Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Προς: Κοινοβουλευτική Ομάδα Νέας Δημοκρατίας Θέμα: Πρόγραμμα για στήριξη ρευστότητας τουριστικών...

Προς: Κοινοβουλευτική Ομάδα Νέας Δημοκρατίας Θέμα: Πρόγραμμα για στήριξη ρευστότητας τουριστικών καταλυμάτων

ΣΕΤΚΕ

Αξιότιμοι Κύριοι Βουλευτές,

Ο κλάδος των μικρών τουριστικών καταλυμάτων βρίσκεται αντιμέτωπος με τον οικονομικό μαρασμό και την ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ όπως φαίνεται, η εικόνα αυτή θα συνεχιστεί και την φετινή τουριστική περίοδο.

Η πρόωρη επανεκκίνηση της φετινής τουριστικής περιόδου σε συνδυασμό με τη λειτουργία  όλων των τουριστικών καταλυμάτων και τις κρατήσεις να κυμαίνονται έως σήμερα σε χαμηλά επίπεδα, καταδεικνύουν ότι η φετινή τουριστική σεζόν προοιωνίζεται δυσκολότερη σε σχέση με την περσινή για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Όλο αυτό το διάστημα, ο φορέας μας έχει επανειλημμένως απευθυνθεί στα αρμόδια υπουργεία, παραθέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου μας, όσον αφορά την επαναλειτουργία τους και γενικότερα τη βιωσιμότητα τους, καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις για την επίλυση τους.

Η έλλειψη ρευστότητας είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά τουριστικά καταλύματα, των οποίων η λειτουργία ανεστάλη τον πρώτο καιρό της πανδημίας, στη συνέχεια υπολειτούργησαν για 2- 3 μήνες και τους τελευταίους 6 μήνες επιτρέπεται η λειτουργία τους χωρίς στην ουσία να έχουν αντικείμενο εργασίας αφού η χώρα βρισκόταν υπό καθεστώς lockdown από τον Νοέμβριο.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα τα μέτρα οικονομικής στήριξης που εφάρμοσε η κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για τον κλάδο είναι αποδεδειγμένα μη αποδοτικά και ανεπαρκή. Οι επιχειρήσεις του κλάδου μας δεν έχουν επωφεληθεί καθόλου από τα προηγούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δοθεί λόγω των προϋποθέσεων που απαιτούνταν.

Για παράδειγμα, το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν λειτούργησε αποτελεσματικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες στην πλειοψηφία τους έλαβαν μικρά ποσά της τάξεως των 2.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν εκτός των χρηματοδοτήσεων των περιφερειών, λόγω των υψηλών απαιτούμενων μορίων.

Η χρηματοδότηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου τη δεδομένη στιγμή θεωρείται περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ, αφού πρόκειται για τη μοναδική προϋπόθεση προκειμένου να επαναλειτουργήσει και να κρατηθεί στη ζωή ένας σημαντικός αριθμός τους.

Όσον αφορά το πρόγραμμα που σχεδιάζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών καταλυμάτων, υπό τη μορφή κεφαλαίου κίνησης από πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, η οποία θα είναι μη επιστρεπτέα και θα αντιστοιχεί στο 5% του τζίρου του 2019, δεν θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις του κλάδου μας.

Θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα μικρά τουριστικά καταλύματα ώστε αυτή τη φορά να υπάρξει ουσιαστική στήριξη τους.

Το ποσοστό του 5% θα αντιστοιχεί σε ποσά από 500 € έως 1000 € το πολύ για την πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου μας, καθότι λόγω του μεγέθους τους δεν έχουν μεγάλους τζίρους.

Όπως καταλαβαίνετε τα ποσά αυτά είναι πολύ μικρά για να καλύψουν τις πραγματικές τους ανάγκες και να βοηθήσουν ουσιαστικά την επανεκκίνηση τους.

Επιπροσθέτως, σε περίπτωση που τεθεί προϋπόθεση η απασχόληση εργαζομένων, όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις, αυτομάτως θα αποκλειστεί το 50% και άνω των επιχειρήσεων του κλάδου μας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ζητάμε στο νέο πρόγραμμα στήριξης το ποσοστό να αυξηθεί στο 20% για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, χωρίς να υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που θα τις αποκλείουν, όπως η απασχόληση εργαζομένων, ώστε να είναι ωφέλιμο.

Ευελπιστούμε σε θετική σας άμεση παρέμβαση προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου μας να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας και την εθνική οικονομία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.