Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ»Κυριακές 7-14 Νοεμβρίου στην Galerie Δημιουργών

«ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ»Κυριακές 7-14 Νοεμβρίου στην Galerie Δημιουργών

Celestyal Cruises

Το  νέο έργο της συνθέτριας  Πηγής Λυκούδη  «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ» δημιουργήθηκε με αφορμή την επέτειο των  2.500 χρόνων  από  την μάχη των Θερμοπυλών και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων και του  INTERNATIONAL ACTION ART.

  Μια πρωτότυπη δημιουργία δραματοποιημένης αφήγησης και μουσικής βασισμένο στην προσωπικότητα του Λεωνίδα και στην Μάχη των Θερμοπυλών

Η Σμαράγδα Αποστολάτου,  γνωστή στο χώρο της δραματοποιημένης αφήγησης και του θεάτρου με την ιδιότητα και της κειμενογράφου υφαίνει  μέσα από έγκυρες ιστορικές  πηγές  χωρίς να μειώνεται η φαντασία και η ευαισθησία  του λόγου, ο οποίος αναδεικνύει  τον  μύθο που έγινε θρύλος. Τον Λεωνίδα!

Οι εξαιρετικοί ερμηνευτές της νέας γενιάς  Γεωργία Αγγέλου και ο  Δημήτρης Μελίδης  αφηγούνται και ερμηνεύουν το έργο με μοναδικό τρόπο!

Το ηρωικό πρότυπο του Λεωνίδα, η ζωή του, από τη γέννησή,  την εκπαίδευσή του μέχρι και τη μεγάλη μάχη των Θερμοπύλων αποτέλεσε παράδειγμα για πολλούς λαούς σε σημαντικές  φάσεις της ιστορίας.  Μια πάλη ανάμεσα στη μοίρα ,την ηθική και τη συναισθηματική κατάσταση ενός ανθρώπου. Το δρόμο που επιλέγει για να φθάσει στο ιερό καθήκον που οδηγεί προς την ελευθερία ενός ολόκληρου έθνους.

Συνδυάζοντας την Ελληνική ποίηση από την αρχαιότητα έως σήμερα η Πηγή Λυκούδη μελοποιεί μέσω πρωτότυπης μουσικής προσέγγισης  ποιήματα σπουδαίων ποιητών  (Κείου Συμωνίδη ,Γ.Δροσίνη, Κ.Παλαμά, Λ.Βολκώφ, Μ.Σπυροπούλου κ.α) οι οποίοι περιγράφουν τις στιγμές της Μάχης των Θερμοπυλών καθώς και τα συναισθήματα που υπάρχουν γύρω από το μεγαλείο της ύψιστης αυτής θυσίας.

 Μία παράσταση με λόγο παραμυθιακό, κατανοητό, προσιτό και στα παιδιά, κρατώντας την ποιητικότητά της γεμάτη δράση και δυνατές εικόνες συνοδευόμενες με πρωτότυπη μουσική για να μάθουν τα παιδιά και να θυμηθούν οι μεγάλοι.

Εμπλέκονται αρμονικά η μουσική, η αφήγηση και το θέατρο.

…”Έτσι εισήλθε στο μύθο το ανδραγάθημα του Λεωνίδα και των Σπαρτιατών του, από την εποχή του Ηρόδοτου”. Ο Λεωνίδας μετά τη μάχη των Θερμοπυλών κατά των Περσών έγινε ήρωας αντάξιος ενός Ημίθεου.  Τα ιδανικά που προκύπτουν μέσα από το θρύλο, έχουν θέσει από την αρχαιότητα έως  και σήμερα ένα παράδειγμα προτύπου. Αυτές οι αξίες συνοψίσθηκαν στο απόσπασμα του επιγράμματος του Σιμωνίδη.

Μέσα από την  ανάλυση του επιτυγχάνεται ο εγκωμιασμός, της χωρίς όρους πειθαρχίας και της  θυσίας  δια θανάτου των Σπαρτιατών. Ο μύθος του ήρωα Λεωνίδα σφραγίζει και διαφοροποιεί ακόμα και σήμερα τις αξίες και τα ιδανικά των Ελλήνων.

”Ω ξειν’ αγγέλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι”

(Ω, ξένε διαβάτη που περνάς, ανάγγειλε στους Λακεδαιμόνιους ότι ταφήκαμε εδώ, υπακούοντας στα προστάγματά τους)

 

 Ταυτότητα της παράστασης:

 Τίτλος : «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ»

 Πρωτότυπη μουσική – Πιάνο: Πηγή Λυκούδη

 Αφήγηση- Κείμενο: Σμαράγδα Αποστολάτου

 Ερμηνεία-αφήγηση-τραγούδι : Γεωργία Αγγέλου, Δημήτρης Μελίδης

                             Διάρκεια:70’λεπτά

Το έργο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του  Ομίλου  για την UNESCO Πειραιώς &

Νήσων και του INTERNATIONAL ACTION ART

 

 

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ

 

Ώρα Προσέλευσης : 19:15

Ώρα έναρξης: 19:30

Ημέρες Παραστάσεων : Κυριακή 7 και 14 Νοεμβρίου 

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ

Παιδιά-μαθητές: 5 ευρώ

 

 

Galerie Δημιουργών 

Χελιδονούς 28, Κηφισιά

www.galeriedimiourgon.gr

www.facebook.com/galeriedimiourgon

Λεωφορεία: 504, 522, 523, 543, 721, Β9

Πληροφορίες   –  Κρατήσεις :   210 6251732

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.