Αρχική Ελλάδα Προοπτικές ανάπτυξης και προώθησης του Θρησκευτικού/Προσκυνηματικού Τουρισμού

Προοπτικές ανάπτυξης και προώθησης του Θρησκευτικού/Προσκυνηματικού Τουρισμού

Προοπτικές ανάπτυξης και προώθησης του Θρησκευτικού/Προσκυνηματικού Τουρισμού RE-CULT

…ως Ειδικής Μορφής Τουρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο»

Το Υπουργείο Τουρισμού, ως δικαιούχος της πράξης με τίτλο «Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου – RE-CULT», στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020 διοργανώνει Συνέδριο με θέμα: «Προοπτικές ανάπτυξης και προώθησης του Θρησκευτικού/Προσκυνηματικού Τουρισμού ως Ειδικής Μορφής Τουρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο» την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 12:00 μ.μ. στο ξενοδοχείο Atlantis, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, δηλαδή με φυσική παρουσία προκαθορισμένου αριθμού συνέδρων στον χώρο του συνεδρίου και με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση για τους λοιπούς συμμετέχοντες. Θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Το συνέδριο θα χαιρετίσουν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Νικάκης από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Αρχιμανδρίτη. κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Yφυπουργός Τουρισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο  Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Κρήτης κ.  Κυριάκος Κώτσογλου, ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού κ. Γιώργος Σισαμάκης  και η Ανώτερη Τουριστικός Λειτουργός του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου, κ. Όλγα Θεοχάρους.

Τo συνέδριο θα συντονίσουν η κ. Έλια Αποστολοπούλου, Συντονίστρια του έργου για το Υπουργείο Τουρισμού και η κ. Εύη Λαδά από το Τμήμα Παρακολούθησης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Υπουργείου Τουρισμού.

Το συνέδριο αναπτύσσεται σε τρείς θεματικές ενότητες. Στην 1η ενότητα, θα παρουσιαστεί το έργο RE-CULT και ο θρησκευτικός τουρισμός στο πλαίσιο του μοντέλου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Στη συνέχεια, στη 2η θεματική ενότητα θα ακολουθήσουν εισηγήσεις για τον θρησκευτικό τουρισμό και θα παρουσιαστούν μελέτες περίπτωσης. Το συνέδριο ολοκληρώνεται με την 3η θεματική ενότητα, στην οποία θα υπάρξουν εισηγήσεις αναφορικά με την προβολή – προώθηση του Θρησκευτικού Τουρισμού και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.  

Κύριος Δικαιούχος της Πράξης είναι το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν ως Δικαιούχοι το Υπουργείο Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Εκκλησία της Κύπρου, η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

Η πράξη με τίτλο «Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου» και ακρωνύμιο RE-CULT υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Για περισσότερες πληροφορίες για την πράξη μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:

http://www.recult-greece-cyprus.eu καθώς και τα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Facebook: https://www.facebook.com/recultinterregvagreececyprus &

Twitter: https://twitter.com/recult_gr_cy 

Link διαδικτυακής σύνδεσης: Zoom:   https://us06web.zoom.us/j/83880697918?pwd=VTljbEdHcTJnc2Q1RGpjUkdMbXo2QT09https://twitter.com/recult_gr_cy


Συνέδριο με θέμα:

«Προοπτικές ανάπτυξης και προώθησης του Θρησκευτικού / Προσκυνηματικού Τουρισμού ως Θεματικής Μορφής Τουρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο»

 

Διοργάνωση : Υπουργείο Τουρισμού Ελλάδος

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 12:00 μ.μ.

Τόπος Συνεδρίου : Ξενοδοχείο Atlantis, Ηράκλειο Κρήτης

12:00

Προσέλευση   

 

 

 

 

 

12:00 – 12:30

Χαιρετισμοί

·        Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Νικάκης

·        Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου από τον Αρχιμανδρίτη. κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος

·        Υπουργείο Τουρισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού

·        Περιφέρεια Κρήτης,  κ.  Κυριάκος Κώτσογλου,  Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Κρήτης

·        Δήμος Ηρακλείου, κ. Γιώργος Σισαμάκης, Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού

·        Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρου, κ. Όλγα Θεοχάρους, Ανώτερη Τουριστικός Λειτουργός

 

 

1η Θεματική Ενότητα: Ο θρησκευτικός τουρισμός στο πλαίσιο του μοντέλου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

Συντονισμός: κ. Έλια Αποστολοπούλου, Υπουργείο Τουρισμού

 

12:30 -12:50

Το Έργο Re-Cult: Παρουσίαση του έργου

κ. Χριστόδουλος Παπαχριστοδούλου, Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρου

12:50 – 13:10 

Στρατηγικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού: σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα

Δρ. Παναγιώτα Διονυσοπούλου, Γενική Διευθύντρια Τουριστικής Πολιτικής, Υπουργείο Τουρισμού

13:10 – 13:30

Περιφέρεια Κρήτης, ένα Αειφόρο μοντέλο για τον Τουρισμό της Κρήτης, μέσα από τον Θρησκευτικό Τουρισμό

κ. Κυριάκος Κώτσογλου, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Κρήτης

13:30-13:45

Ερωτήσεις – σχόλια

   13:45 – 14:00

Διάλειμμα

 

2η Θεματική Ενότητα: Θρησκευτικός τουρισμός – Μελέτες περίπτωσης

Συντονισμός: κ. Εύη Λαδά, Υπουργείο Τουρισμού

14:00 – 14:15

Ο Θρησκευτικός/Προσκυνηματικός Τουρισμός ως ειδική μορφή τουρισμού – Η περίπτωση της Τήνου.

κ. Αλέξανδρος Μαρκουίζος, Προϊστάμενος Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.  

14:15 – 14:30

Θρησκευτικός ή Προσκυνηματικός Τουρισμός; Αναζητώντας τη χαμένη ταυτότητά τους

Δρ. Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης

14:30-14:45

Ενιαία στρατηγική για την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού στην νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου.

κ. Χρυσαίμιλη Ψιλογένη, Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου

14:45 -15:00

Ερωτήσεις – σχόλια

15:00 – 15:15

Διάλειμμα

 

3η Θεματική Ενότητα: Προώθηση Θρησκευτικού/Προσκυνηματικού Τουρισμού & Νέες Τεχνολογίες

Συντονισμός: κ. Έλια Αποστολοπούλου, Υπουργείο Τουρισμού

15:15 – 15:35

Ψηφιοποίηση και Τεκμηρίωση Υλικών Στοιχείων Θρησκευτικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

κ. Χρήστος-Νικόλαος Αναγνωστόπουλος, κ. Δημήτρης Βέργαδος Πανεπιστήμιο Αιγαίου

15:55– 15:55

Ψηφιοποιώντας το Μέλλον του Θρησκευτικού και Προσκυνηματικού Τουρισμού στην Κύπρο: Πλατφόρμα ΜΙΤΟΣ.  κ. Αντώνης Θεοχάρους, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (διαδικτυακή συμμετοχή)

15:55– 16:15

Εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην ψηφιοποίηση υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, εναρμόνιση με τη στρατηγική της Εκκλησίας της Κύπρου για τη διάσωση και ανάδειξη της εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς, και επανάχρηση αποτελεσμάτων για προώθηση του Θρησκευτικού Τουρισμού.

κ. Βασίλειος Δρακονάκης, Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

16:15 – 16:30

Ερωτήσεις – σχόλια

16:30

Ελαφρύ γεύμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.