Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας: “Το Υπερπολύτιμο” νερό…

Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας: “Το Υπερπολύτιμο” νερό…

Το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας, στο πλαίσιο ανάπτυξης της σύγχρονης διαδραστικής, μουσειακής εμπειρίας και της έννοιας του συμμετοχικού, ανοιχτού Mουσείου, με κεντρικό άξονα την ζωή του ανθρώπου, θέτει υπό την αιγίδα του το διαδραστικό project “World Water Museum” της Υδραίας εικαστικού Καίτης Χαλιορή. Το World Water Museum, θα αναπτύξει τις δράσεις και τις δραστηριότητές του, στους χώρους του Μουσείου, στο οποίο και θα έχει ενταχθεί σταδιακά μέχρι τον Μάρτιο του 2022.
Το World Water Museum, δημιουργήθηκε το 2010. Πρόκειται για πολυμορφικό έργο, απόλυτα ανοιχτό στην κοινωνία. Στηρίζεται  στην διάδραση και στην κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, στην θετική χρήση των ψηφιακών μέσων και των social media, στον ακτιβισμό, στην επικοινωνία και στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης με το κοινό.
Χαρακτηρίζει το νερό ως “μουσειακό είδος”,  και την συλλογή δειγμάτων από ποτάμια και λίμνες από όλο τον κόσμο, ως “μουσειακά εκθέματα”.  Η φύλαξη των δειγμάτων γλυκού νερού, επιτελείται ως συμβολική πράξη και έκφραση δίκαιης περιβαλλοντικής ανησυχίας, εντός ενός Mουσείου χωρίς επιστημονικά κριτήρια ταξινόμησης και σπάνια αντικείμενα, που όμως πραγματεύεται “Το Υπερπολύτιμο” . Σκοπός της εικαστικής εγκατάστασης είναι να χαρίσει στους επισκέπτες του Μουσείου μια βιωματική εμπειρία  και να δώσει την ευκαιρία να αναπτύξουν ενσυναισθητική ανησυχία και επίγνωση για την  σπουδαιότητα και την αξία του στοιχείου του νερού.
Το World Water Museum αναπτύχθηκε μέσα από μία μεγάλη παγκόσμια διάδραση. Μέχρι σήμερα εκτέθηκε περιοδικά σε χώρους που συνδιαλέγονταν νοηματικά με τον κεντρικό πυρήνα της ιδέας του και εν τέλει λειτούργησε ως ένα “κατ’ευφημισμόν” μουσείο!  Πραγματοποίησε πλήθος δειγματοληψιών, εκπαιδευτικών δράσεων, εκδηλώσεων, performances,  workshops, συμμετοχών σε συνέδρια κλπ.  Επικοινώνησε ευρέως με το κοινό ενημερώνοντας για τις οικουμενικές αξίες του νερού και την ανάγκη προστασίας και διαφύλαξης του πολύτιμου αυτού φυσικού αγαθού.  Από 2018, είναι μέλος του Global Network of Water Museums, που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO με έδρα στην Βενετία.
Το ΙΑΜΥ θεωρεί πολύ ξεχωριστή και σημαντική αυτή τη συνεργασία με την εικαστικό Καίτη Χαλιορή, καθώς η Ύδρα, εκτός από τη σημειολογία του ονόματος, διαθέτει όλα τα συμπληρωματικά προαπαιτούμενα για να λειτουργήσει ως το ιδανικό site specific περιβάλλον εγκατάστασης του World Water Museum.  Διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά και τα τεκμήρια της βιωμένης έλλειψης του νερού και της προσπάθειας άντλησης και συγκέντρωσής του για την επιβίωση των κατοίκων: αρχαίες πηγές που στέρεψαν, στέρνες, πηγάδια, λούκια, κουσιά (κουβάδες), υδροδοχεία, στάμνες, υδροφόρες, δεξαμενές, ακόμα και δρόμους που τους ονομάζει ”ποτάμια”.  Ως νησί περιτριγυρίζεται από θάλασσα και ως εκ τούτου έζησε κατά το παρελθόν και ζει ακόμα από το υγρό στοιχείο, μέσω των σφουγγαράδων, των ψαράδων, των καραβοκύρηδων, των καπεταναίων και όλων των ναυτικών της.
