Στην υποβάθμιση των προοπτικών (outlook) της ελληνικής οικονομίας από «θετικές «σε «σταθερές» προχώρησαν οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Standards and Poor’s διατηρώντας την αξιολόγηση της χώρας σε «BB». Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς το θετικό outlook συνεπαγόταν αναβάθμιση της οικονομίας μέσα σε 12 μηνες, κάτι που με την κρίση του κορωνοϊού δεν θα ήταν εφικτό.
Οι οίκοι αξιολογησης είχαν προχωρήσει στις 24 Ιανουαρίου, όπως αναφέρεται και στην έκθεση του ΣΕΒ, στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «BB» από «BB-», με θετικές τις προοπτικές, επισημαίνοντας τότε πως βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από το σταθερό πολιτικό πλαίσιο, τη διατηρήσιμη αύξηση του ΑΕΠ και το ιστορικό δημοσιονομικής υπεραπόδοσης σε σχέση με τους στόχους.
Στη νέα τους έκθεση αναφέρουν πως η υποβάθμιση των προοπτικών αντανακλά το σημαντικό αντίκτυπο του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα, στα δημόσια οικονομικά και στο εξωτερικό ισοζύγιο. Στη βάση αυτή προβλέπουν ύφεση 8,1% του ΑΕΠ εφέτος και μερική ανάκαμψη το 2021, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 5,1%.
«Η ύφεση και η μετέπειτα ανάκαμψη υπόκειται σε σημαντικές αβεβαιότητες. Ένα παρατεταμένο lockdown ή ένα δεύτερο κύμα του ιού στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη θα σημάνει μεγαλύτερη πτώση φέτος και μικρότερη ανάκαμψη την επόμενη χρονιά», σημειώνουν, εστιάζοντας στον τουρισμό που αντιστοιχεί όπως αναφέρεται σε περίπου 10% του ΑΕΠ.
Η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τους δύο οίκους αξιολόγησης, και τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση ανατρέπουν την δημοσιονομική εικόνα. Εκτιμάται ότι το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019 θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα 7,4% εφέτος. Το δε 2021 αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,6% του ΑΕΠ.
Όπως τονιζεται εφέτος θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα, μετά από τέσσερα συνεχή χρόνια υπεραπόδοσης των στόχων. Η αύξηση του δανεισμού θα μεταφραστεί σε αναστροφή της πτωτικής τάσης του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ. Η εκτίμηση είναι ότι από το 176,6% στα τέλη του 2019, στα τέλη του 2020 θα ανέλθει στο 194,8% για να υποχωρήσει στο 187,1% το 2021.