Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Έκθεση εικαστικών Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης

Έκθεση εικαστικών Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

«Από το σκοτάδι… στο φως»
Έκθεση εικαστικών Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης
Casa Bianca 20|01 έως 03|02|2022

Με επιλεγμένα έργα από τη συλλογή της, η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό της πόλης  με την  έκθεση «Από το σκοτάδι… στο φως».

Η έκθεση αποτυπώνει την «πραγματικότητα των ημερών», κυρίως θέτοντας το πρωταρχικό ερώτημα για τη βάση της δημιουργίας του εικαστικού έργου, που δεν είναι άλλη από την αλληλεπίδραση του φωτός με τη σκιά, του άσπρου με το μαύρο. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης – Ιστορικός Τέχνης Χαρά Θεοχάρους “(…)Η δύναμη της ουσίας του φωτός αποτελεί τον θεμέλιο λίθο στον χειρισμό της τέχνης και συνίσταται στον καθορισμό της οδού μέσα από την οποία σχηματοποιείται η φόρμα και χαλιναγωγείται από τον καλλιτέχνη η σύμπραξή του με τον χώρο και τις μορφές. Τα έργα της έκθεσης επιβάλλονται μέσα από το δίπολο των δύο αρχετυπικών μη-χρωμάτων: άσπρο και μαύρο ή φως και σκιά. Πραγματεύονται ουσιαστικά το ίδιο, το θεμελιώδες επιδιωκόμενο. Φως και σκοτάδι. Και κυρίως, πραγματεύονται τη νομοτελειακή πορεία προς το φως, την απελευθέρωση του φωτός μέσα από το σκοτάδι”.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα των: Αναστάσιου Αλεβίζου (Τάσσου), Όμηρου Γεωργιάδη, Σωτήρη Ζερβόπουλου, Δημήτρη Κούκου, Παύλου Μοσχίδη, Κώστα Ξανθόπουλου, Δημήτρη Ξανθούδη, Κωνσταντίνου Παλτίδη, Μαρίας Πασσαλή, Κωνσταντίνου Ράμμου, Ρουμπίνας Σαρελάκου, Γιάννη Σπυρόπουλου, Παναγιώτη Τέτση, Μανώλη Χάρου, Antonio Saura, Vladimir Velickovic.

Δημοτική Πινακοθήκη (Casa Bianca)
Βασ. Όλγας 182 και Θεμ. Σοφούλη

Διάρκεια Έκθεσης: 20|01 έως 03|02|2022

Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10.00 – 18.00
Κυριακή 11:00 – 16:00

Τηλ. 2313 318538, 2310 427555 |
e-mail pinakothiki@thessaloniki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.