Με την έναρξη της συνεργασίας μας  ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ  το έτος 2022 ως: “ Έτος Στέρνας και Πηγαδιού”, και ξεκινάμε την προετοιμασία ενός σχεδίου δράσης για την διάσωση της υδραίικης στέρνας και των πηγαδιών του νησιού μας.
Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω δράσεις και συμμετοχές:
1. Συμμετοχή  στα δώδεκα δίωρα Webinar, στο πλαίσιο της έδρας της Unesco, στο Πανεπιστήμιο Ca ‘Foscari, της Βενετίας «Πέρα από τα Μουσεία. Εργαλεία για την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νερού».
2. Συμμετοχή στην ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνει Global Network of Water Museums  με θέμα: “I Remember Water”.  Μια παγκόσμια ψηφιακή έκθεση εξερεύνησης των αναμνήσεων και της σχέσης μας με το νερό, που θα παρουσιαστεί στις 22 Μαρτίου 2022, ημέρα παγκόσμιου εορτασμού του νερού (World Water Day). Οι φωτογραφίες που θα συμμετάσχουν είναι αποτυπώσεις των υδραίων Μάκη Καραμάνογλου και Σπήλιου Σπηλιώτη.
3. Project:  “Της Ύδρας το Νερό”. Μέσω της αντίστοιχης ομάδας του facebook, αναπτύσσεται μία εποικοδομητική και πολύπλευρη συζήτηση, γύρω από τα θέματα του νερού της Ύδρας. Συμβάλλει στην πλουραλιστική πληροφόρηση και διαφωτιστική προσέγγιση των υπαρκτών σύγχρονων θεμάτων και προβλημάτων που απασχολούν το νησί και τους κατοίκους του.
4. Έρευνα, αποτύπωση και ανάδειξη μίας ακόμα πτυχής της ιστορίας της Ύδρας, εκείνης του νερού. Συγκέντρωση τεκμηρίων, αντικειμένων, ψηφιακού υλικού, καταγραφών προφορικών ιστοριών κλπ.,  που αφορούν στην υδάτινη ιστορία του νησιού, με στόχο την μελλοντική έκδοσή της. 
Το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας, επιθυμεί να εμπνεύσει, να ευαισθητοποιήσει, να  δραστηριοποιήσει τη  μουσειακή κοινότητα  και να δημιουργήσει κουλτούρα  και κίνημα περιβαλλοντικής Αειφορίας.  Με πυρήνα το World Water Museum, οραματίζεται στο μέλλον να εξελίξει την Ύδρα σε ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς, ένα διεθνές παρατηρητήριο Νερού, ένα κέντρο έρευνας και επικοινωνίας για θέματα λειψυδρίας, θαλάσσιας ρύπανσης, περιβαλλοντικής κρίσης, οικολογικής ευαισθητοποίησης, διαχείρισης και διάσωσης των υδάτινων πόρων κλπ. Στοχεύει να  καταστήσει  την Ύδρα κέντρο συνάντησης μεταξύ ατόμων και φορέων της τέχνης, της επιστήμης, της περιβαλλοντολογίας, της οικολογίας, της έρευνας  και γενικότερα κάθε θεματολογίας που αφορά στο νερό, αλλά και ως τόπο διεξαγωγής ενός διεθνούς Φεστιβάλ–Γιορτής, για την πηγή της ζωής: ΤΟ ΝΕΡΟ!!
Προσκαλούμε όλους τους κατοίκους, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς φορείς και όλους τους φίλους της Ύδρας και του ΙΑΜΥ, να συμμετάσχουν στον οραματισμό των στόχων μας και να συμβάλλουν στην επίτευξή τους.
World Water Museum: http://worldwatermuseum.com/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.