Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Βασίλης Κικίλιας: Ο Τουρισμός επέστρεψε στην Αθήνα και δίνει μεγάλη ανάσα στη...

Βασίλης Κικίλιας: Ο Τουρισμός επέστρεψε στην Αθήνα και δίνει μεγάλη ανάσα στη μικρομεσαία επιχείρηση

«Ο τουρισμός τροφοδοτεί το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Τροφοδοτεί τη μέση ελληνική επιχείρηση και, ως εκ τούτου, τη μέση ελληνική οικογένεια. Και όλη αυτή προσπάθεια που έχουμε κάνει -όλους αυτούς τους μήνες- προκειμένου να έχουμε  τα μετρήσιμα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα, είναι συλλογική», σημείωσε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. 

Ο Υπουργός Τουρισμού ανέδειξε την άμεση διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας -τον πρωτογενή τομέα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τον εμπορικό κόσμο- καθώς και την αναπτυξιακή ώθηση που δίνει στις τοπικές κοινωνίες, με την υλοποίηση βασικών έργων υποδομής και την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων.  

«Τίποτα δεν έγινε αυτόματα», επισήμανε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας τη σημασία των στρατηγικών επιλογών του Υπουργείου Τουρισμού και της Κυβέρνησης, συνολικά, για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και ενίσχυση νέων προορισμών ανά την επικράτεια. «Τα στοιχεία από τους μεγαλύτερους tour operators του εξωτερικού σπάνε ρεκόρ για φέτος. Και αναφέρομαι στις τουριστικές ροές που έχουμε ήδη: 500.000 ταξιδιώτες με απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ, 3 εκατομμύρια ευρωπαίοι τουρίστες από την TUI, 40% αύξηση από την Air France και την Transavia, νούμερο ένα προορισμός η χώρα μας για τη Γαλλία, πρώτη χώρα η Ελλάδα στον οδικό τουρισμό για τους Ρουμάνους, ένας στους δύο Σέρβους που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό φέτος επιλέγουν Ελλάδα, πολύ αυξημένες οι ροές και από το Ισραήλ, η γερμανική Condor ξανά στην Αθήνα έπειτα από 25 χρόνια, από 15% έως 45% αύξηση στις κρατήσεις από Easy Jet, Jet2, British Airways και Ryanair», ανέφερε χαρακτηριστικά.   

Ειδικά για το κέντρο της Αθήνας, ο Υπουργός Τουρισμού στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για μία ισόρροπη ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος με τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες, που θα συμβάλλει θετικά στην αναβάθμιση της εικόνας της πόλης συνολικά, αλλά και στην ευημερία των κατοίκων της. «Ο τουρισμός είναι ένα προϊόν ολιστικό. Θα πρέπει να ισορροπήσουμε σωστά μεταξύ των κατοίκων, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, των επισκεπτών μας, αλλά και των υποδομών που ενδεχομένως λείπουν από το κέντρο της πόλης ή χρήζουν βελτίωσης. Χαίρομαι που έρχονται μαγαζάτορες του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και μου λένε ότι δεν έχουν ξαναδεί τόσο γεμάτα τα τραπέζια τους τέτοια εποχή. Νιώθω ικανοποίηση που βλέπω τους τουρίστες να γεμίζουν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και να καταναλώνουν. Το τουριστικό προϊόν δίνει προστιθέμενη αξία στην πόλη μας και για αυτό είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε την ποιότητά του», τόνισε.

Ο Υπουργός Τουρισμού εξήρε το έργο και τη συνεισφορά του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας και αναφέρθηκε στις προκλήσεις για τον τουριστικό κλάδο στη μετά-Covid εποχή. «Ήταν μεγάλη τιμή και ευθύνη για εμένα που ηγήθηκα της συνολικής προσπάθειας στο Υπουργείο Υγείας απέναντι στη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών. Και ήταν ακριβώς αυτή η επιτυχημένη διαχείριση, η οποία -πρώτα και κύρια- προστάτευσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, ενώ όσον αφορά στον τουρισμό, μας επέτρεψε να επιτύχουμε το rebranding της χώρας μας στο εξωτερικό, καθιστώντας την Ελλάδα ως έναν από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς για τους ξένους ταξιδιώτες», υπογράμμισε. 

Τέλος, αναφερόμενος στο ασταθές περιβάλλον που διαμορφώνεται σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο διεθνώς, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε την εμφανή στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με 44 δισ. ευρώ συνολικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και την πρόσθετη στήριξη με 6,5 δισ. ευρώ για την ελάφρυνση των συνεπειών της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα, έκανε λόγο για πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνεχίζει να μειώνει φόρους και εισφορές, θεσμοθετώντας παρεμβάσεις με αμιγώς κοινωνικό πρόσημο.

«Είμαστε εδώ για να ενώσουμε δυνάμεις. Σε μία δύσκολη συγκυρία, εσείς -από την πλευρά σας- στηρίξατε την ελληνική οικονομία. Και εμείς -από τη δική μας πλευρά- είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε. Το κάναμε από την πρώτη στιγμή. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο χρειαστεί. Και αυτό γιατί, η προσπάθεια δεν είναι ούτε κυβερνητική, ούτε κομματική, ούτε λειτουργεί με αποκλεισμούς. Η προσπάθεια είναι κοινή και μας αφορά όλους μας», κατέληξε ο Υπουργός Τουρισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.