Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ανάβαση στην Τύμφη – Ζαγοροχώρια Μάϊος 2021

Ανάβαση στην Τύμφη – Ζαγοροχώρια Μάϊος 2021

Ανάβαση στην Τύμφη - Ζαγοροχώρια Μάϊος 2021

Μικρό Πάπιγκο – Δρακόλιμνη – Κορυφή Γκαμήλα 2497μ
Μπελόη – Σκάλα Βραδέτου – Καπέσοβο

Ένα πεζοπορικό τετραήμερο, στην καρδιά της Ηπείρου, όπου ξεπροβάλλει το Ζαγόρι, Το όνομα Ζαγόρι πρωτοεμφανίστηκε σε έγγραφο το 1321 και έχει σλάβικη προέλευση. και σημαίνει ο «τόπος πίσω από το βουνό». Το Ζαγόρι χωρίζεται σε τρία γεωγραφικά τμήματα: στο ανατολικό, κεντρικό και δυτικό τμήμα. Κάθε ένα με την δική του ιστορία, ομορφιά και φυσικά με τα δικά του μοναδικά χωριά. Τα φημισμένα Ζαγοροχώρια με τους παραδοσιακούς οικισμόυς είναι σκορπισμένα ανάμεσα σε καταπράσινα βουνά. Εκεί ανάμεσα του ποταμού Αώου και του Βοϊδομάτη, δεσπόζει και ο αλπικός ορεινός όγκος της Τύμφης απόκρημνος ιδίως στις βόρειες πλευρές του, με την ψηλότερη κορυφή Γκαμήλα με υψόμετρο 2497μ. Στην σκία της βρίσκεται και ένα από τα πιο μαγικά μέρη της Ελλάδας, η ξακουστή Δρακόλιμνη της Τύμφης που φιλοξενεί τους ιδιαίτερους αλπικούς τρίτωνες. Eίναι αναμφίβολα ένας από τους κορυφαίους ορεινούς προορισμούς της χώρας μας ένα ζωντανό μουσείο αρχιτεκτονικής πρακτικών και παραδόσεων και ταυτόχρονα ένας θησαυρός φυσικών τοπίων και βιοποικιλότητας. Το τοπίο και η άγρια ζωή προστατεύονται ήδη εδώ και δεκαετίες κάτω από το καθεστώς του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου.

Ανάβαση στην Τύμφη - Ζαγοροχώρια Μάϊος 2021ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 
Συνάντηση στο Μικρό Πάπιγκο στις 29-5-2021 στις 16:00 ώρα
 
Ημέρα 1η (29/5): Αναχώρηση με ιδία μέσα για το Μικρό Πάπιγκο Ιωαννίνων (960μ). Άφιξη και διανυκτέρευση στον ξενώνα.
 
Ανάβαση στην Τύμφη - Ζαγοροχώρια Μάϊος 2021
Ημέρα 2η (30/5): Αναχώρηση για το καταφύγιο της Αστράκας. Είναι το μοναδικό καταφύγιο στον ορεινό όγκο της Τύμφης, σε υψόμετρο 1950μ πάνω στον αυχένα μεταξύ των κορυφών Αστράκα (2436μ) και Λάπατο (2251μ). Άφιξη στο καταφύγιο, σύντομη ξεκούραση και πορεία μιας ώρας μέχρι την ξακουστή Δρακόλιμνη. Επιστροφη στο καταφύγιο. ΥΔ: 1100μ, Ώρες Πορείας: 4
Ημέρα 3η (31/5): Ανάβαση στην ψηλότρη κορυφή της Τύμψης Γκαμήλα (2497μ) καιι επιστροφή στο καταφύγιο. ΥΔ: 600μ, Ώρες Πορείας: 7-8
 
Ανάβαση στην Τύμφη - Ζαγοροχώρια Μάϊος 2021
Ημέρα 4η (1/6): Αναχώρηση νωρίς το πρωί για την επιστροφή μας στο Μικρό Πάπιγκο. Μεταφόρά στο χωριό Βραδέτο στο κεντρικό Ζαγόρι με υψόμετρο 1340μ. Πεζοπορία μέχρι την θέση Μπελόη, το λεγόμενο και μπαλκόνι, με καταπληκτική θεα στο εντυπωσιακό φαράγγι του Βίκου. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουμε την ξακουστή  περίτεχνη “Σκάλα του Βραδέτου” (πετρόχτιστο μονοπάτι) που συνδέει το χωριό με το Καπέσοβο. Μια πέτρινη κατασκευή με χρήση της «αυτόχθονης» πέτρας που ξακουστοί μαστόροι έχτισαν και συνέδεσαν τα δύο χωριά. Επίστροφή στην Αθήνα. 
ΥΔ: 200μ, Ώρες Πορείας: 3-4
 
Κόστος 280€ /άτομο
Μονοκλινο +25 ευρώ (μονο για τον ξενωνα στο Μικρό Πάπιγκο)
Ελάχιστη συμμετοχή: 5 άτομα
 
Περιλαμβάνεται: Δύο διανυκτερεύσεις στο καταφύγιο με πρωινό και δείπνο, η διαμονή σε ξενώνα στο Μικρό Πάπιγκο με πρωινό.

Δεν Περιλαμβάνεται: Αναψυκτικά και ποτά

 
Νίκος Τόδουλος

Αρχηγός Αναβάσεων της ΕΟΟΑ
τηλ: +30 6972926910

www.nikostodoulos.net

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.