης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Συριγωνάκης, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, Αντώνης Παπαδεράκης, ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης, ο Πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, κοινωνικών φορέων-παραγωγικών τάξεων, στελέχη της Περιφέρεια Κρήτης.

Στην εισήγηση της η Περιφερειακή Σύμβουλος Έφη Κουτεντάκη τόνισε πως «σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις και με ισχυρές τις συνέπειες της πανδημίας και της παγκόσμιας οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, η Περιφέρεια Κρήτης, πρωτοπορεί σε εθνικό επίπεδο μέσα από τη λειτουργία του Περιφερειακού Μηχανισμού Αγοράς Εργασίας. Στο σημερινό συνέδριο, επιβεβαιώνουμε το γεγονός ότι η καταγραφή των δεδομένων στην αγορά εργασίας, η αξιολόγηση των αναγκών και η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας στοχεύουν στη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης. Στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και στην τόνωση της απασχόλησης. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τους επιστημονικά υπεύθυνους καθηγητές θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και το επόμενο διάστημα, γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες και οι συνθήκες απαιτούν την εγρήγορση όλων των εμπλεκόμενων με την απασχόληση φορέων. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους επιστήμονες και στα στελέχη της Περιφέρειας που διοργάνωσαν το σημερινό συνέδριο και υποστηρίζουν καθημερινά τη λειτουργία του μηχανισμού». 

Στις δηλώσεις τους οι καθηγητές Μιχάλης Ταρουδάκης και Νίκος Παπαδάκης, εκ μέρους της ομάδας του Περιφερειακού Μηχανισμού Παρακολούθησης Αγοράς Εργασίας, έκαναν τις ακόλουθες επισημάνσεις:

«Στο πολύ σημαντικό Συνέδριο της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τα κύρια ευρήματα του Περιφερειακού Μηχανισμού για την περίοδο 2016-2021, αναφορικά με τις επικυρίαρχες τάσεις και μείζονες μετασχηματισμούς της αγοράς εργασίας στην Κρήτη.

Επιπρόσθετα, είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε σημαντικά στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης να εκδιπλώνουν εμβληματικές δράσεις Στρατηγικής και στη βάση των ευρημάτων του Περιφερειακού Μηχανισμού.

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η ουσιώδης συζήτηση με συναδέλφους από άλλα Πανεπιστήμια και Ερευνητικές Δομές αλλά και με εκπροσώπους Παραγωγικών Φορέων και Κοινωνικών Εταίρων.

Σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων και τεκτονικών μετασχηματισμών στην αγορά εργασίας διεθνώς, η οργανική συσχέτιση έρευνας, ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και αναδιανεμητικής κοινωνικής πολιτικής είναι μια επίμονη πρόκληση, που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Αυτό ήταν παραπάνω από ορατό στο σημερινό συνέδριο και συνακόλουθα στον δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε.» 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.